StoryEditorOCM
Crna kronikaUPOZORENJE PODUZETNICIMA

NE NASJEDAJTE NA PRIJEVARE Ignorirajte "phishing poruke" za preuzimanje azijskih tvrtki! Ne uplaćujte im novac!

Piše PSD.
26. lipnja 2020. - 13:36
Policija poručuje poduzetnicima: Ignorirajte ”phishing poruke” za preuzimanje azijskih tvrtki!pixabay
Policija je uočila povećani broj pokušaja CEO- prijevara na štetu tvrtki te sve poduzetnike upozorava na pojačani oprez.
Naime, počinitelji se lažno predstavljaju kao izvršni direktori trgovačkih društava te financijskim službama trgovačkog društva šalju phishing poruke koje izgledaju kao da im se hrvatskim poduzećima direktno obraća direktor/ica te tvrtke.

U porukama počinitelji  lažno navode da je njihova tvrtka u procesu akvizicije određene tvrtke iz Azije za koji posao je angažirano odvjetničko društvo iz Velike Britanije. Po uspostavljanju inicijalne e-mail komunikacije voditelji financijskih poslova u trgovačkim društvima  zaprimaju telefonski poziv sa stranog pozivnog broja (najčešće iz Velike Britanije) od ženske osobe koja im se lažno predstavlja kao predstavnica odvjetničkog ureda.  U razgovoru ženska osoba  traži  diskreciju i raspituje se o  stanja računa tvrtke. U konačnici lažna predstavnica odvjetničkog društva  putem elektronske pošte dostavlja brojeve računa na koje je potrebno uplatiti novac za navodno preuzimanje određene tvrtke u Aziji.  

Policija moli građane, prvenstveno odgovorne osobe u trgovačkim društvima da prije svake uplate, pogotovo inozemne, provjere jesu li pristigli nalozi za financijske transakcije uistinu od njihovih izvršnih direktora te jesu li računi na koje uplaćuju novac uistinu računi trgovačkih društava s kojima imaju poslovne odnose, kako bi izbjegli veliku materijalnu štetu.

Također, policija upozorava kojih je sedam najčešće korištenih financijskih online prijevara, ali i kako ih izbjeći:

1.-CEO prijevara / direktorska prijevara: varalice se pretvaraju da su vaši šefovi ili nadređeni u organizaciji i prijevarom vas navode da uplatite novčani iznos na lažni račun ili da neovlašteno doznačite novce s poslovnog računa.

2.-Prijevara s računima: varalice se pretvaraju da su vaši klijenti/dobavljači i navode vas da platite buduće račune na drugi bankovni račun. 

3.-Krađe identiteta
---Vishing - Krađa identiteta pozivom: Telefonska prijevara u vas kojoj prevaranti zovu i pokušavaju navesti da otkrijete svoje osobne, financijske ili sigurnosne podatke ili da im uplatite novčana sredstva.
---Phising - Mrežna krađa identiteta lažnim porukama e-pošte: Prevaranti vam šalju lažne poruke e-pošte kojima vas pokušavaju navesti na dijeljenje osobnih,  financijskih ili sigurnosnih podataka.
---Smishing - Krađa identiteta SMS-om: Pokušaj je prevaranata da dođu do osobnih, financijskih ili sigurnosnih podataka putem tekstualne poruke.

4.-Krivotvorene mrežne stranice banaka: koristi se lažna e-pošta banke s poveznicom na krivotvorenu mrežnu stranicu. Jednom kada kliknete na poveznicu, koriste se razne metode prikupljanja vaših financijskih i osobnih informacija. Stranica izgleda kao i prava mrežna stranica uz nekoliko malih razlika.

5.-Romantične prijevare: varalice se pretvaraju da su zainteresirane za romantičnu vezu. One se obično događaju na mrežnim stranicama za upoznavanje, a varalice često koriste društvene medije ili e-poštu za uspostavljanje kontakta.

6-Krađa osobnih podataka: vaše osobne informacije prikupljaju se kroz kanale društvenih medija.

7-Investicijske prijevare i prijevare u online kupovini: navede vas da mislite da ste na tragu pametnog ulaganja … ili vam daju izvrsnu lažnu online ponudu.
19. travanj 2024 06:05