StoryEditorOCM
AutomobilizamMOJE ŽELJE, MOJI SNOVI

Niko Pulić vozi oproštajnu sezonu: ‘Idem opet u Europu, ali ne jurim novi naslov, već želim brdsku utrku EP-a iz Buzeta dovesti tamo gdje joj je mjesto, u moje Konavle ili Dubrovnik!‘

Piše Tonči Vlašić
28. ožujka 2022. - 21:02

Sve je bilo stisnuto, brzinac za brzincom, ali izdržao sam. Samo jednom sam imao krizu, u trećem brzincu, međutim, osjećao sam se puno, puno bolje nego prije. Muka mi dođe kad se sjetim korone zbog koje sam gotovo dva mjeseca početkom prošle godine bio u bolnici, kad sam u prva dva tjedna u bolnici izgubio 15-ak kila, kad mi je lijevo plućno krilo bilo 80 posto oštećeno... Ali, to je iza nas. Kažem, danas, godinu dana nakon toga, baš se dobro osjećam. Nastup na rallyju je potvrda toga – priča Niko Pulić dan nakon što je slavio u Karlovcu na startu nove rally sezone.

- Toliko svijeta na utrci. Prema procjeni policije bilo je oko 30.000 gledatelja. Bio je i jedan noćni brzinac kroz sam grad Karlovac. Bilo je kao nekad u Dubrovniku kad se u nas u gradu vozila kružna utrka. Ne pojedinim mjestima i po deset redova ljudi, pa gužva kroz ulice. Gdje smo mi sad vozili, vozit će se uskoro WRC, hrvatski rally svjetskog prvenstva. Koliko čujem već je putem interneta prodano oko 100.000 ulaznica za taj događaj.

Nastupit će i Niko. Točnije, želja mu je nastupiti.

- Imam u ova dva, tri dana nekoliko razgovora sa sponzorima. Ako uspijemo zatvoriti financijsku konstrukciju, da, tko ne bi volio nastupiti na WRC-u. To mi je želja u ovoj mojoj zadnjoj sezoni. Da, opraštam se ove godine od nastupa. Moja priča je počela 4. srpnja 1981. godine, tad me je Dubravko Čikor odveo na natjecanje na Sutjesku gdje sam nastupio pod drugim imenom. Jedna godina je propala zbog korone, prošla, te nisam vozio. Dakle, ovo je moja četrdeseta sezona, a iduće godine ću imat 60 godina. Planiram napravit festu i za vrijeme WRC-a u Hrvatskoj. Okupiti na večeri najbolje rally vozače svijeta, koji dođu u Hrvatsku na utrku, pozvati prijatelje. Reći im: 'Prijatelji, hvala, to je to!'. Valja će mi to isto napravit i dole, u Gradu ili Konavlima.

Niko kao Niko – tako je to u njega. I dok priprema oproštaj, kreće opet vozit prvenstvo Europe na brdu. Smart je napokon završen. U njemu će juriti.

- U idući utorak krećem za Francusku, potom ću u svibnju ići u Portugal, te Španjolsku i Češku. Bit ću tad na putu 17 dana. Tri utrke u nizu. Kad se vratim sad iz Francuske čeka me, nadam se, nastup na WRC-u, koji je od 21. do 24. travnja. Uglavnom, prvi od dva dijela sezone prvenstva Europe na brdu završava 28. svibnja u Češkoj, na stazi Ecce Homo Sternberk. To bi trebao biti kraj, zadnja utrka ukoliko ne napravim rezultat te ne budem bio u konkurenciji za vrh. Drugi dio, preostalih pet utrka sezone, počinje u srpnju. Uglavnom, nakon Ecce Homo Sternberka ćemo sjesti, te vidjeti kako stojimo. Međutim, nisam odlučio voziti prvenstvo Europe na brdu da bi jurio svoj četvrti naslov, već zbog moje velike želje koju napokon želim ostvariti. Dakle, nakon što ove godine zaključim s nastupima posvetit ću se radu u klubu, novoosnovanom Auto klubu Konavle. Osim što ću pomagat mladim vozačima, organizacijski imam plan vratiti rally u Konavle i dovest napokon utrku prvenstva Europe na brdu u Konavle ili Dubrovnik, uglavnom, u nas dole. To je moj plan u iduće dvije, tri godine. To je ta moja velika želja. Ovaj prvi dio sezone ovogodišnjeg prvenstva Europe na brdu iskoristit ću da se vidim s čelnim ljudima organizacije, upoznam ih s planom.

image

Niko Pulić u Formuli na utrci z Skradinu 2009. godine

Nikša Stipaničev/Cropix

Godinama smo slušali od Nika Pulića, zatim i od Dubravka Čikora, pokoj mu duši, kako je Buzet dobio utrku zahvaljujući Dubrovniku.

