StoryEditorOCM
S mora i kraja‘ČARI‘ KUPANJA

Dosad je sniman u dubokim vodama, ali ovog ljeta, zbog toplog mora, izlazi i na plaže: ‘Pazite, ubod mu je jako bolan!‘

Piše Dalmacija SD
24. lipnja 2024. - 08:02

Zagrijavanje mora i oceana kao posljedica klimatskih promjena uzrokovalo je sve češću pojavu termofilnih morskih organizama, a među njima se sve više uočava vatreni crv, vrsta koja je već odavno uobičajeni stanovnik našeg Jadrana.

Iako zanimljivo izgleda, bolje ga je ne dirati. Naime, vatreni crv poznat je po bolnim ubodima, a sada se javio novi problem - iz prirodnih, stjenovitih staništa u morskim dubinama, ponegdje je počeo izlaziti na plaže, prenosi HRT.

image

SPECIJAL JUTARNJI LIST
Kornati, 220821.
Ronilacka patrola Scuba skener. Ronjenje u podmorju Kornata na lokaciji Dome (Velika Panitula) sa ronilackim centrom Najada iz Murtera.
Na fotografiji: Vatreni crv.
Foto: Bozidar Vukicevic/CROPIX

Bozidar Vukicevic/Cropix/Cropix

"Uvijek ga je bilo tu, dugi niz godina, samo što, kako temperature rastu, tako se i njegova populacija povećava i onda češće dolazimo u dodir s tom vrstom, ljudi ne poznaju i može biti problema," kaže dr. sc. Valter Kožul iz Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku za HRT.

Sve toplije more pogoduje njihovu razmnožavanju, a na nekim mjestima, najčešće na otocima, njihova je pojava zabilježena i na samim plažama.

"Zašto točno dolazi do tih promjena, izlazaka u plićine, jer do sada se držao dubljih voda, isto gledamo postoje li nekakve veze s mogućnošću hranjenja," kaže izv. prof. dr. sc. Maja Krželj, pročelnica Odjela za studije mora Sveučilišta u Splitu.

image

Vatreni crv

"Ako bacite kakvu hranu u more, ako su tu ostaci ribe ili mreža s ribom, gdje on može dosegnuti, on će doći," dodaje Kožul.

Budući da se vatreni crv sporo kreće, kupači često nesvjesno na njega nagaze, a ubod zna biti itekako bolan. Ako vam se to dogodi, najvažnije je ukloniti žarne stanice vodom ili ljepljivom vrpcom te na mjesto uboda nanijeti alkohol.

"Zadnjih par godina nismo imali niti jedan slučaj uboda, spasioci su educirani za pružanje prve pomoći u tom slučaju, ukoliko bude situacija, spasilac zna kako treba reagirati," kaže Ivan Jurić iz Spasilačke službe Crvenog križa Dubrovnik za HRT.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 08:02