StoryEditorOCM
S mora i krajaspremali i peticiju

Građani: Uklonite ovaj užasni nered na Novom groblju u Solinu; Grad: Jesmo, evo gledajte...

Piše Mia Sesartić
12. svibnja 2023. - 15:26
Uklonjene su uočene nepravilnosti na koje su se žalili građani, u tijeku je priprema za postavljanje javne rasvjete, vele iz GradaGrad Solin/

Solinjani su se ponovno požalili na stanje Novog groblja u Solinu, te su spremni, kažu, potpisivati peticiju kako bi se kvalitetnije uredilo, ako se ništa ne riješi. I to ne samo za Novo groblje, kažu nam, već i ono staro između stare i nove crkve na Gospinom otoku.

Kada je riječ o Novom groblju požalili su se na nered iza mrtvačnice, na osušene čemprese, masline za koje smatraju nisu bile primjerene sadnji na groblju pa su izvađene, ali čekaju u pitarima presađivanje na drugo mjesto, klupe su popravljene samo na dijelu groblja..., niz je koji ovako navode građani koji su nam se obratili.

– To nije u redu, znate kako se ono kaže, po odnosu prema mrtvima vidi se odnos prema živima. Na novom dijelu groblja ništa nije hortikulturno uređeno. Ma, može im sućuraćko i trogirsko groblje biti za primjer –​ poručuju sugrađani, pa smatraju kako treba biti i pojačana briga za staro groblje, i kao spomenička baština.

– Češće bi trebalo čistiti i Staro groblje, šteta da nije urednije. Često vidim prevrnute i pune kante, a to je groblje poznato i po brojnim vrijednim umjetničkim djelima koja se nalaze uz nadgrobne ploče, poput grobnice s brončanim kipom Zaspale Vestalke, djelo kipara Ivana Rendića, izrađen oko 1911. godine – navode Solinjani.

Na naš upit o svemu, iz Grada Solina nam uz odgovor šalju i fotografiju kako su na to reagirali iz Vlastitog pogona za obavljanje komunalnih djelatnosti uz sljedeći odgovor:

“Djelatnici komunalne službe Vlastitog pogona su uklonili uočene nepravilnosti uz mrtvačnicu na Novom groblju u Solinu (fotografiju šaljemo u prilogu) te je u tijeku postavljanje električnih instalacija za rasvjetu. Nadalje, veći dio maslina je uklonjen s groblja i premješten na drugu lokaciju. U tijeku je postupak javne nabave za sadni materijal te će nakon što se odabere najpovoljniji ponuditelj, na groblju biti posađeni čempresi.”

image

Novo groblje u Solinu

Paun Paunovic/Cropix

Naš drugi upit bio je vezan za izgradnju novog grobnog polja. Zanimalo nas je u kojoj je fazi izgradnja grobnog polja XXIII. koje sadrži 69 grobnica, kada će biti dovršeno, i što je s novim grobnim poljem, čija je izgradnja također najavljivana zbog velikog zanimanja građana. Krajem prošle godine građani su iskazali veliki interes i potrebu za kupnjom grobnica. Javilo ih se 190 s takvim zahtjevom, kako su u prosincu izvijestili iz Grada, o čemu smo i mi pisali na našim stranicama.

– Završetak izgradnje grobnog polja XXIII. na Novom groblju u Solinu, sukladno rokovima predviđenim u ugovoru, očekuje se do konca lipnja ove godine. Primopredaja grobnica izvršit će se neposredno nakon okončanja radova.

Što se tiče novoga grobnog polja koji obuhvaća 87 grobnica, za ovaj zahvat potrebno je rebalansom proračuna osigurati financijska sredstva. Nakon toga pokrenut će se postupak nabave za odabir izvođača radova. Odluku o cijenama grobnica donijet će Gradsko vijeće, a ovisit će o troškovima građenja, odnosno o ugovorenom iznosu za izgradnju – navode na naš upit iz Grada Solina, zaključujući kako će postupak nabave za izgradnju nove solinske mrtvačnice biti pokrenut tijekom svibnja. •

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 23:01