StoryEditorOCM
OtociUZBUNA U BASINI

Hvarski komunalci ‘betonirali more‘ i razbili sike kako bi ubacili kanalizacijske cijevi? Mještani: ‘Pogriješili smo...‘

Piše Mirko Crnčević
19. svibnja 2024. - 17:50
Mještani su se na kraju ispričavali komunalnoj tvrtki kao investitoru zahvata zbog ‘prejakih riječi‘Privatni album

Grupa građana iz Basine, jednog od turističkih središta na otoku Hvaru, njih dvadesetak, na više adresa, uključujući i onu investitorske tvrtke "Hvarski vodovod", razaslala je svoju predstavku o nezakonitoj izgradnji dijela kanalizacijskog i vodoopskrbnog sustava, poznatog i kao Aglomeracija Jelsa - Vrboska i Stari Grad.

Učinili su to, kako navode, kao stanovnici kojima je bitno narušena kvaliteta življenja, kao i njihova vlasnička prava, a ugrožena je i sigurnost privatne imovine, što se dogodilo zbog "nezakonitog postupanja tijekom izgradnje kanalizacijskog sustava u Basini".

- U svojstvu investitora spomenutog kanalizacijskog sustava i odvodnje, bez konzultacija i odobrenja nadležnih tijela, kao i uz protivljenje mještana kojima se vašim postupanjem čini nenadoknadiva dugoročna šteta, pristupili ste izmjeni projektne dokumentacije, čime ste devastirali obalu, porušili stoljetne ploče na plaži (pomorskom dobru) te tamo ugradili kanalizacijske cijevi i opremu.

Takvim nezakonitim postupanjem, osim što je devastirano pomorsko dobro na štetu svih građana, ugrožena je i sigurnost privezišta za brodice, jer ste porušili postojeći lukobran i na taj način privezište izložili izravnim udarima valova - tvrde mještani u svojem pismu kojim ciljaju na spomenutu komunalnu tvrtku.

image

Odvodna infrastruktura položena je gotovo na metar od mora

Privatni album

Slijedom toga, a radi zaštite svojih prava, izvijestili su sve relevantne državne institucije, dok od "Hvarskog vodovoda" zahtijevaju da odmah obustavi navedene radove i sporazumno s građanima pronađe rješenje. Uprava tvrtke promptno je reagirala na upit Upravnog odjela za pomorstvo Županije splitsko-dalmatinske te je razgovarala s mještanima na tu temu, nakon čega su doneseni i konkretni zaključci.

- Organiziran je sastanak na kojem smo građane detaljno upoznali s tim da se radovi izvode sukladno projektnoj dokumentaciji izrađenoj od strane zagrebačke tvrtke IPZ. Izvođači radova su tvrtke "Kostak" iz Krškog u Sloveniji i zagrebački PGP.

Naša tvrtka je za taj projekt s Gradom Starim Gradom i Općinom Jelsa, temeljem odluka lokalnih vijeća, sklopila ugovore o koncesiji za posebnu upotrebu pomorskog dobra u svrhu izgradnje sustava odvodnje i vodoopskrbe u naseljima Jelsa, Vrboska i Stari Grad.

Na sastanku s predstavnicima mještana, predsjednikom Mjesnog odbora i gradonačelnikom Staroga Grada objasnili smo razloge zbog čega je projektiran cjevovod odvodnje koji se nalazi u Basini - kazao je Luka Bunčuga, direktor "Hvarskog vodovoda".

image

Luka Bunčuga, direktor ‘Hvarskog vodovoda‘ iz Jelse

Privatni album

Potvrdio je činjenicu da mještani nisu bili u dovoljnoj mjeri upoznati s detaljima, a da u "projektu nije baš detaljno ucrtan svaki centimetar terena". S njima je, dodao je Bunčuga, pobliže dogovoreno i usuglašeno kako će biti riješeno ono što je zbog osjetljive konfiguracije terena bilo gotovo nemoguće do u detalje predvidjeti projektnom dokumentacijom.

- Nakon što smo na adekvatan način provjerili i utvrdili da se svi radovi izvode u skladu s projektnom dokumentacijom i odredbama Zakona o gradnji, dogovorili smo kako riješiti one detalje na terenu koje zbog specifičnosti samog obalnog reljefa nije bilo moguće dovoljno precizno iskazati u glavnom i izvedbenom projektu.

Radovima je privremeno uklonjen dio kamenog materijala za koji smo u razgovoru s predstavnicima "Hvarskog vodovoda" doznali da će naknadno biti vraćen tamo gdje je i bio - navodi se u novom dopisu grupe građana i Mjesnog odbora Vrbanj, koji potpisuje njegov predsjednik Pero Fredotović.

Također su uputili ispriku investitoru radova zbog eventualnih neugodnosti, a za sve je, kako se tvrdi, kriva nedovoljna informiranost građana. Navedene nesuglasice se, smatraju oni, moglo riješiti određenim javnim skupovima, gdje bi se ljude na vrijeme uputilo u sam projekt izgradnje 60-kilometarskog cjevovoda.

image
Privatni album
image
Privatni album
image
Privatni album
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 10:29