StoryEditor
ZagoraNOVOTARIJA

Što kažete na javno ocjenjivanje teta u vrtićima, da cijeli grad zna što roditelji o njima misle? U Vrgorcu upravo započinju s takvom praksom

14. svibnja 2020. - 14:32
Obnovljeni vrtić u VrgorcuMate Primorac

Grad Vrgorac svim roditeljima čija djeca idu u vrtić omogućio je da elektronskim putem potpuno anonimno svaki mjesec ocijene rad i kvalitetu usluge.

U Gradu su, naime, kreirali internetsku platformu kako bi postigli što bolju interakciju s roditeljima te podigli kvalitetu usluge za koju se godišnje izdvaja preko dva i pol milijuna kuna.

Roditelji će tako moći ocjenjivati grupu kojoj pripada njihovo dijete, a rezultati, odnosno njihovo (ne)zadovoljstvo, bit će javni i dostupni svima, pregledljivi u tabličnom i grafičkom prikazu na stranicama Grada Vrgorca.

- Na ovaj način želimo čuti mišljenje roditelja o uslugama koje redovito plaćaju. U prošle dvije godine uloženo je oko 10 milijuna kuna u predškolski sustav Vrgorca, a nastavljamo uvoditi nove digitalne projekte s ciljem unapređivanja usluga - kaže gradonačelnik Ante Pranić.

Prilikom upisa djeteta u vrtić, svaki roditelj upisuje svoju e-mail adresu i potom u svoj pretinac prima pristupne podatke, koji vrijede za cijelu pedagošku godinu. Završetkom mjeseca, na e-mail adresu stiže podsjetnik da se može ocijeniti usluga vrtića za prethodni mjesec kao što su izbor i kvaliteta prehrane, ponuđeni programi, stručnost rada i slično.

image
Ante Pranić, gradonačelnik Vrgorca
Ante Čizmić/Hanza Media

Pranić nas informira da Grad uvodi još jednu aplikaciju kakvu koristi desetak vrtića u Hrvatskoj. To je "Dinamikon", profesionalni alat za elektroničku komunikaciju svih sudionika predškolskog odgoja unutar ustanove, nešto poput e-dnevnika u školama. U tu svrhu nabavljeni su tableti za djelatnike vrtića i trenutno ih se educira za rad.

Web stranica "Dinamikom" je portal za objavu relevantnog sadržaja vezanog za obitelji djece predškolskog uzrasta kao i odgajatelje, ravnatelje i stručne suradnike koji je originalno dizajniran kao napredna elektronička oglasna ploča zatvorenog tipa. Omogućuje odgajateljima i roditeljima da nadopune i unaprijede dosadašnje verbalne i neverbalne oblike komunikacije.

- Pomoći će nam da daleko bolje i kvalitetnije pratimo vrtićke aktivnosti te primamo korisne informativne materijale stručnog osoblja. Roditelji će primati obavijesti za vrtićku grupu svog djeteta. Također, vrtić objavljuju aktivnosti djece za svaku grupu zasebno i podaci su dostupni samo roditeljima tako da su osobni podaci zaštićeni. Svaki roditelj moći će vidjeti što se jelo, što se radilo... Ovim smo praktično reformirali predškolski sustav - zadovoljan je mladi gradonačelnik.

Na pitanje što će poduzeti u slučuju negativnih ocjena korisnika vrtića, odgovara kako će pojačati službe poput pedagoga, logopeda i ravnatelja.

- Ovo radimo u svrhu stimulacije djelatnika i smatramo da će time imati dodatnu motivaciju za rad. Želimo da sustav bude nešto poput semafora koji će poboljšati uslugu - odgovara Pranić.

Podsjetimo da je prije dvije godine u Vrgorcu izbila afera nakon što je novo vodstvo grada reduciralo broj zaposlenih u administraciji među kojima i one koji su bili zaduženi upravo za predškolske ustanove.

Sudski pravorijek naknadno je vodstvu grada dao za pravo rješenjem da prilikom otkaza ugovora o radi nije prekršen zakona. U Vrgorcu radi predškolska ustanova "Pčelica" u čijem sastavu su glavni i područni vrtić.

Izdvojeno

11. srpanj 2020 09:01