StoryEditorOCM
TenisNAVRATILA DO GRADA

Lucija Ćirić Bagarić: ‘Ne gledam više juniorsku rang listu, ne slažemo se trener i ja po tom pitanju, a ako dođem u New York iduće godine, to će biti sjajno!‘

Piše Tonči Vlašić
29. srpnja 2022. - 11:00

Navratila je do grada. Lucija Ćirić Bagarić tri godine nije došla doma, a da nije razlog turnir.

- Ha, da nisam izgubila već u 1. kolu turnira u Austriji, odmor bi bio kraći – smije se, te sliježe ramenima 18-godišnja Dubrovkinja. Vrtimo live ranking – 25. juniorka svijeta, a na WTA rang listi upala je među 900 najboljih.

- Sad sam 897. s 23 boda – precizna je Lucija.

Skačemo s teme na temu. Je li Wimbledon bio posljednji juniorski nastup?

- Da, još sam ove godine juniorka. Još ima turnira, između ostalog i juniorski US Open. Trener Damjan Peterlin i tata su mi rekli: 'Ako želiš ići na US Open, odigrati još jedan juniorski Grand Slam, idemo'. Međutim, bila sam prošle godine. Ne gledam više juniorsku rang listu. Počela sam već razmišljati samo o WTA rang listi. Jedino, haha, New York je lijep grad, ali, nadam se, kako ću ići na US Open iduće godine. Uhvatiti kvalifikacije US Opena, seniorskog, to bi bilo sjajno – otkrila je cilj u idućoj, 2023. godini.

- Tara Wurth je ušla u TOP 200, te će igrati kvalifikacije US Opena.

I opet otvara live ranking jer je pitanje glasilo: Koliko bodova ima 200. igračica svijeta?

- 323 boda.

Dakle, točno 300 više od nje. I opet live ranking: 'Koliko bodova ima 800-ta?'.

- 31 bod.

700-ta?

- 43 boda.

500-ta?

- Evo, 600-ta ima 62 boda, a 500-ta 90 bodova.

Potom novi (pre)skok. Povratak na juniorski tenis. Napravila je 'krug', nastupila na sva četiri Grand Slama, redom, US Open, Australian Open, Roland Garros i Wimbledon. Gdje je bilo najljepše?

- Ako bi trebala birati gdje se vratiti, Wimbledon bez dileme. Zatim, Roland Garros, a ova dva ostala su mi ista. Dok ne dođeš u Wimbledon, koliko god ti drugi pričali o njemu, ne znaš koliko je uistinu lijep, poseban... Nevjerojatan.

image

Lucija Ćirić Bagarić na US Openu 2021. 

Elsa/Afp

Uoči Wimbledona dogurala je do polufinala Roehamptonu, turnira prvog ranga. Konkurencija kao u Wimbledonu gdje je otišla do svog drugog Grand Slam polufinala u parovima.

- To ću svakako pamtiti, kao i kvalifikacije US Opena, koje sam prošla, zatim i pobjedu na startu glavnog turnira, taj moj debi na jednom juniorskom Grand Slamu. Pamtit ću svakako to što sam igrala sva četiri Grand Slama iako nije bilo nekog velikog rezultata u singlu. Bilo je tu još lijepih rezultata, s reprezentacijom, europsko srebro, ali jedno je juniorski tenis, drugo je seniorski, zar ne?

Da, to se u konačnici gleda, a taj prijelaz iz juniorskog u seniorski, nema tko ne ističe, izuzetno je težak.

- Uf, 'ubiješ' se za jedan bod, ali tako je jer je svaki bod sad super važan. Za osvojiti 15-icu treba dobiti pet mečeva, a osvajanje 15-ice donosi 10 bodova. Na 25-ici dobiješ dva meča i zaradiš devet bodova... Znam, tako je to na tom početku. Što je veći turnir, pobjeda više vrijedi, ali treba doći do većih turnira.

Koji treba biti za nastup na WTA turniru?

