StoryEditorOCM
Kućni ljubimciPOŽELJNI KUĆNI LJUBIMCI|

Ovo je pet najposlušnijih pasmina pasa koje je najlakše odgojiti i naučiti osnovnim trikovima

Piše dv
2. listopada 2021. - 09:53

Pas može postati vjeran član obitelji, ali isto tako može biti prava mala nevolja ako ga se od malena ne nauči kako se ponašati. Ako prvi put nabavljate kućnog ljubimca, ali čak i ako ste dugogodišnji vlasnik pasa zna biti teško odgojiti tvrdoglave štence. Neke životinje su prije nego što su došle u vaš dom doživjele traume, neke ste razmazili dok su bili mali i niste im znali reći ne, a neki naprosto imaju malo teži karakter.

Ne samo da dresura može pomoći vama i olakšati vam život, sjetimo se samo svih onih trenutaka kada dođemo kući, a na podu nas dočeka nered, već će i vas ljubimac biti zadovoljniji. Pse znaju zbuniti različite upute i čak i ako žele biti poslušni ne znaju kako. Štene će biti nesretno ako vičete na njega zbog vršenja nužde bez da ste ga prije naučili gdje to treba obavljati.

Dresura je također divan način za povezati se sa psom, a ovo su pasmine koje je najlakše naučiti trikovima i smatraju se generalno najposlušnijima ako ih se pravilno odgaja, donosi Slobodna Dalmacija.

image
Njemački ovčar
Tom Dubravec/Cropix

Njemački ovčar

Oni su jedna od najposlušnijih i najmarljivijih pasmina zbog čega su odlični štenci za vlasnike koji traže što manje prepreka kada je u pitanju obuka. Tome u prilog govori činjenica da policija i vojska najčešće nabavljaju baš njemačke ovčare kako bi ih naučili različitim trikovima, a postoji velik broj priča o ovčarima herojima. Pripazite ipak da ne nabavljate ovu pasminu ako živite u malom stanu i nedovoljno vremena provodite na otvorenom jer vole aktivnost.

Zlatni retriever

Ovo je jedna od najomiljenijih pasmina pasa u cijelom svijetu, a velikim dijelom to je zbog njihove umiljatosti i inteligencije. Iako spadaju u veće pasmine uz pravilnu dresuru mogu se naviknuti na život u bilo kojem domaćinstvu. Vole suživot s djecom i brzo i lako uče različite trikove zbog čega će surađivati i s neiskusnim vlasnicima.

image
Ilustracija
Stephan Schulz/AFP

Pudlica

Postoji razlog zašto standardne, minijaturne i vesele pudlice često zauzimaju vodeću poziciju na izložbama pasa. Ne samo da izgledaju preslatko, već ih odlična mješavina poslušnosti, inteligencije i razigranosti čini idealnima za treniranje. Uživaju u učenju trikova i lako se prilagođavaju dresuri.

Patuljasti kontinentalni španijel

Mali psi često imaju lošu reputaciju. Kažu da su živčani, tvrdoglavi i da nisu skloni dresuri, ali to nije slučaj i s ovim psom. Papillon, kako mu je drugi naziv, ima impresivnu mogućnost učenja različitih naredbi i razumijevanja svoga vlasnika.

Border collie

Uzgajani da bi mogli čuvati ovce i drugu stoku ovi psi su mirni u kriznim situacijama te pokazuju visoku razinu samostalnosti. Jako su odani, a za razliku od drugih pasmina koje su uglavnom predane jednoj osobi, Border collie će se ponašati zaštitnički prema cijeloj obitelji.

17. travanj 2024 17:14