StoryEditor
Otocisumnjaju u oporavak

Bivši radnici ‘Jadrankamena‘: ‘I šta vam je reka čuveni Kaštelan? Da će sada udrit i na Rusiju?! Sve je to ista ekipa: ne bi ni Orešar ništa moga učinit bez njih iz Općine... To je firma HDZ... Samo, ni SDP nije bolji‘

Piše Damir Tolj
10. svibnja 2021. - 18:17
Tonči Drpić  Sasa Buric/Cropix

Evo tirade Tončija Drpića, sindikalnog čelnika koji je vodio radnike "Jadrankamena" u prosvjedima uoči stečaja. Sekundirao mu je Nikola Martinić, koji je bio potpredsjednik sindikata. Oba su bivši radnici.

"I šta ti je reka čuveni Kaštelan?! Je l ti reka da su jaki, da će udrit i na Rusiju?! Odma mi je tlak na miljun! Pa sve je to ista ekipa: ne bi Bruno Orešar ništa moga učinit u 'Jadrankamenu' bez njih iz Općine. Je l' ti čudno da je doša novi ulagač, a da nije doveja svoje ljude na čelo firme, nego su ostali ovi stari? A je l ti čudno da vas nisu pustili unutra? Je l ti neobično da ti je priča samo Kaštelan, općinski načelnik, koji je bija na čelu Odbora vjerovnika 'Jadrankamena' u stečaju, sam sebe i predložija? Kako to da velike vjerovnike, ka šta su banke, država, firme..., vodi mali općinski načelnik?

Općinsko vijeće ga je prije osan godina zadužilo da digne kaznenu prijavu protiv Orešara. Nek je pokaže. Orešar nikad nije ni otplatija dionice. Prije Kaštelana načelnik je bija Alen Parunov. Obojica – HDZ. U Nadzornome odboru ima je 800 maraka kad je radnička plaća bila 200. Parunov je bija načelnik. Naslidija ga je Kaštelan. I ostavija sebi za zamjenika. I tako godinama, prijateju moj... Kaštelan je prije radija u 'Jadrankamenu'. I Marko Vlahović. Prije stečaja ka zaposlenik, a u stečaju je sve vodija. Sad je i avanca, 'Amerikanac' stavija baš njega za direktora. Nije ima nikoga svoga?! A puste godine općinski vijećnik HDZ-a u Postirama. To je firma HDZ-a, sve njihovi ljudi. Nije daleko ni Lovre Kuščević. Samo, ni SDP nije bolji...

Parunov je izručija 'Jadrankamen' Orešaru. A Orešar je upravlja stečajen, koji Ivo Bućan, kakva Anči Bašić! Njezin sin bija je skiper na Orešarovoj jahti. A ona nije smila bit stečajna upraviteljica jer je bliski srodnik vjerovnika stečajnog dužnika. Znan cili Stečajni zakon napamet!

image
Tonči Drpić

 
Sasa Buric/Cropix

Jedino radnici nisu mogli izabrat svoga predstavnika u Odboru vjerovnika. Nego je stečajni upravitelj Bućan imenova Vedrana Jerčića, bivšega člana Nadzornog odbora. Od 300 radnika, 250 bilo je u sindikatu, a ja ka šef sindikata nisan moga uć da predstavljan radnike. Ja bi ih sve bija razbuca, za misec dana bi stečaj bija završen: potirali bi lupeže, menadžere i neradnike. Zato mi i nisu dali, postali smo opasni. Nego su poslali specijalce na radnike, vodili nas u Split, držali u pritvoru, svašta.

Dali su mi otkaz, bez ikakvoga papira, a nisu smili po zakonu jer san vodija sindikat. Ostali su mi dužni pare, ima devet godina, bacili me na cestu... Da u gori nisan naša ovi svoj mali raj, bija bi poludija. Sve zna DORH, podnija san 40 kaznenih prijava kontra interesnih grupa.

Tili su likvidirat 'Jadrankamen' da obrišu pljačku i kriminal. Crpili su i brali, a ništa knjižili nisu. Iskoristivost stjenske mase bila je od 17 do 20 posto. Vadili bi blokove, ovo drugo bacali. Pazinski 'Kamen' koristi 96 posto stjenske mase. Orešar je diza kredite, a nijedna lipa nije ušla u 'Jadrankamen', samo dugovi. Jedno vrime samo za kamate 12 milijuna kuna godišnje. A lovu od kredita sla je u svoje hotele u Novi Vinodolski. Na početku privatizacije bilo je 600 radnika, prije stečaja 300, danas 130. Rade za 3500 kuna, šta će ljudi, moraju.

I sad su našli 'Amerikanca'. Jeste li vi kad čuli za njega?! Ma našli su samo ime...

Sad će pokupit i rasprodat tehnički kamen, ono šta su prije bacali, a uzimali samo blokove. Na zalihama ima baren sto miljuna eura toga materijala. A kad svega nestane, onda nastupa turistička zona. Uvala Luke i Crni rat. Koja već postoji ucrtana, a počinje baš od punte 'Jadrankamena'. Kako to?! I ovu autocestu za tajkune šta grade od Pučišća do Povlja i fale se velikin ulaganjen javnih para, primakli su turističkoj zoni i Kazahstancima, koji će tamo u jednoj uvali imat svemirska ulaganja...

I onda isti oni koji su srozali 'Jadrankamen' govore o ulaganjima u 'Jadrankamen'. A kakvu su firmu razjebali, mogla je imat pola miljarde kuna prihoda godišnje. Nije to najbolji kamen na svitu, ali ima jedinstveni sastav koji mu daje onu bjelinu. Kamen, more, sunce, Dalmacija. To se jubi. Toga nigdi drugo nema."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. lipanj 2021 05:40