StoryEditorOCM
Zagoramora platiti

Umirovljenica iz Sinja kažnjena jer je vrijeđala policajce: Nisu mi dali da skupljam boce jer su tamo bili političari

30. ožujka 2023. - 14:37

Pedesetosmogodišnja umirovljenica iz Sinja kažnjena je s 60 eura zbog toga jer je tijekom dana Alke u kolovozu 2021. godine vičući omalovažavala policajca koji su prema njoj intervenirali zbog narušavanja javnog reda i mira. Nepravomoćno je osuđena na Prekršajnom sudu u Splitu, Stalnoj službi u Sinju, i to zato jer je 7. kolovoza u 16.45 sati u ulici Alkarsko trkalište narušavala javni red i mir slučajnim prolaznicima te vrijeđala policajca tako da je glasno vikala izgovarajući nerazgovijetne riječi, a kada je ugledala policajca počela je glasno vikati: "Šta je, šta radite ovdje, ne date mi da zaradim za svoj kruh".

Nakon toga je, kad je upozorena da prestane, nastavila vikati: "Uvik mene, di su moje pare, Isusati dajte mi mira...". Policajca i njegovog kolegu potom je vrijeđala govoreći da su đubrad te ih je psovala. Uhićena je potom i zadržana u postaji do pola sata iza ponoći idućeg dana.

U svojoj je obrani pojasnila da joj ne treba branitelj i da nije kriva. Kazala je da se tada radilo o Danima Alke, da je imala Covid potvrdu tako da je mogla biti na tom mjestu te da ne zna je li glasno vikala nerazgovijetne riječi.

- Kako su tada na Alku došli političari, a koji su zaštićeni od ove policije, smetalo im je što sam skupljala plastičnu ambalažu kao i ostali u Sinju. Rekla sam policiji kako ih nije stid da mi ne daju da zaradim za kruh. Nisam vikala, a ne znam jesam li ih vriđala... Ako jesam to je bilo zato jer mi nisu dali da sakupljam ambalažu i da tako zaradim za kruh - kazala je u svojoj obrani.

Policajac je pojasnio da je tada radio kao rukovoditelj osiguranja Alkarskih svečanosti Čoje, a da je organizator već pustio oko 250 gledatelja kod svečane lože. Kad ga je žena ugledala da je počela glasno vikati. Što ju je više smirivao da je ona još jače vikala, nakon čega je pozvao policajca kojeg je, kao i njega, vičući vrijeđala.

- Nedvojbeno je da je okrivljenica kritične prigode vrijeđala i omalovažavala policijske službenike tijekom vršenja službene dužnosti vičući, te je na taj način ujedno i narušavala javni red i mir te je nedvojbeno da je postupila protivno odredbi članka 17. Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, koji čini ona osoba koja omalovažava ili vrijeđa državne organe odnosno službene osobe prilikom vršenja ili u vezi s vršenjem službe ili njihova zakonita naređenja, pa ju je valjalo proglasiti krivom i kazniti - stoji, uz ostalo, u obrazloženju nepravomoćne odluke Prekršajnog suda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 09:18