StoryEditorOCM
S mora i krajaŠIBENČANIN VILI

Legendarni ravnatelj dalmatinske Knjižnice ide u mirovinu: ‘Naslijedio sam kolegu i prijatelja koji je naglo preminuo‘

Piše Krešimir Gulin
13. lipnja 2024. - 11:45
Lakić: Šibenik se može ponositi svojom knjižnicom koja je stekla ugled u stručnom svijetuNikša Stipaničev/Cropix

Gradonačelnik Šibenika Željko Burić primio je Vilijama Lakića, ravnatelja Gradske knjižnice Jurja Šižgorića, koji odlazi u mirovinu te mu zahvalio na doprinosu i predanom radu na dobrobit ove ustanove.

- Zadovoljstvo mi je primiti Vilija koji je ravnateljsku službu radio predano i kvalitetno te na dobrobit svih korisnika Gradske knjižnice, ali i svih Šibenčana.

Gradska knjižnica nije samo javna ustanova u kojoj ljudi posuđuju knjige, već je postala i kulturni brend i institucija koja je godinama gradila svoj imidž pod vrhunskim vodstvom - kazao je gradonačelnik Burić te mu uručio prigodni poklon, sliku umjetnice Lane Martinović Čala.

image

Mirjana Žurić, Vilijam Lakić i Željko Burić

Grad Šibenik

Pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika Mirjana Žurić također se pridružila čestitkama povodom odlaska ravnatelja Gradske knjižnice u mirovinu.

- Godinama smo ugodno surađivali te sve probleme rješavali mirno i učinkovito. Vili je intelektualac i čovjek s jako puno pozitivnih osobina te se nadam da ćemo i dalje plodno surađivati budući da će ostati vanjski suradnik knjižnice na području izdavaštva - rekla je Žurić.

Dužnost nove ravnateljice preuzet će dosadašnja djelatnica Gradske knjižnice Marina Šimić, viša knjižničarka i voditeljica dječjeg odjela knjižnice.

- U ime Gradske knjižnice iskoristit ću priliku te se zahvaliti ravnatelju na dugogodišnjem radu i trudu. Iznimno sam zahvalna što sam dobila priliku voditi knjižnicu nakon ravnatelja Lakića, a trudit ću se nastaviti dosadašnji uspješan rad te održati status knjižnice kao kulturnog središta grada Šibenika - naglasila je Šimić.

image

Cijeli radni vijek među knjigama

Nikša Stipaničev/Cropix

Vilijam Lakić, inače po struci profesor sociologije i filozofije te diplomirani knjižničar, u Gradskoj knjižnici je radio od 1987. godine, a za ravnatelja je izabran 2012. godine.

- Ponosan sam što sam praktički cijeli radni vijek proveo u knjižnici, a gotovo cijeli život u Šibeniku. Postao sam ravnatelj prije 12 godina kad sam naslijedio kolegu i prijatelja Milivoja Zenića koji je naglo preminuo.

Mogu reći da sam osjećao opuštenu atmosferu u knjižnici sve ove godine, bez obzira na sve izazove i probleme, jer sam jako volio knjigu i pisanu riječ - zaključio je Vilijam Lakić, dodavši kako se Šibenik može ponositi svojom knjižnicom koja je stekla ugled u stručnom svijetu, ali i među građanima grada Šibenika. 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 18:06