StoryEditor
Otocinapokon

Nakon višegodišnje pripreme i pomicanja rokova bolski će vatrogasci, ali i komunalci od jeseni 2022. imati novi dom

Piše Jadranka Matić
3. svibnja 2021. - 08:21
Pogled na budući izgled vatrogasnog doma u Bolu 'FOR-ING'‘For-Ing‘

Bolski vatrogasci imaju razloga za zadovoljstvo. Nakon nekoliko godina pripremnih radnji i pomicanja rokova, njihov projekt se nastavlja.

U tijeku je, naime, javni poziv za izvođača radova prve faze Vatrogasnog doma, za koju je u ovome trenutku osigurano osam milijuna kuna. Drugi dio projekta na red će doći onoga trenutka kad u tu svrhu budu osiguran novac.

Kako doznajemo, u prvoj fazi gradit će se podrum i suteren objekta, a u drugoj prizemlje, potkrovlje te osmatračnica, na parceli ukupne površine 1000 četvornih metara. Glavni projekt za ovu investiciju izradila je tvrtka "For-ing" iz Jelse na Hvaru.

Podrum, neto površine 380 kvadrata, svijetle visine tri metra, koristit će za svoje potrebe lokalna komunalna tvrtka "Grabov rat", kazao nam je bolski načelnik i kandidat za novi mandat na toj dužnosti Tihomir Marinković (SDP), naglašavajući da će na taj način prostor biti potpuno iskorišten, te da je općinsko poduzeće sukladno tome i investitor tog dijela. Službeni ulagač u ostale etaže je Dobrovoljno vatrogasno društvo "Bol", ali zapravo se može reći da su to svi građani bračke turističke metropole, jer oni posredstvom lokalne "blagajne" financiraju i DVD.

Namjena podruma, prema glavnom projektu, bit će, dakle, spremište, uredi i prostorije za zaposlene. U suterenu, neto površine 328 kvadrata, bit će garaža za smještaj vatrogasnih vozila svijetle visine 405 centimetara, prostorije za vatrogasce, portirnica, spreme, radionica, a tu je i smještajni stambeni dio.

– Izabrani izvođač bi se u posao mogao uvesti 1. listopada ove godine, kad prestane zabrana građevinskih radova zbog turističke sezone – očekuje načelnik Marinković, a budući da su zemljani iskopi već obavljeni, korisnici bi se mogli useliti u prostor sljedećeg ljeta, dodaje naš sugovornik.

Sve to bi se moglo ostvariti, naravno, pod uvjetom da se u međuvremenu privede kraju postupak ishođenja izmjena i dopuna građevinske dozvole, koje se odnose isključivo na razinu podruma koji je proširen unutar tlocrtnih gabarita objekta i povećana mu je visina.

S tehničkim detaljima projekta upoznao nas je dipl. ing. Ivo Bojanić, direktor "For-inga", pa tako doznajemo da će građevina konstruktivno biti građena od armiranog betona, pokrivena kosim krovom, a dijelom i ravnim. Ukupna visina, od poda podruma do vrha osmatračnice bit će 19,2 metra, dok je tlocrtna dimenzija 22,5 puta 21,6 metara.

Prizemlje koje će zauzimati unutrašnju površinu od 253 četvorna metra imat će vanjsku terasu od 127 kvadrata. Tu će biti stambeni smještaj za vatrogasce iz drugih dijelova Hrvatske koji dolaze kao pojačanje Boljanima tijekom ljetnog razdoblja, zatim višenamjenska dvorana za skupove, ured, sanitarni čvorovi te prostori za zajedničko druženje gasitelja. Sa sjeverne strane bit će osiguran pristup etaži osobama smanjene pokretljivosti.

U potkrovlju će biti praonica, polivalentni prostor te vanjska terasa od 27 kvadrata. Osmatračnica će pak imati površinu od 14 kvadrata.

1000
četvornih metara zauzima cijela parcela na kojoj se planira izgradnja vatrogasnog doma na južnoj obali Brača

1.10.
ove godine, nakon isteka zabrane 'paljenja' bagera zbog turističke sezone, mogli bi početi radovi na objektu

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2021 11:29