StoryEditorOCM
S mora i krajaOPORTUNISTI DO KRAJA

Tko je dalmatinska HDZ-ovka čiji je intimni život grubo komentirao Ante Sanader? U Saboru se nije baš ubila od posla

Piše Ivica Nevešćanin
5. travnja 2024. - 07:08

Nije bilo pitanje hoće li, nego kada će Ante Sanader reagirati nakon što smo prenijeli njegove riječi o kolegici Nikolini Baradić na predstavljanju kandidata HDZ-a u 9. Izbornoj jedinici.

Nije bilo pitanje ni kako će reagirati, naprotiv. Mi, novinarske sitne duše, odavno smo naučili, kad god uhvatiš nekog brkatog vepra kako se samozadovoljno valja u svom blatu, odgovor je vazda isti:

"Nažalost, vidim da je moja izjava prigodom stranačkog skupa u Zadru potpuno krivo prenesena u medijima (...)", požalio se predsjednik HDZ-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji i politički tajnik stranke. 

"Svi prisutni u dvorani mogu potvrditi da moj komentar, koji se izvlači sad izvan konteksta u medijskom prostoru, nije imao nikakvu lošu namjeru prema bilo kojoj ženi, a kamoli prema kolegici Nikolini Baradić (...)", dodao je ucviljeno.

Ma da. Ti fucking mikrofoni, ti fucking diktafoni, te fucking kamere, ti fucking fotoreporteri... Našim rasplodnim bikovima svi su krivi, samo oni nisu, koji su najprije uspjeli smisliti, pa onda i izvaliti takve seksističke svinjarije da je i svinjama neugodno kad ih čuju. Evo što je naš prpošni pastuh s krša i kamenjara točno rekao: 

- Nas pet ima 18 djece. To je 3,6 djeteta u prosjeku. Prosjek nam dižu ova dvojica koji imaju po pet djece. To je poruka koju smo željeli poslati kao moderni HDZ, da se mi držimo svoje tradicije i svojih kršćanskih vrijednosti.

Samo ovaj ima pet sinova, ovi pet kćeri pa nisu stali i ne smiju stati, ovi moraju dobiti kćer, a ovi sina. To sve govorim radi mlade kolegice Nikoline koju sam cijelo vrijeme u Saboru nagovarao da se mora udati jer drugi mandat Sabora ne dolazi besplatno - kazao je Sanader istrgnut iz konteksta pa nastavio u istom tonu.

- Ljudi moji zalud vam svi projekti ako djece ne bude, promislite koliko će Hrvata biti za sto godina. Ja po Zagrebu vidim kako žene vode samo pasiće, vrlo malo njih vodi djecu, tako da mislim da je to jedan od najvažnijih prioriteta koji je HDZ stavio u svoj program - izjavio je treći na HDZ-ovoj listi u 9. Izbornoj jedinici.

Kampanja je tek počela i Sanader ima dovoljno vremena da nas do dana izbora detaljno obavijesti o bračnom status svoje uže i šire familije i, svakako, njihovom reproduktivnom statusu. Birače HDZ-a to očito jako zanima, jer bez pet-šest dice, nema žensko što tražit u Saboru, kamoli u drugom mandatu.

image

Nikolina Baradić na predstavljanju kandidata u Zadru za 9. Izbornu jedinicu

Luka Gerlanc/Cropix

Primitivizma i primitivaca je bilo i uvijek će biti u politici, u nekim strankama više u nekima manje, ali svi oni kad se jezikom uvlače u tuđu maternicu imaju isti odgovor i istog krivca: mikrofone, diktafone, snimateljske kamere, fotoreportere i fucking kontekst.

I jako se uvrijede ako javnost ne vjeruje njihovim spinovima, nego vlastitim očima i ušima. Sanaderu očito nije teško lagati, ali nisu, Ante, svi u HDZ-u.

Ajde neka, jedan je Sanader, ali što je s onih drugih stotinjak muškića u sivim odijelima koji su pljeskom nagradili njegove seksističke gluposti. Di su ti frajeri u HDZ-u da ga poklope "Ajde Ante ne pizdi!" ili da ga pozovu na red kako samo oni to znaju, onako po mužjački, sa svojim diluvijalnim šarmom.

Kad ono svi neke testosteronske mačkice, ulizuju se alfa mužjaku i aplauzom povlađuju autoritet potpredsjednika Sabora. Jebi ga, kampanja je, nema mjesta za osvrtanja na izrečene gluposti, ne trebaju nam takve stvari u medijskom prostoru. Ostanimo u krdu, zbijmo redove, je da malo smrdi, ali je toplo i sigurno, pragmatični su hadezeovci.

A kad se tako zbiju u rasplodni centar, nekima se, kako vidimo, od toga i diže. I, gle čuda, baš kod onih rasplodnih političara, tzv. rasplodnitičara, kojima ni suha šljiva više ne pomaže, pa ih pukne u rogove, pardon, na parlatinu.

Htjeli smo o svemu razgovarati s Nikolinom Baradić, pitati je kako se osjećala u trenutku kad je masa njenih stranačkih kolega pljeskala Sanaderu dok je javno kopao po njenoj intimi. 

- Nema potrebe da se dalje osvrćem na to. Ante Sanader dao je izjavu jučer, pojasnio svoj komentar i ispričao se. Usmjereni smo na nastavak kampanje i obilaske terena u devetoj izbornoj jedinici – odgovorila nam je.

image

Nikolina Baradić u saborskim klupama

Damjan Tadic/Cropix

Nikolina je u četiri godine prošlog mandata ostala upamćena kao jedna od najneaktivnijih saborskih zastupnica/ka. Sada je opet na listi na 10. mjestu s velikim izgledima da opet uđe u Sabor. Nikolina je jedna od samo dviju žena na listi HDZ-a i partnera, dakle četiri manje od zakonskog minimuma, po čemu je njihova lista uvjerljivo najgora u 9. Izbornoj jedinici.

Nikolina je mogla iskoristiti ovaj Sanaderov ispad da progovori nešto o ženama u politici, da kao mlada osoba zainteresira vršnjake za njima bliske teme, da kampanji da svoju boju i ton. Ali Nikolina se odlučila na šutnju, pristaje na zakone krda. Pristaje u takvom političkom okruženju biti manekenka za seksističke komentare. 

Ako je konzervativka, ne mora biti konzerva. Šutnjom možda pomaže stranci, ali se kao žena i osoba srozava. Što će nam u Saboru žene i muškarci koji ne poštuju sebe, a time ni druge.

Što će nam u Saboru osobe koje dopuštaju kolegama da ih ponižavaju jer oni tako misle da zapravo dijele komplimente. Nikolina je nažalost pristala biti žrtva, žrtva za stranački uspjeh, stranački interes. Nije ugodno, ali nije baš ni časno. Sad će malo otrpjeti da bi se kasnije okoristila. Oportunizam na najjače. Nije to lako. Biti žena. U HDZ-u. 

Nikolina, izdrži.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. travanj 2024 07:34