StoryEditorOCM
Zagorapropao urod

Vrgorčani zbrajaju štete, zadesila ih je katastrofa: voda je uništila 180 tona jagoda, tek treba raščistiti nered

Piše Stanislav Soldo
24. svibnja 2023. - 17:25

Deset dana nakon katastrofalnih poplava u Vrgorskom polju, Rastoku i polju Jezero na području grada Vrgorca i općine Pojezerje tamošnji poljoprivrednici zbrajaju štete.

Potpuno je propala proizvodnja jagoda na otvorenom, ovogodišnji urod je istrunuo, pa poljoprivrednici samo čekaju povlačenje vode da krenu u raščišćavanje nasada. Nešto je jagoda ostalo u plastenicima ili na višim kotama koje nisu bile pod vodom, ali upitno je koliko će se toga moći iskoristiti.

Preoravanje nasada

– Na području Vrgorske krajine zasađeno je oko 1,2 milijuna sadnica jagoda, koje u rodnim godinama mogu dati 500 do 600 tona jagoda. Ove sezone propalo je tridesetak posto tog uroda –​ pojašnjava nam Milan Franić, predsjednik udruge “Vrgorački jagodari”. Matematički gledano, voda koja je kao nijedne godine do sada došla sredinom svibnja odnijela je gotovo 180 tona jagoda. Velika je to šteta za poljoprivrednike, od koje se neki neće moći oporaviti.

Proizvođači jagoda čekaju izlazak na teren povjerenstva za procjenu šteta, pa će onda krenuti u vađenje i preoravanje nasada. Isto očekuju i vinogradari, no s obzirom da se poplavljeno područje nalazi na području dviju županija, Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske, štetu će procjenjivati dva povjerenstva. No Milan Franić ne očekuje velike iznose. Ističe da bi sve snage trebalo usmjeriti na izgradnju tunela koji će vodu iz Vrgorskog polja vući prema moru.

– Umjesto isplate odštete, neka novac usmjere u ovu investiciji – ističe Franić.

Stradali su i vinogradi koji su pod vodom. Loza je prolistala i počela cvjetati, a zbog velike vlažnosti očekuju se oboljenja trsova. Razmjeri štete na lozi znat će se tek u idućim mjesecima.

Zaštita vinograda

Dugotrajnije vlaženje lišća prouzročiti će infekcije plamenjačom vinove loze. Plamenjača (peronospora) napada sve zelene organe vinove loze, a najčešće list, cvijet i tek zametnute bobice.

Za zaštitu od infekcije plamenjačom (Plasmopara viticola) preporučuje se upotreba sredstava: Folpan gold, Forum star, Acrobat MZ, Orvego, Metomor F, Diflunova, Ridomil Gold MZ Pepite, Galben F, Fantic F, Galben-M, Fantic M, Armetil. Ukoliko su na lišću prisutni simptomi plamenjače u vidu uljanih pjega, za sprječavanje sporulacije (bijela prevlaka na naličju pjega), preporučujemo upotrebu pripravaka Acrobat MZ, Forum star.

Sparno i toplo vrijeme, temperature su ovih dana u okolici vrgorskog kraja bile više od 25 Celzijevih stupnjeva sa 100-postotnom relativnom vlažnosti zraka, pogoduju razvoju pepelnice te stoga obvezno primijeniti jedan od pripravaka: Nativo WG, Domark ME, Mystic EC, Dynali EC, Collis SC, Luna Expirience Difcor, Kusabi. Vlažno vrijeme pogoduje i razvoju štetnika američkog cvrčka koji je prijenosnik vrlo opasne bolesti vinove loze zlatne žutice.

Prvo suzbijanje američkog cvrčka provodi se nakon cvatnje vinove loze insekticidima: Decis 2,5 EC, Sumialfa sL, Cythrin Max, Avaunt EC, Abanto, Krisant EC, Pyregard, Asset five dok se u ekološkoj proizvodnji mogu koristiti pripravci: Abanto, Krisant EC, Piretro, Pyregard, Asset five.

Zbog toga je potrebno provesti zaštitu vinograda čim se voda povuče. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:53