- Neki dan sam gledala, igračica koja je bila 500-ta je igrala kvalifikacije WTA turnira.

Sezona još nije gotova. Ako sve bude u redu, pripreme za novu počet će u prosincu.

- Sad je odmor još idući tjedan, zatim ćemo se tri tjedna pripremati. Neću u idućih mjesec dana imati nastupe. I onda krećemo. Ne znam na koji ću turnir, pitanje je i gdje ću upasti, ali plan je odigrati najmanje četiri turnira. U iduća dva tjedna ću se prijaviti za nastupe, pa ćemo vidjeti u koji ću turnir upasti.

Na kojoj će podlozi igrati?

- Zemlja. Nećemo u Ameriku, te nećemo na tvrdu pologu. Što se tiče iduće godine, krajnji cilj sam rekla, a što će biti na početku godine... U Australiju ne idem. Pitanje je što ću napraviti do kraja ove godine. Ukoliko budem uspješna, bude li novih bodova, bit će lakše na početku iduće godine. Cilj je, kao i svima, što bolji ranking.

image

Trener Damjan Peterlin i Lucija Ćirić Bagarić u Roland Garrosu 2022. godine

Tonči Vlašić

Što ide bolje, forhend ili backhand?

- Ne slažemo se trener i ja po tom pitanju. Ja kažem backhand, a trener kaže forhend.

Servis?

- Sve je bolji i bolji.

Najdraža podloga?

- Zemlja definitivno.

Ne trava?

- Da trava ali samo ako stigneš do samog kraja turnira. U Roehamptonu sam došla na trening, još turnir nije počeo. Teren sjajan. Svugdje trava. Lopta je propadala. Poslije, kad je cijeli bio izgažen, bilo je bolje, te lakše za igrati.

Koliko je kilometara prošla u prvih sedam mjeseci 2022. godine?

- Zadnja dva turnira, 300 i nešto kilometara do Austrije, dakle, tamo i amo više od 600 kilometara. Do Perugije oko 750, dakle, tamo i amo 1500 kilometara. Samo ta dva zadnja turnira smo prošli više od 2000 kilometara. Gdje su putovanja avionom, koliko sam samo milja prošla do Australije i natrag? Ha, ne razmišljam o kilometrima, putovanjima, već o bodovima.

Dva polufinala parova na juniorskim Grand Slam turnirima. Gdje je finale bilo bliže, u Roland Garrosu ili Wimbledonu?

- U Parizu sam imala bolju partnericu, točnije, sa Sofijom Costoulas sam dosta igrala, bile smo uigrane. Ali, tad su suparnice odigrale baš dobro polufinale. U Wimbledomu smo ja i Slovakinja Daubnerova odigrale loše nakon što smo do tad iz meča u meč igrale sve bolje i bolje. Žao ti je svaki put kad izgubiš, a u Wimbledonu i iz razloga jer nismo odigrale kako znamo.

Iza Lucije su dva polufinala 15-ica, četvrtfinale na 25-ici... Hoćeš li i dalje igrati na turnirima i parove?

- Na 15-icama nećemo, ali na 25-icama hoćemo jer su tu dobri bodovi, a želim i u parovima napredovat. Možda prvo odigram parove na Grand Slamu. Inače, volim igrati i jedno i drugo, ali, naravno, daleko više vrijedi uspjeh u singlu.

Je li i dalje Španjolka Paula Badosa, sad četvrta tenisačica svijeta, uzor?

- Da. Vidjela sam je u Wimbledonu. Nemam uspomenu s njom. Malo mi je glupo slikavat se. Valjda ću jednog dana zaigrati protiv nje na velikom turniru, pa ćemo imati sliku na mreži. To bi bilo lijepo – poželjela je Lucija.

Odmor u Dubrovniku do 7. kolovoza. Potom opet reket u ruku.

image

Lucija Ćirić Bagarić

Tonči Vlašić
20. travanj 2024 16:32