StoryEditorOCM
S mora i krajasan o asfaltu

Dočekati Godota je ‘mila majka‘ prema problemu koji muči ove Kaštelane - u 21. stoljeću. Ljudi su bijesni i očajni, a iz ViK-a ne stiže veseo odgovor: I kriza je učinila svoje...

12. studenog 2022. - 16:50

- Na pojedinim područjima prođe dosta vremena od postavljanja instalacija pa do asfaltiranja ulice, no morate znati da cijela procedura, obuhvaća i zahtjeva određena testiranja i kontrole te nadzor nad obavljenim radovima. Prema projektu dužni smo asfaltirati samo rov koji smo kopali za postavljanje instalacija, ali ako se radi o ulici u kojoj je asfaltni sloj problematičan, dogovaramo se s Gradom Kaštela o asfaltiranju cijele ulice.

Ponekad se na asfaltiranja čeka i zbog radova na elektro i telefonskim instalacijama, koje nastojimo iskoordinirati, no ponekad dolazi do neplaniranih situacija. Znamo da su ovo radovi koji na terenu izazivaju određene probleme, kako u prometu tako i u svakodnevnom funkcioniranju, no zbog konačnog cilja apeliramo na strpljenje građana, a mi ćemo učiniti sve da problema bude što manje - ustvrdio je to na sjednici kaštelanskog Gradskog vijeća 21. listopada prošle godine, dakle prije više od godinu dana, Tomislav Šuta, direktor splitskog ViK-a, odgovarajući na pitanja kaštelanskih vijećnika o problemima sporosti izvođenja radova i sporosti realizacije priključak,a a o asfaltiranju ulica po završetku radova, da i ne govorimo.

Danas, skoro 400 dana od poziva Tomislava Šute na apel prema građanima, stanje na pojedinim ulicama pio završetku radova je - još užasnije.

image


 

Tom Dubravec/Cropix

A samim građanima koji nas svakodnevno obasipaju mailovima o ovoj problematici očito je dozlogrdilo. Ne prolaze više, kako nam vele, pusta obećanja, tipa: "asfalt dolazi idući tjedan", "strpite se još koji dan", "vaša ulica je sljedeća na redu za asfaltiranje"…

- Više od godinu dana čekamo da nam se u ulicu postavi asfalt, i to nakon što su završili radovi. Onda su nam kazali kako se prije asfalta moraju izvršiti ispitivanja sustava pa su i to napravili u prvom ili drugom mjesecu ove godine. Pogledajte ishod svih obećanja, ulica duga kilometar i dalje pod makadamom. Pogledajte ovu jadnu staricu koja iz trgovine do kuće šeta po kamenjaru. Šetala je jadna i prije par dana kad je lila kišurina. Tko bi odgovarao da je ta žena, ne daj Bože, pala po ovom žalu i kanalima koje stvorila voda uslijed kiše?

image
Tom Dubravec/Cropix

Tko će odgovarati kad netko od ove djece na povratku iz škole prema kući padne i slomi ruku ili nogu? Tko će odgovarati što uništavamo svoja vozila, počevši od guma pa do svega ostaloga? Ovo je jedna velika sramota koju mi više nećemo tolerirati. Svjesni smo da se radovi moraju odraditi, a ujedno i sretni što se radi, međutim, godinu i više čekati na asfalt - graniči s ludilom. To više nećemo tolerirati, idemo u prosvjede - najavljuju bijesni građani naseljeni u ulici Podlukovo u Gomilici iznad magistrale.

S istim problemima obraćaju nam se i mještani susjedne ulice Duge njive.

- Evo pogledajte, radovi završeni, šahte postavljene, makadam na cesti, a asfalta ni za lijek. Žalosno, to je sve što vam mogu kazati - veli nam Ivana koja je došla pričekati dijete na povratku iz škole do kuće.

image
Tom Dubravec/Cropix

Isto stanje je i u ulici Mila gora, baš kao i kilometar dalje u ulici Ivana Pavla II, objema iznad magistrale.

