StoryEditorOCM
ZagoraDAN OPĆINE

Velika fešta u Šestanovcu; uskoro počinje gradnja školske dvorane, uređuje se važna prometnica, mjestu treba još nešto

Piše Mladen Nejašmić
13. svibnja 2024. - 21:31

- Ovo je milenijski događaj za općinu Šestanovac i sve njegove stanovnike - tim je riječima u prigodi dana općine i blagdana Gospe Fatimske, Ante Šošić, dožupan Splitsko-dalmatinske županije, najavio skori početak radova na dvodijelnoj školskoj dvorani u Šestanovcu ukupne vrijednosti 2,6 milijuna eura.

Ono što su čekale generacije napokon je dobilo službenu potvrdu potpisivanjem ugovora između škole, županije i izvođača radova čiji je rok izvođenja 16 mjeseci od uvođenja u radove čiji je početak predviđen tijekom idućeg mjeseca.

image

Potpisivanje ugovora za dvoranu

Ivo Ravlić /Cropix

Osim župana Blaženka Bobana, potpise su stavili ravnateljica škole Nada Utrobičić i predstavnik izvođača tvrtke Dom Commerce iz Podstrane. Tom prilikom ravnateljica Utobičić zahvalila je županiji za izniman doprinos u realizaciji ovog projekta ističući kako su svi školski i vrtićki kapaciteti u krugu nekoliko kilometara potpuno ispunjeni. To smatra posebnim darom na koji se županija ne može oglušiti.

- Stoga vas molim da pomognete izgradnju dodatnih vrtićkih kapaciteta u Šestanovcu. Odnosno da pripomognete u gradnji još jedne predškolske ustanove u mjestu - zamolila je predstavnike županije među kojima je bio i Tomislav Đonlić, pročelnik upravnog odjela za prosvjetu.

Uz skoru novu dvoranu i potrebni novi vrtić, najbolji su dar za sve stanovnike tog zabiokovskog mjesta i jedan od razloga zbog kojeg je Šestanovac u ponedjeljak bio središte raznih svečanosti kojeg su pohodila nikad brojnija županijska i državna izaslanstva.

Osim dvorane, službeno je obznanjen i početak katastarskih izmjera gdje su glavni ravnatelj Državne geodetske uprave Antonio Šustić simboličnim fotografiranjem u društvu načelnika općine Šestanovac Martina Merčepa pored oglasne ploče, obilježili početak izmjera.

image

Obilazak gradilišta

Ivo Ravlić /Cropix

Odmah zatim Petar Škorić, ravnatelj ŽUC-a sa suradnicima zajedno sa županijskim i općinskim izaslanstvom, obišli su netom započete radove rekonstrukcije i izmještena županijske ceste kraj naselja Balići u Katunima Brdu. Duljina zahvata od 350 metara i ugovorene vrijednosti od 120-000 eura, samo je dio započetih cestovnih projekata na području općine.

Dan općine Šestanovac i blagdan njene nebeske čuvarice Gospe Fatimske započeo je svečanom sjednicom općinskog vijeća gdje je načelnik Martin Merčep iznio brojne odrađene i najavio nove projekte na različitim poljima razvoja. Pored dvorane, nekoliko planiranih solarnih i vjetroelekektrana pohvalio se i sa dvjesto tisuća eura sredstava iz proračuna Ministarstva regionalnog razvoja za šesto metara dugu trasu ceste kroz šestanovačku gospodarsku zonu.

image

Dobitnica priznanja Jelena Nejašmić

Ivo Ravlić /Cropix

image

Dobitnica priznanja Marijana Balić

Ivo Ravlić /Cropix

image

Dobitnica priznanja Josipa Škero

Ivo Ravlić /Cropix

image

Dobitnica priznanja časna Danka Žaper

Ivo Ravlić /Cropix

Načelnik Merčep i predsjednik Općinskog vijeća Hrvoje Balić podijelili su ovogodišnje nagrade četvorici laureata. Priznanja za iznimna dostignuća dodijeljena su Jeleni Nejašmić, stručnoj suradnici u znanosti i visokom obrazovanju u laboratoriju Instituta za oceanografiju i ribarstvo u Splitu, koja ujedno pohađa doktorski studij na PMF- u u Zagrebu. Zatim Marijani Balić, doktorandici na Interdisciplinarnom doktorskom studiju oceanologije na PMF- Zagreb i Josipi Škero za zvanje magistrice ekonomije na splitskom ekonomskom fakultetu na temu upravljanja transakcijom izloženosti na primjeru poduzeća Podravka d.d. Za iznimni uspjeh na diplomskom studiju smjer menadžment nagrađena je i dekanovom nagradom.

I na koncu nagradu za izvanredan doprinos lokalnoj zajednici dobila je časna sestra Danka Žaper iz reda Služavki Malog Isusa za svoj posvećeni rad i trud i nesebičnu predanost i neumornost kao i za brojne aktivnosti i inicijative sa župnim zborom.

image
Ivo Ravlić /Cropix
image
Ivo Ravlić /Cropix

Fešta je nastavljena ophodom duž centra mjesta s kipom Gospe Fatimske. Svečanu svetu misu u koncelebraciji nekoliko svećenika predvodio je mons. dr. Ante Ančić, pastoralni vikar splitsko-makarske nadbiskupije.

- Ovo nam svima puno znači. Zbog toga smo tu sa cijelom obitelji. Vezana sam uz ovaj kraj, ove ljude i običaje. Kad god mogu dolazim iskazati svoju privrženost našoj Gospi i zahvaliti za joj za sva dobročinstva kojima nas obasipa - kazali su nam supružnici Marijo i Ivana Čorić, koji su se zajedno sa djecom uputili u procesiji za kipom.

image

Ivana i Marijo Čorić

Ivo Ravlić /Cropix

Slična mišljenje ima i Ivana Šestan povratnica iz Njemačke koja po prvi puta sudjeluje šestanovačkoj fjeri u čast Gospi. Puna je dojmova i blagoslova za sve one koji su doprinijeli da tradicija ne izblijedi.

- Dapače, čini mi se da je još čvršća. Bila sam na mnogim sličnim svečanostima u Njemačkoj, ali nemate taj osjećaj privrženosti kao kad ste kod kuće. Tamo si uvijek stranac i taj osjećaj tuđine uvijek vas prati. Ovdje ste nekako ispunjeni. Svoji na svome -istaknula je Ivana Šestan.

image

Ivana Šestan

Ivo Ravlić /Cropix

I ona kao i brojne druge mlade obitelji došla je sa djecom. A njih je ove godine nakon tradicionalne popodnevne svete mise blagoslovio don Mijo Grozdanić, župnik župe Katuni-Kreševo.

Dan ranije, užežin mjesne fešte, Turistička zajednica i općina Šestanovac po prvi puta su u centru mjesta organizirali sajam domaćih proizvoda. Petnaestak izlagača iz gotovo cijele Dalmacije predstavili su se bogatom lepezom domaćih proizvoda sa svojih OPG-ova što je izazvalo pozitivnu reakciju javnosti. Brojni posjetitelji obilazili su štandove i kupovali provjerene proizvode od domaćih proizvođača. Bila je to tek uvertira da ovo novo preraste u tradicionalno druženje proizvođača i interesenata za njihove proizvode.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. svibanj 2024 08:51