StoryEditorOCM
OstaloTRODNEVNA MANIFESTACIJA |

25. PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH Dubrovnik će od 6. do 8. svibnja biti središte amaterskog sporta Hrvatske

Piše T.V.
3. svibnja 2021. - 15:15
Svečanom otvaranju Sportskih igara mladih 2019. godine, koje je održano u Zagrebu, nazočio je ministar Davor BožinovićDamjan Tadić/Cropix

Dubrovnik će od 6. do 8. svibnja biti središte amaterskog sporta Hrvatske, domaćin Plazma Sportskih igara mladih. Trodnevna manifestacija započet će u četvrtak, 6. svibnja, u 15 sati na Stradunu Telemach Danom sporta koji će okupiti djecu od prvih do četvrtih razreda osnovnih škola s područja Dubrovnika koja će se natjecati u graničaru i borit se za plasman na Državnu završnicu Telemach Dana sporta koja će se održati sredinom srpnja u Splitu.

- Ove godine sportsko - edukativna manifestacija Telemach Dan sporta održat će se u 25 gradova diljem Hrvatske. Telemach Dan sporta osmišljen je kao sportsko-edukativna platforma čiji je cilj da kroz druženje i sport promiče zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje, a natjecanja stavlja u drugi plan – istaknuli su organizatori Igara, koje će se svečano otvoriti na Stradunu u petak, 7. svibnja, s početkom u 11 sati.

Program će se odvijati na posebno odvojenoj pozornici uz izravan televizijski prijenos na Sport klub i N1 televizijama, koji će moći pratiti gledatelji u sedam država. Program će voditi Doris Pinčić i Frano Ridjan, a u zabavnom dijelu programa nastupit će Indira, plesna skupina Step'n Jazz, Matej Mateković, mladi sudionik Supertalenta, te pjevački zbor Kvintet.

Manifestacije Sportskih igara mladih održavaju se uz pokroviteljstva Vlade Republike Hrvatske i Hrvatskog sabora te će njihovi visoki predstavnici prisustvovati otvaranju i svečano zapaliti plamen Igara. Domaćin otvorenja je grad Dubrovnik, Ina d.d. je pokrovitelj svečanog otvorenja, a Dubrovačko-neretvanska županija je partner Telemach Dana sporta.

image
Sportske igre mladih
Karlo Šutalo

Istog dana, od 15 sati, na nogometnom igralištu Ilijina Glavica održat će se županijsko finale Coca- Coca Cola Cupa u nogometu, koji će okupiti najbolje malonogometaše županije. Subota, 8. svibnja, rezervirana je za Kinder turnir u uličnoj košarci s početkom u 15 sati na košarkaškom igralištu ispod Minčete.

- Plazma Sportske igre mladih najveća su amaterska sportska manifestacija u Europi i svojevrsni fenomen koji svojom tradicijom dugom 25 godine svjedoči kako dobra vizija, sustavan rad i upornost mogu prevladati sve izazove i stvoriti jedinstven brend koji su prepoznale i podržale mnogobrojne svjetske institucije, vrhunski sportaši i dužnosnici i sponzori. Povezuju sve svoje dionike i uključuju ih u pozitivnu sliku i ugled koji grade godinama kao promotor zdravog načina života i društvenih vrijednosti među djecom i roditeljima – istaknuli su iz Ureda Igara uz napomenu kako su Plazma Sportske igre mladih neprofitna organizacija i kao takva putem svojih zaposlenika, ambasadora i partnera sudjeluju u društvenom životu Hrvatske od 1996. godine.

image
Sportske igre mladih
Karlo Šutalo

- U tom razdoblju Plazma Sportske igre mladih su postale najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi. Igre pružaju priliku djeci osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta da od siječnja do rujna besplatno sudjeluju u vrhunsko organiziranim natjecanjima u 10 sportova (mali nogomet, Coca-Cola Cup u nogometu, HEP rukometni turnir, Hrvatska pošta Cup teniski turnir, Kinder turnir u uličnoj košarci, odbojci na pijesku, odbojci, šahu, stolnom tenisu,  graničaru  i utrka na 60m). Pravo sudjelovanja imaju svi pojedinci i sve slobodno formirane ekipe, ljubitelji zdravog načina života i druženja, a ne samo djeca koja se aktivno bave sportom. Natjecanja su organizirana na profesionalnoj razini, bez obzira što je u pitanju amaterski šport, u skladu sa svim propozicijama i pravilima pojedinog sporta Plazma Sportskih igara mladih.

image
Sportske igre mladih
Karlo Šutalo
image
Sportske igre mladih
Karlo Šutalo

- U 24. godine u u sustavu Plazma Sportskih igara mladih sudjelovalo je 2.000.000 djece i mladih. 2020. godine na Plazma Sportskim igrama mladih u Hrvatskoj je sudjelovalo više od 79.080 natjecatelja, a na 10. Sportskim igrama mladih u Bosni i Hercegovini oko 35.240. U sedmoj godini organizacije Dunav osiguranje Sportskih igara mladih u Srbiji sudjelovalo je 72.154 djece i mladih. Ukupno u sve tri države godišnje sudjeluje više od 186.000 djece i mladih. Cilj Plazma Sportskih igara mladih je je da kroz druženje i šport promiču zdrave stilove života i i opće prihvaćene društvene vrijednosti (multikulturalizam, tolerancija, uvažavanje različitosti). Projekt je koncipiran na modelu sportskih igara, koje promiču suradnju, toleranciju i druženje. Sam koncept koji je koncipiran na igri, natjecanje/kompeticiju stavlja u drugi plan. Igre predstavljaju alternativu stilovima života i vrijednostima koji se nude i koji okružuju djecu i mlade (sjedilačkom načinu života, premalom interesu djece i mladih za bavljenjem tjelesnom aktivnošću te pretjerana upotreba modernih tehnologija - naglasili su.

Poseban doprinos Plazma Sportskim igrama mladih daju ambasadori aktivni i bivši športaši te športski djelatnici kao što su: Luka Modrić, Predrag Mijatović, Aleksander Čeferin, Nemanja Matić, Edin Džeko, Darijo Srna, Miralem Pjanić, Arkady Dvorkovich (Predsjednik Svjetske šahovske organizacije – FIDE), Sir David Richards (Predsjednik Engleske Premier lige), Jose Mourinho, David Beckham, Sven Göran Eriksson, Franz Beckenbauer, Juan Carlos Navarro, Slaven Bilić, Johaness Hahn, Nikola i Luka Karabatić, Domagoj Duvnjak i Karl Heinz Rummenige.

image
Sportske igre mladih
Karlo Šutalo

19. travanj 2024 17:04