StoryEditorOCM
S mora i krajakrenule prijave

Neretvanski lađari kod Milanovića: upoznali su ga s ambicioznim planovima, uskoro stižu ekipe iz cijele Europe?

Piše Stanislav Soldo
1. srpnja 2024. - 14:51

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je izaslanstvo Udruge lađara Neretve u kojem su bili predsjednik Udruge Luka Oršulić, tajnik Luka Liković i član Nadzorno-stegovnog odbora Udruge lađara Neretve Ante Šprlje.

Udruga lađara Neretve organizator je tradicionalnog Maratona lađa na Neretvi koji će se ove godine održati po 27. puta, pod pokroviteljstvom predsjednika Milanovića. Vodstvo Udruge lađara Neretve zahvalilo je Predsjedniku Republike na podršci i pokroviteljstvu te su ga pozvali na Maraton lađa, koji će se ove godine održati 10. kolovoza

image

Predstavnike Udruge lađara Neretve primio je predsjednik RH Zoran Milanović

Ured predsjednika RH

Na sastanku su informirali Predsjednika o pripremama za ovogodišnji maraton na kojemu bi, prema njihovim očekivanjima, trebalo sudjelovati još više posada nego lani kada ih je bilo 29. Isto tako, upoznali su ga s planovima dodatne popularizacije i internacionalizacije Maratona lađa. Uz posade iz Hrvatske, do sada su na neretvanskom maratonu sudjelovale i posade iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a želja je Udruge da se utrci priključe i posade sa sličnim autohtonim plovilima iz još nekih europskih država.

Maraton lađa je amatersko sportsko natjecanje u utrci lađama, tradicionalnim autohtonim plovilima u dolini rijeke Neretve. Održava se jednom godišnje na ruti dugoj 22.500 metara, a veslači se natječu u utrci rijekom Neretvom i njenim rukavcima na potezu od Metkovića do Ploča. Osim lađara Maraton lađara na Neretvi veslaju i žene. Prvi maraton lađarica odveslan je prije deset godina u dužini od deset kilometara na relaciji Opuzen – Metković, a tijekom ljeta održava se više brzinskih i drugih utrka.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Inače, danas je Udruga lađara Neretve otvorila službene prijave za 27. Maraton lađa koji će se održati 10. kolovoza 2024. godine.

image
Tom Dubravec/Cropix

Prijave se vrše popunjavanjem obrazaca koji se nalaze u privitku ovog članka i dostavljaju putem e-maila udruga-ladjara@maraton-ladja.hr

Rok za prijave je do 31.7.2024.

Za sve detalje lađari se mogu obratiti tajniku Udruge lađara Neretve Luki Likoviću na broj mobitela 091 307 7756 ili na web stranicu udruge, gdje će pronaći potrebne obrasce za prijavu.

Kako smo već pisali Udruga lađara naručila je od brodogradilišta „Stipaničev“ u Tribunju izgradnju 33 nove lađe, a do Maratona trebalo bi biti gotovo njih petnaestak koje će zaploviti Neretvom. Tribunjski kalafati grade nove lađe po predlošku izvorne neretvanske lađe.

Na ovogodišnjem  27 po redu maraton lađa, očekuje sudjelovanje tradicionalnih lađarskih ekipa, ali i dolazak novih kojima će ovo biti debitantski nastup.

Najavljeni su akrobatski letovi Krila Oluje u čast maratona lađa, koji će se održati u Opuzenu neposredno prije Brzinskih utrka lađa za startne pozicije.

image
Tom Dubravec/Cropix

 Iako lađari dobivaju nove lađe za natjecanje stare lađe sa kojima su do sada vozili neće propasti. Vodstvo udruge lađara za njih imaju velike planove. Po promotivnoj cijeni od 4900 € prodati će se lokalnim lađarskim udrugama koje će u njima veslati ili će im služiti za turističke svrhe, upravo kako je to osmislio u gradu Opuzenu, Milojko Glasović. On je jednu od tih starih lađa izveo na vodu, gdje stoji svakodnevno kao turistička atrakcija, a u njoj će kada im krenu treninzi veslati opuzenske lađarice za ženski maraton.

S obzirom da je riječ o masovnom događaju u kojem sudjeluje nekoliko desetaka tisuća ljudi, Udruga lađara Neretve posebna pozornost posvećuje sigurnosti lađara na vodi. Kazao je da će se dan prije maratona obići kompletna lađarska ruta od Metkovića do Ploča kako bi se izbjegli neželjeni događaji poput nasukavanja lađaraske ekipe Stabline prošle godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. srpanj 2024 14:52