StoryEditorOCM
Dalmacijapučka fešta u blacama

Za Praznik rada sprema se 500 porcija fažola

Piše PSD.
30. travnja 2010. - 10:10

U napuštenom solinskom zakozjačkom selu Blacama, u subotu se u povodu Međunarodnog praznika rada održava Pučka fešta u organizaciji Udruge “Blaca” i HPD-a “Kozjak” iz Kaštel Sućurca. Za feštu se priprema oko 500 porcija fažola, pod budnim okom Ivana Žižića Tominkina.

Okupljanjem pokraj crkve Gospe od Zdravlja, program počinje u 10 sati besplatnim porcijama fažola, a nastavlja se sportskim programom – balotanjem, gađanjem praćkom, potezanjem konopa i rekreacijskim jahanjem konja. Gađanje praćkom imat će obilježje neslužbenoga Županijskog prvenstva, a prijave će se primati do 11.15 sati.

Natjecatelji mogu nastupiti i sa svojim privatnim praćkama, a “municiju” će skupljati i birati sami. Prošle je godine njih 50-ak “neslužbeno” isprobalo ruku i prisjetilo se mladenačkih dana, a natjecanju je pristupilo njih 18. U “pripetavanju” je bio bolji Kajo Čerina Anicin od Joze Čerine Milina, a pobjednički pehar uručio je Ivica Čerina Ćiro, predsjednik Udruge “Blaca”.

Početak igranja balota i potezanje konopa planirano je oko podneva, ovisno o broju prijavljenih sastava. Najboljim pojedincima i ekipama bit će uručeni prigodni pehari. Za sve ljubitelje konja ili pak one koji se žele prvi put okušati u jahanju, na usluzi su im Željko i Igor Nešić s konjima sa svojeg ranča Natur iz Velikog Bročanca.

Andrea Kuzmić

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. srpanj 2024 16:23