- To je bilo baš tako. Dobili smo tad zeleno svjetlo FIA komisije za brdo prvenstva Europe. Tad smo rekli: 'Idemo napraviti trku, zvat će se Memorijal Ron Brown po američkom ministru trgovine, koji je poginuo u zrakoplovnoj nesreći gore iznad Zvekovice'. Bila bi to uspomena na sve te ljude koji su život izgubili u toj zrakoplovnoj nesreći jer smo imali u planu održati trku na cesti od Zvekovice prema mjestu nesreće zrakoplova. Tad smo pregovarali i dogovarali s tadašnjim načelnikom Konavala Lukom Kordom da se proširi cesta. Najveći problem je bilo postavljanje zaštitne ograde. Sjećam se, bio je sastanak u jedan četvrtak, tad je župan bio Ivan Šprlje, bili su ljudi iz cavtatskih hotela. Pet dana nakon tog sastanka dolazila je komisija, ali, nažalost, tri dana nakon sastanka se dogodio smrtni slučaj u Dalekovodu, koji je trebao pomoći. Nismo imali ništa crno na bijelo, ali nismo željeli da Hrvatska ostane bez utrke, koja je stigla zahvaljujući nama. Bila je dilema, gdje poći kad u Konavlima i Dubrovniku nema uvjeta, hoćemo li u Skradin ili Buzet. Buzet je imao tradiciju. I tako je Buzet dobio prvenstvo Europe. I neka se zna, tako je to i u drugim državama, nakon nekoliko godina mijenja se domaćin utrka. Evo, kad sam ja vozio prvenstvo Europe prije 20-ak godina, tad se utrka u Portugalu održavala u Bragi. Osam godina je bila na drugom mjestu. Danas se opet vozi u Bragi. Tako sad želim brdsku utrku Europskog prvenstva iz Buzeta dovesti tamo gdje joj je mjesto! Gdje je trebala i biti. Imam je dosta planova, ali ovo je najveća želja, ovo je cilj, moj glavni cilj nakon završetka natjecateljske karijere je organizirati u Konavlima ili u Dubrovniku brdsku utrku prvenstva Europe! - naglasio je trostruki europski prvak na brdu. 

image

S mikrofonom u ruci nakon rallyja u Zagrebu 2012. godine

Ivan Klindić/Cropix

Vratio se na pobjedu u Karlovcu za hrvatsko prvenstvo, te na treće mjesto u međunarodnoj konkurenciji.

- Ha, nema tko mi nije rekao kako još nisam za bacit, kako još nisam za mirovinu. Ali, još ova godina, i to je to. Dosta je bilo. Međutim, je li želim osvojiti naslov prvaka u rallyju, je li želim na prvenstvu Europe ostvariti lijep rezultat, to želim. Imao sam sad u Karlovcu tri izlijetanja prvog dana rallyja, u subotu. Pazi, tek se upoznajem s autom, te nije zbog toga to lako savladat. Zatim sam u subotu iskrivio jednu sponu, pa smo je naručili da dođe iz Italije, i došla je. To je sređeno uoči nedjeljnih brzinaca. Nedjelju sam odradio bez greške. Iskreno, mogao sam bit prvi i u međunarodnoj konkurenciji, ali zbog toga jer se okrenuo na krov jedan auto što je išao prije mene, morao sam na ponovljeni start. Nisam išao četvrti, već sam išao nakon što su svi ostali odvozili, a nakon svih njih je na cesti bilo svega, kamenja, zemlje, i tu sam izgubio nekoliko sekundi. Ali, dobro je bilo. Zadovoljan sam. Vidjet ćemo sad kako će ići na prvenstvu Europe na brdu. U Francuskoj se vozi od 8. do 10. travnja. Prvo treninzi, zatim utrke. I već sam rekao, čekaju me razgovori s čelnim ljudima organizacije prvenstva Europe na brdu, kao onda kad sam skupa s Davorom Buconićem, koji me je pratio na utrkama, lobirao da se utrka dovede u nas, na hrvatski jug prije dvadeset i više godine. Tad smo je uspjeli dovesti u Hrvatsku, ali nismo uspjeli ostvariti našu želju da se ona održi u Konavlima, ili Dubrovniku, već sam rekao što je razlog, ali sad želim to ispraviti, dovesti taj posao do kraja. To je moj cilj u iduće dvije, tri godine, to je ta moja velika želja. To silno želim, i to ću ostvariti – poručio je Pulić.

25. travanj 2024 10:16