StoryEditorOCM
AutomobilizamPRVENSTVO HRVATSKA NA BRDSKIM STAZAMA

Zbogom Buzet, dobrodošli u Dubrovnik, Dragan Serden: ‘Nije sve odlučeno‘, Župa dubrovačka hladi šampanjac, Pulići ne gase motore...

Piše Tonči Vlašić
18. rujna 2022. - 19:30

Vremenske (ne)prilike su ‘začinile‘ 41. INA Buzetske dane. Treninzi su na stazi Most – Peničići održani po jakom vjetru i kiši, u nekim trenucima bila je prava oluja, a zbog čega su posla preko glave imali organizatori.

Ipak, drugi trening jučer je ‘pogledalo‘ sunce, a takva je bila i nedjelja kad su se održale dvije vožnje nakon kojih se zbrojilo učinjeno, te nagradilo najuspješnije. Priča to Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosportove Hrvatskog auto i karting saveza.

- Danas je sve bilo odlično. Mjestimično oblačno, temperatura 16, 17 stupnjeva. Idealno za vožnju – dodao je Serden.

image

Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosportove HAKS-a

Tonči Vlašić/

Domaćin se prisjetio u najavi kako je prije neki dan bilo točno 40 godina od prve brdske utrke u Buzetu, kako je njihova utrka već dva desetljeća završna utrka prvenstva Europe, zatim kako je to utrka i iz kalendara prvenstva Srednjeeuropske zone, kako se na njoj ne vozi samo hrvatsko prvenstvo, već kako se tu između ostalog odlučuje i o prvacima Slovenije te Austrije.

Ovogodišnja utrka imala je 225 prijava iz petnaest država od kojih je 88 bilo iz trideset i jednog hrvatskog kluba, a u toj konkurenciji je očekivano najbrži bio Mađar u kacigi Dubrovnik Racinga, Laslo Szasz, koji je ujedno pobjednik kategorije II prvenstva Hrvatske, koja je u Buzetu zaključila sezonu. Szasz je osvojio jedanaesti naslov prvaka u nizu!

- Brojka od 198 vozača na startu govori sama za sebe. Buzet je brdo koje se ne propušta, na koje svi žele doći – naglasio je Serden.

U kategoriji I pobjedu na Buzetskim danima, predzadnjoj, osmoj utrci sezone prvenstva Hrvatske odnio je Zagrepčanin Domagoj Pereković (Zanatlija). Riječanin Matija Jurišić, koji nastupa za Župu dubrovačku, bio je četvrti. Još dvojica vozača iz klubova najjužnije hrvatske županije su se našla u TOP 10, Niko Pulić (Konavle) na sedmom mjestu, te na osmom Puležanin Saša Radola, koji brani boje Dubrovnik Racinga.

Pereković je ujedno bio najbolji u Grupi 1, zatim Tomislav Muhvić (Auto klub Petar Klepac) je pobijedio u Grupi 2 u kojoj je Niko Pulić zauzeo drugo, a Nihad Seferagić (Župa dubrovačka) treće. Četvrti je u Grupi 2 bio Deni Kmetović (Župa dubrovačka), a peti Laszlo Kloo junior (Pelješac Racing).

U Grupi 3 pobjedu je ostvario Jurišić, dok je četvrti bio Laszlo Hernady (Dubrovnik Racing). U Grupi 4 pobijedio je Marino Poropat (Fly with Kolman) ispred Fahrudina Dolića (Župa dubrovačka), dok je Mato Milković (Dubrovnik Racing) je bio osmi, a Kornel Nyeki (Pelješac Racing) deseti.

image

Matija Jurišić (Župa dubrovačka)

Tonči Vlašić/

U Grupi 5 Radola je slavio ispred Ivana Pulića (Konavle), dok je dvanaesti bio Ante Kriste (Župa dubrovačka) u konkurenciji 17 vozača. Radola je u zbroju dviju vožnji bio 2,475 sekunde brži od Ivana Pulića što je najmanja razlika između prvog i drugog uzevši u obzir sve grupe.

Viliam Prodan (Opatija Motorsport) je bio najbrži u Grupi 6 u kojoj je u konkurenciji 18 vozača dvanaesto mjesto zauzeo Metkovac Božo Jovanović Bartulović (Konavle).

Uoči zadnje trke sezone, Nagrade Dubrovnika – Memorijal ‘Željko Đuratović‘, koja se vozi 9. listopada, Jurišić je preuzeo vodstvo u kategoriji I jer je do jučer vodeći Dejan Dimitrijević (Fly with Kolman) opet imao problema s autom. Auto klub Župa dubrovačka je ostvarila novu pobjedu te povećala vodstvo u ukupnom poretku. Danas je skupila 55 bodova, tri više od Dubrovnik Racinga, te pet više od Fly with Kolman. Uoči nastupa u Buzetu Župa dubrovačka je imala 42 boda više od drugog u ukupnom poretku, Auto kluba Fly with Kolman, te 50 više od trećeg u ukupnom poretku Dubrovnik Racinga, branitelja naslova.

- Kad se zna kako se 60 bodova može maksimalno osvojiti na jednoj utrci... Dakle, Župi dubrovačkoj je dovoljno da jedan njezin vozač bude treći u svojoj grupi na zadnjoj utrci u Dubrovniku. To govori koliku prednost ima Župa dubrovačka – rekao je Serden.

Što se tiče grupa, i tu je nagrada naslov državnog prvaka, Dejan Dimitrijević (Fly with Kolman) je nedostižan u Grupi 1, u Grupi 3 prvak se već zna – Matija Jurišić, a sve je jasno i u Grupi 4 gdje je konkurenciji utekao Marino Poropat.

U Grupi 2 Nihad Seferagić ima veliku, ali ne nedostižnu prednost u odnosu na Nika Pulića, u Grupi 5  Saša Radola je u istoj situaciji u odnosu na prvog pratitelja Ivana Pulića, u Grupi 6 Filip Magdić je preuzeo vodstvo od Floriana Šaleca (Zagorije)..

image

Ivan Pulić (Konavle)

Tonči Vlašić/

- Bit će, što je najvažnije, ipak zanimljivo u zadnjoj utrci. Nije sve odlučeno – istaknuo je Serden.

Svi putevi vode u Dubrovnik na finale sezone. Dubrovnik Racing, organizator zadnje utrke, očekuje oko 80-ak vozača.

19. travanj 2024 03:34