StoryEditor
S mora i kraja‘TAMO GDJE PALME CVATU‘

Otac Ante Gabrić neopjevani heroj Indije i Hrvatske: u Solinu otvorena izložba fotografija Zvonimira Atletića posvećena velikom hrvatskom misionaru

Piše Mia Sesartić
30. lipnja 2022. - 13:42

Nakon Dubrovnika, Blata, Korčule i Šibenika, izložba fotografija Zvonimira Atletića "Tamo gdje palme cvatu", posvećena velikom hrvatskom misionaru ocu Anti Gabriću rođenom u Metkoviću, otvorena je 29. lipnja u Javnoj ustanovi u kulturi "Zvonimir" u Solinu. Uz spomenutu ustanovu, organizaciju izložbe omogućili su solinska župa Gospe od Otoka, Veleposlanstvo Indije u Zagrebu i Zaklada "Otac Ante Gabrić".

U uvodniku kataloga kojeg je oblikovao Luka Mjeda iz Hrvatskog fotografskog centra, indijski veleposlanik u RH Raj Kumar Srivastava, napisao je i ovo: "Kao jednu od osoba koji su zaslužni za zbližavanje naših dviju zemalja, oca Antu Gabrića možemo smatrati neopjevanim herojem naših bilateralnih odnosa."

Sve nazočne na početku je pozdravio Mario Matijević iz Zvonimira, a izložbu je otvorila prof. Violeta Oršolić, predsjednica Zaklade "Otac Ante Gabrić", koja je predstavila Zakladu koja radi na promicanju kauze za beatifikaciju Sluge Božjega Ante Gabrića, te pomoć siromašnima u Gabrićevoj misijskoj postaji u Bengaliji.

Nekoliko riječi o isusovcu Anti Gabriću i fotografu Zvonimiru Atletiću, kazao je novinar Slobodne Dalmacije Ivan Ugrin.

- Otac Ante Gabrić svakako je najpoznatiji hrvatski misionar u povijesti. To prije svega treba zahvaliti njegovu neumornu apostolskom žaru u naviještanju Božje riječi među siromašnim stanovnicima Bengalije, kojima je uz darivanje Krista darivao i sebe samoga u svakoj ljudskoj prilici. Gabrić je bio i hodočasnik koji je često dolazio i u Hrvatsku gdje je svojim svjedočenjem približavao ljude Kristu i mnogi mu se i danas mole. S druge strane, Atletić je često putovao u Indiju gdje je svojim fotoaparatom pratio i oca Antu i danas svetu Majku Tereziju, te ove fotografije trajno ostaju kao dio hrvatske duhovne baštine - istaknuo je Ugrin.

Izložba u prizemlju Doma kulture Zvonimir ostaje otvorena tijekom radnog vremena do 10. srpnja, a kako nam je rekla Marina Vrečko iz Zaklade, "spiritus movens" izložbe, pripremaju se postave u Zadru, Splitu, Metkoviću i mnogim drugim mjestima, jer je štovanje oca Ante Gabrića u hrvatskom narodu još uvijek jako živo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. kolovoz 2022 10:30