StoryEditor
Zagoraaspurdna situacija

Velik broj stanovnika Vrgorske krajine ogorčen zbog problema sa signalom: ‘Računi za pretplatu stižu, a na televizoru imamo snijeg ili mrak‘

Piše Mate Primorac
10. ožujka 2021. - 12:25
Svi gledatelji koji su vezani s odašiljačem na Ilića brdu imaju svakodnevne probleme sa signalomVlado Kos/ilustracija Cropix

Stanovnici Vrgorske krajine i najzapadnijeg dijela Dubrovačko-neretvanske županije prije tri tjedna imali su velikih problema s televizijskim i radijskim signalom koji u njihove domove i poslovne prostore dolazi s odašiljača na Ilića brdu pokraj Vrgorca.

Brojni korisnici usluga svoje su nezadovoljstvo izrazili posredstvom društvenih mreža, pa su, primjerice, stanovnici Staševice koja administrativno pripada Gradu Pločama navodili da im je gotovo cijeli tjedan nestajalo televizijskog signala po nekoliko sati dnevno, a "snijeg" na ekranima televizora javljao se danima i tako u krug...

U pojedinim selima poput Milošića, bez signala su bili gotovo tri dana, a Ivica Turić iz zaseoka Turići u Stiljima, mjesta u sjevernom, brdskom dijelu Vrgorske krajine, kaže kako muke s tim problemom "ratuje" već dvije godine, pa je bio primoran kupiti satelitski prijemnik kako bi imao stalan i kvalitetan programski signal.

No, svi oni mještani koje smo kontaktirali, kao i brojni "komentatori" na društvenim mrežama, imaju zajednički stav kako im računi za radiotelevizijsku pretplatu uredno stižu, bez obzira na probleme s prekidima isporuke kvalitetnog signala ili smetnje na "vezama". Neslužbeno smo doznali, kako je grmljavinsko nevrijeme koje je još tijekom veljače pogodilo odašiljač iznad Podprologa uzrokovalo probleme u opskrbi s električnom energijom, no obratili smo se državnoj tvrtki "Odašiljači i veze" kako bismo doznali njihovo objašnjenje neugodne situacije.

- U razdoblju od 17. do 19. veljače zbog problema s energetskim napajanjem (problemi u niskonaponskoj mreži u trafostanici) na odašiljačkom objektu "Vrgorac Gomila" dolazilo je do ispada energetske mreže te kvarova na odašiljačkoj opremi, a samim time i do prekida odašiljanja radijskih i televizijskih programa. Intenzivno se radilo na otklanjanju kvarova, te se od subote 20. veljače normaliziralo stanje s odašiljanjem radijskih i televizijskih programa za područje Vrgorca i okolice - navodi se u odgovoru iz Ureda za odnosu s javnošću "Odašiljača i veza".

No, gledatelji i slušatelji domaćih programa upozoravaju kako su se problemi s prekidima i lošom kvalitetnom signala na njihovim prijemnicima nastavili i od početka ožujka, pa se dio stanovnika Vrgorske krajine i njihovih susjeda koji stanuju na području Dubrovačko-neretvanske županije i dalje žali kako im slika nestaje ili se "ledi". Posebno se to odnosi na mještane Otrić-Seoca koji još uvijek imaju problema s prijemom signala s Ilića brda, ali i s odašiljača na Biokovu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. svibanj 2021 11:04