StoryEditorOCM
OtociLUDILO NA UGLJANU

Jedan od najbogatijih Slovaka reklamira ‘privatnu plažu‘ u Dalmaciji ispred svojih luksuznih vila! Koncesiju mu dao HDZ

Piše Zadarski.hr
25. svibnja 2024. - 08:54

Vijećnici Županijske skupštine zadarske dali su "zeleno svijetlo" za raspisivanje koncesije na pomorskom dobru na otoku Ugljanu.

Riječ je o namjeri davanja prava upravljanja na priobalnom pojasu radi izgradnje i gospodarskog korištenja privezišta i javne uređene morske plaže ispred "Lioqa resorta", poznatijeg kao Ljoka.

Na korištenje se daje površina od ukupno 13.775 četvornih metara prostora, i to na rok od 20 godina. Početni iznos stalnog dijela godišnje koncesijske naknade iznosi 3 eura po kvadratu, odnosno ukupno 41.325 eura, a početni iznos promjenjivog dijela naknade iznosi pet posto od prihoda ostvarenih od obavljanja djelatnosti na pomorskom dobru koje se daje na upravljanje.

Oporbeni županijski vijećnici imali su primjedbi na ovu točku.

image

Uzalud vam trud oporbenjaci...

Jure Mišković/Cropix

Riječ je, naime, o naselju s 21 luksuznom vilom s bazenima na južnoj obali otoka koje je izgradila kompanija "Sitno Holding" iza koje stoji Ludovit Černak, bivši slovački dopremijer i ministar gospodarstva. Prema procjenama, ulaganje je vrijedno oko 40 milijuna eura. 

Bivši slovački dopremijer pali bagere za gradnju velikog kompleksa luksuznih vila sa čak 48 bazena na dalmatinskom otoku. Pogledajte kako će izgledati projekt na 77.000 kvadrata

Bivšem slovačkom dopremijeru već drugi put odbijena izgradnja marine na Hvaru vrijedne pola milijarde kuna, doznajemo zbog čega mu ‘pada‘ koncesija

- Želim vas podsjetiti da se ovdje radi o "Ljoka resortu" i njegovim vlasnicima koji su reklamirali prodaju svojih vila sa sloganom "truly private, truly yours" ("Istinski privatno, istinski vaše", op.a.).

Pomorsko dobro i javni pristup plaži im sigurno nije bio u interesu i zato vas molim da razmiliste kako ćete glasati - upozorila je vladajuće HDZ-ove vijećnike Vedrana Mišković (SDP).

- Ovdje se radi samo o proširenju devastacije pomorskog dobra i ide u interesu samo jednog mogućeg koncesionara, a iznos od tri eura po kvadratu je nečuven. To je smiješan iznos koncesije.

Ide se na to da se korisnicima resorta osigura rekreacija i marina što znači da naši ljudi neće imati kvalitetan i dostupan pristup tome. O ovoj temi bi trebalo dublje razgovarati i napraviti bolje analize pa tek ona donijeti odluku, a ne da se dogodi ono što se događa u Dragama i Svetom Filipu i Jakovu.

Na taj način dajemo našu obalu za jeftine pare - zaključio je Davor Čerkuč (Centar), potpredsjednik Skupštine i vijećnik.

Unatoč upozorenjima oporbenjaka, predstavnici vladajuće opcije su izglasali ovu točku. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2024 22:26