StoryEditorOCM
KošarkaVELEMAJSTOR

Španjolci pišu o pogreškama Reala i Barcelona, a što bi tek rekli za velike stručnjake hrvatske košarke: Ante Tomić je dobio još jedno priznanje!

Piše Tonči Vlašić
27. svibnja 2023. - 14:50

Neki dan je izabran u najbolju petorku Eurocupa, drugog po vrijednosti europskog klupskog natjecanja, sad u drugu petorku španjolske lige, druge najjače lige svijeta nakon NBA lige. Kad su se zbrojili svi glasovi u anketi, navijača, trenera, igrača i novinara, 217-centimetara visoki Dubrovčanin je ukupno sedmi najbolji igrač ACB lige.

Dobri stari Ante Tomić je svjetionik Joventuta, unatoč 36-godina na leđima, i dalje je ‘gospodar reketa’. Ligaški dio je zaključio s prosjekom od 13 koševa, 6,2 skoka i 2,9 asistencija za malo više od 20-ak minuta u igri. Ne, nisu brojke te koje su ga dovele do toga da mu se i dalje plješće, već činjenica kako on u svakoj akciji ‘zeleno crnih’ donosi nadmoć, kako suparnici ne uspijevaju zaustaviti njegov ples pod koševima, kako on proigrava suigrače poput najboljih bekova, te kako mladost Joventuta nije mogla dobiti boljeg mentora.

Tomić je u zimu 2010. preselio iz redova Košarkaškog kluba Zagreb u Španjolsku. Prvo u Real Madrid, koji je zaključio nakon sezone i pol kako Ante ipak nije nešto, pa ga je pustio unatoč tome što je izabran u najbolju petorku lige, a on u ljeto 2012. finuo ni manje, ni više nego u Barceloni. Za mnoge je Tomić najveći ‘poklon’ koji je ikad Real Madrid dao svom najvećem rivalu. Osam sezona je bio stanovnik Blaugrane, dva puta najbolja petorka Eurolige, jednom u drugoj, jednom najbolja petorka španjolske lige, a dva puta u drugoj, koliko puta MVP kola, koliko puta MVP mjeseca! Trebao je bit ii MVP finala kad je Barcelona osvojila naslov da nije u mirovinu išao kapetan Juan Carlos Navarro, pa su nagradu odlučili pokloniti legendarnom Španjolcu.

Četiri godine poslije kapetan Barcelone je postao Tomić, a to niti jedan stranac nije doživio prije njega. Onda je netko u Blaugrani promislio kako Dubrovčanin više ne može, te ga pustio. Bilo je to u ljeto 2020. godine. Od tad je u Joventutu.

Ti potezi Reala 2012. i Barcelone 2020., koje ističu španjolski mediji kao greške dva velikana, su, nažalost, ništa prema potezima koje su vukli veliki stručnjaci hrvatske košarke. Oni su Tomića otpisali prije osam godina. Rezultati koje su ostvarili s reprezentacijom pokazuju kako su bili u pravu.

MVP sezone 2022./23. španjolske lige je Gruzijac Giorgi Shermadini (Tenerife), uz njega u prvoj petorci dva igrača Baskonie (Amerikanci Darius Thompson i Markus Howard), te dva igrača Reala (BH košarkaš Džanan Musa i Walter Tavares iz Zelenortski otoka), dok su u drugoj, uz Tomića, Brazilac Marcelinho Huertas (Tenerife), dvojac Barcelone, Argentinac Nicolas Laprovittola i Crnogorac sa španjolskom putovnicom, Nikola Mirotić, te još jedan član Joventuta, Španjolac Joel Parra.  

26. travanj 2024 01:35