StoryEditorOCM
Dalmacijaskupština tz županije

Srednja Dalmacija obara rekorde: Zagora zabilježila čak 40 posto više turista!

Piše R. Mikačić
21. prosinca 2017. - 14:23

Iza Splitsko-dalmatinske županije je najbolja turistička sezona u kojoj se ta regija čvrsto pozicionirala na visoko drugo mjesto u zemlji po broju turista i njihovim noćenjima, odmah iza Istre. Tako je Srednja Dalmacija ove godine imala 3,1 milijun dolazaka gostiju što je rast od 27 posto i 16,8 milijuna noćenja u kojima je zabilježen rast od 23 posto. Radi se samo o komercijalnom turističkom prometu u kojega nisu uključena nekomercijalna noćenja vikendaša.
Podaci su to izneseni na Skupštini TZ Splitsko-dalmatinske županije održane u solinskom hotelu “Salona Palace” pod predsjedanjem dožupana Ante Šošića, a u prisutnosti predstavnika turističkog gospodarstva cijele županije.
Bila je to prilika za analizu turističkog prometa ove godine, u čemu je posebno istaknuto kako Srednja Dalmacija čini petinu turističkog posla cijele Hrvatske.
Svaki peti gost koji je posjetio Hrvatsku u ovoj godini stigao je u Splitsko dalmatinsku županiju, a čak 45 posto svih nautičara boravili su upravo u akvatoriju Srednje Dalmacije i njezinih otoka, kazao je Joško Stella, direktor TZ.
Najveći rast turističkog prometa bio je s područja SAD-a odakle je stiglo 41 posto više gostiju, iz Velike Britanije ih je došlo 25 posto više.
Perjanica Srednje Dalmacije je Splitska rivijera sa rastom prometa od 20 posto, a Zagora je zabilježila čak 40 posto više turista.
Govoreći o planovima za 2018. godinu, iskazano je očekivano povećanje prometa od najmanje 2 posto, odnosno dolazak oko stotinu tisuća gostiju više nego ove godine.
U skladu sa tim, planirani proračun TZ županije predviđen je u iznosu od 15 milijuna kuna, a skupštinari su prihvatili Plan i program rada TZ županije za 2018. godinu s marketinškim aktivnostima, sajamskim nastupima i prezentacijama, potporama prijevoznicima i udruženom oglašavanju te novim projektima i online oglašavanju.
U tijeku je izrada Studije nosivih kapaciteta u turizmu županije, ali i drugi strateški razvojni dokumenti iz područja turizma koji prate rast i povećanje prometa, ali s naglaskom na održivi razvoj i očuvanje kvalitete života domaćeg stanovništva, kazao je tom prilikom Joško Stella. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 06:02