StoryEditorOCM
KošarkaŠPANJOLSKA

Senzacija u najjačoj europskoj ligi. Četvrti put se to dogodilo, Joventutu za to čak nije trebala ni najbolja verzija Ante Tomića!

Piše Tonči Vlašić
30. svibnja 2023. - 23:55

Četvrti put u povijesti najjače europske lige, španjolske, sedmi je eliminirao drugog u četvrtfinalu doigravanja za prvaka. Sedmi je ovaj put Joventut, a druga je Baskonia, koja sad plače. Za nju je sezona završena. Prerano se oprostila, ističe se, u domaćem kupu, prerano u Euroligi, te sad prerano u prvenstvu.

Joventut je na startu doigravanja napravio teniskim rječnikom ‘break’. U četvrtfinalu se igra na dvije pobjede. Druga je bila u rasprodanoj Olimpijskoj dvorani u Badaloni. Priliku Ante Tomić i ekipa nisu propustili. Izbacili su jednog od favorita za naslov prvaka!

Prva utakmica kod Baskonie 99:91 za Joventut, a sad 83:76 u Badaloni. Nema tko ne ističe: suparnici su podigli spomenik košarci sjajnom igrom u prve tri četvrtine nakon kojih je Joventut imao devet koševa viška. Zadnju četvrtinu dobila je Baskonia, ali nedovoljno. Unatoč porazu kod kuće u prvoj utakmici, Baskonia je i u uzvratu bila favorit na kladionicama. Ali, ‘zeleno crni‘ nisu prvi put ove sezone pokazali kako mogu puno.

Kyle Guy je bio sjajan u napadu u prvoj utakmici, sad je također bio najučinkovitiji u napadu kod Jovenuta - 22 koša. Sastavu iz Badalone nije ni trebala najbolja verzija Ante Tomića (6 koševa, šut iz igre 3/5, 5 skokova, 4 asistencije) i Joela Parre (3 koša, 10 skokova) jer su kao momčad bili sjajni, pogotovo u obrani.

Joventut čeka boljeg iz ogleda Real Madrid (3) – Gran Canaria (6). Protiv njega će se boriti za finale. Real Maria Hezonje je dobio prvu kod kuće. U drugoj je domaćin Gran Canaria.

I lani je Joventut bio u polufinalu. Zaustavila ga je s 3:1 u pobjedama Barcelona, koja je istim rezultatom poražena u velikom finalu od Reala.

20. travanj 2024 15:27