StoryEditorOCM
S mora i krajaPodignuta "ručna"

Šibenik navodno neće podizati poreze a na pitanja za objašnjenjima zamoljeni smo za malo strpljenja - dok se bolje ne analiziraju podaci

Piše B. P.
3. listopada 2024. - 15:59

Željko Burić prvi je hrvatski gradonačelnik koji je na Dan Grada Šibenika nema tome puno, objavio da njegova uprava neće povećavati poreze niti paušal za turističko iznajmljivanje, u svjetlu novog poreza na nekretnine početkom naredne godine.

Omogućavanje priuštivog stanovanja trebao bi, prema procjenama i očekivanjima Vlade RH kao predlagatelja, biti glavni efekt toga poreza kojeg je Burić obećao održati na jednakoj razini kao kad je lani određen porez na vikendice koji će novi propis preinačiti u porez na nekretnine, dok je turistički paušal porastao na 150 eura po krevetu.

Na primjeru iznajmljivača s jednim četveroležajnim apartmanom, znači da će njegovi izdaci ostati isti: paušal 600, a porez na nekretnine 300 eura – ukupno 900 „eurića“ i možemo dalje! – tako je zvučala izjava gradonačelnika. Za još veseliju sliku treba dodati i gradonačelnikovo obećanje da će dogodine porez na potrošnju biti za trećinu manji, te će umjesto 3, iznositi 2 posto. 

Izgleda međutim, da je nekoliko dana poslije gradska uprava povukla „ručnu“, a hoće li to na kraju označiti i vožnju krmom - dakle natrag – iliti reteriranje od gradonačelnikova optimističnog obećanja da sve ostaje po starom, trebat će počekati još neko vrijeme.

Šibenski list je naime, ovih dana gradonačelniku, posredovanjem mjerodavnih iz njegova Ureda predložio kraći razgovor u kojem bi detaljnije obrazložio svoj stav i odgovorio na pitanja kojih se to prihoda odriče gradska uprava i što bi se od toga dalo napraviti u gradu za javnu korist. Nadalje, hoće li, te naposljetku iz kojih izvora nadoknaditi novac koji će ovako ostaviti svojim sugrađanima. Napominjemo da gradonačelnik ima pravo tako odlučiti i u tome nema ničeg spornog. Htjeli smo saznati i mišljenje prvog čovjeka grada kandidiranog za četvrti mandat poteštata o tome porezu i njegovim učincima na određene kategorije građana, te je li i u drugim gradovima moguće riješiti stvar kao u Šibeniku.

Prema odgovoru koji smo dobili od Mladene Baran Jakelić, gradska uprava je na jednom od recentnih kolegija odlučila da se o (ne)uvođenju novih poreznih tarifa s medijima ne razgovara dok gradske službe – a najvažniji je Odjel za financije – ne pripreme opsežniju analizu, da se o tome izađe u javnost s više poznatih podataka.

-Nije Šibenski list jedini. Bilo je poziva i drugih redakcija koje smo odbili. Samo još malo strpljenja, molim! – zaključila je Baran Jakelić.

To je ta zasad uključena "ručna". Doduše, gradonačelnik je "iza vruće rane",  obrazložio kolegama iz 24 sata da Šibenik u financijskom smislu stoji jako dobro.

- Proračun nam se izvrsno puni i imamo višak. Prihodi su nam 30 posto veći jer su svi projekti koje smo realizirali dignuli i zaposlenost, a inflacija je za posljedicu imala i povećanje plaća, pa je više poreza završilo u proračunu. Mi ćemo moći vratiti i kredit prije roka i uštedjeti na kamatama - kaže Burić

Šibenik je svrstan u prvu zonu razvijenosti, te bi turistički paušal mogao maksimalno iznositi godišnje 300 eura po krevetu, a porez na nekretnine 8 eura po četvornome metru. 

-Za tim nema potrebe. - kazao je tada Burić, no bilo je to prije - "ručne". Još samo malo strpljenja..!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. listopad 2024 20:23