- Asfaltiranje ove 60-70 metara duge ulice nas četvero vlasnika objekata platili smo sami oko 35 tisuća kuna. Kopanje je počelo na proljeće, kopalo se, malo radilo pa malo nije, mi smo vozili obilaznim putevima do kuća. Tako je, strpljen-spašen, posao se mora odraditi da napokon dobijemo vodu i kanalizaciju. Međutim, nakon što su radovi završeni kopalo se opet i to zbog nekakve greške prilikom izvođenja. Dobro, onaj tko radi taj i griješi. Ispravili su te pogreške, nasuli kamene šakavce, malo ih prošli valjkom i adio.

image

Kastela, 081122.
Vise mjeseci nakon zavrsenih radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mrezi ulice u Kastel Gomilici i Kambelovcu i dalje su neasfaltirane.
Na fotografiji: ulica Duge Njive u Kastel Gomilici.
Foto: Tom Dubravec/CROPIX

Tom Dubravec/Cropix

Do danas, tri mjeseca nakon kraja radova mi vozimo po kanalima dubokim i do 30 centimetara. Zovemo, pitamo kad će asfalt i voda, a odgovor uvijek isti: kroz koji dan. Poseban problem u našoj ulici, gdje smo dvije obitelji, stvara i činjenica da nam se u ulici prije mjesec dana otvorila dvorana za treninge i da svaki dan, osim vikenda, ulicom prometuje novih, dodatnih 100 automobila. Baš kao što smo i očekivali, makadam na cesti se rasuo posvuda, kiša je stvorila kanale, djeca padaju putem do doma. Stanje nije normalno jer ako išta danas nije skupo onda je to asfalt - ogorčeno će naš sugovornik.

Ni susjedna ulica Priovo u Kaštel Kambelovcu nije pod asfaltom. I nju su raskopali, završili radove i ostavili je neasfaltiranu.

I tamošnji stanovnici kukaju, stiže zima, stižu kiše, a ulice u ovakvom stanju uskoro više neće biti - jer će voda i kiša sve raznijeti po magistrali.

- Očito investitori čekaju da se to i dogodi - jada nam se stariji mještanin navedene ulice.  

ViK: Na neke okolnosti nemamo utjecaja

Što se događa po pitanju asfalta, tko je dužan asfaltirati nakon odrađenih radova i u kojem roku, pitanja su koja smo uputili Vodovodu i Kanalizaciji.

Iz ViK-a odakle poručuju kako i na ove radove koji se izvode u sklopu aglomeracije Kaštela-Trogir na planiranu dinamiku značajno utječu i poremećaji na tržištu izazvani značajnim porastom cijena materijala i usluga što je posljedica COVID krize, ali i energetske krize, odnosno viših cijena energenata i derivata. To su okolnosti, vele, na koje nemaju utjecaja.

- Što se tiče asfaltiranja ulica, najprije izvođač radova dostavlja planove asfaltiranja ovisno o trenutnom statusu pojedine trase, a ako su završeni vidljivi radovi i radovi pod zemljom, izvođač mora prije asfaltiranja dostaviti uredna ispitivanja vodonepropusnosti i CCTV snimki izvedene kanalizacije te propisana potrebna tlačna ispitivanja vodovodnih i hidrantskih trasa.

Isto tako, izvođač treba dostaviti uredna ispitivanja stanja ceste prije asfaltiranja, projektiranih modula stišljivosti te se tek nakon toga može pristupiti radovima asfaltiranja. Rokovi za konačna asfaltiranja ovise o provedenim ispitivanjima postavljene infrastrukture kako bi se zbog mogućih nedostataka tijekom polaganja istih isti mogli otkloniti prije postave asfalta - kazali su nam iz ViK-a.

Napominju kako već spomenuti poremećaji tržišta također uzrokuju i nešto duže usklađivanje statusa asfaltiranja pojedinih ulica.

- Kod nekih ulica, primjerice Ulica Podlukovo, već prethodno planirano asfaltiranje pomaknuto je zbog tehnoloških razloga (završetka radova u susjednoj ulici i izbjegavanja izlaska teških strojeva nakon tih radova u samu Ulicu Podlukovo). Sama ulica prema planu asfaltiranja trebala bi biti asfaltirana u tekućem mjesecu.

Što se tiče Ulice Priovo, istočni dio ulice nije niti bio u cijelosti asfaltiran, dok su na zapadnom dijelu ulice u tijeku završni radovi i ispitivanja cjevovoda.

Asfalterski radovi u ulici Put Duge njive II su uglavnom završeni, osim nastavka na ulicu Ulicu Put Strinje. Napominjemo kako je u istoj u tijeku izrada kućnih priključaka vode nakon čega će se nastaviti s pripremnim radovima za asfaltiranje.

Radove asfaltiranja izvode izvođači radova na svim trasama uz sufinanciranje dijela radova od strane Grada Kaštela i za isto su u zoni izvođenja radova u propisanim širinama osigurana sredstva najvećim dijelom sufinancira EU, ali ne i cijele širine ulica.

Bilo kako bilo, jedno je sigurno: građani, u nadolazećem zimskom periodu pripremite dobru obuću i naoružajte se strpljenjem, jer, ako je suditi po odgovorima iz ViK-a, još ćete čekati na asfalt pod nogama.

Do kad, pitanje je na koje nismo dobili odgovor.

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. studeni 2022 17:42