StoryEditorOCM
ObalaPRIDRUŽITE SE

Za malene kapetane organizirali smo predstave i radionice o očuvanju morskog svijeta. Ovog petka družimo se u Marini...

Piše Anamaria Mikulić
22. svibnja 2024. - 15:52
Projekt Volim more u organizaciji Slobodne Dalmacije i Turisticke zajednice Splitsko dalmatinske zupanije. Na fotografiji: glumci Robertina Katic i Renato Pizek.Duje Klaric/Cropix

Sve male kapetane i njihove roditelje, radosno pozivamo na naš događaj posvećenom očuvanju morskog svijeta. Za sve morske istraživače, i one koji će to tek postati, priredili smo nezaboravnu avanturu pod nazivom "Volim more".

Mini festival zaštite mora u organizaciji TZ Splitsko-dalmatinske županije upoznat će mališane o raznolikosti mora i načinima na koji ga možemo zaštititi.. Putovanje koje smo započeli 24.5. u Podgori, a nastavili 1.6. u Starom Gradu i 2.6. u Supetru je stiglo na posljednju dionicu puta. U petak, 14.6. uplovljavamo u Marinu i družimo se u 18.30h na Citadeli.

Pripremili smo mnoštvo iznenađenja i brojne edukativno-zabavne aktivnosti namijenjene djeci svih uzrasta. 

Za dobru zabavu zadužili smo Teatar Dragon, koji je pripremio zanimljivu i poučnu lutkarsku predstavu o periski "Pinna". Priča je to o sudbini male periske Pinne i njenih morskih prijatelja. Kad se Pinna razboli njeni prijatelji joj pomažu da ode u Pulu gdje će joj biti pružena pomoć.

Djeca će u predstavi moći mnogo naučiti  o jednoj od najvećih i najugroženijih školjki u Jadranu koja svojim postojanjem doprinosi čistoći mora i bioraznolikosti. Po završetku predstave će glumci nastaviti druženje s posjetiteljima, djeca će moći isprobati lutke i fotografirati se s njima.

Djecu će u Marini dočekati i istraživački tim Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba dr. sc. Željko Mihaljević, i tehnička suradnica Angela Bradarić, kao partner JU More i krš iz Splita,  ujedno i partner projekta očuvanja plemenite periske u Jadranu, održati će edukativnu prezentaciju prilagođenu svim dobnim skupinama.

Udruga Sunce kroz igru će naučiti mališane kako i oni mogu doprinijeti u očuvanju našeg mora. Naizgled male promjene mogu učiniti čudo i pomoći nam da još dugo uživamo u kupanju na predivnim plažama, bistrom plavom moru te u okusima i mirisima slasnih riba.

Najmlađe očekuju razne bojanke i izrade maketa, uz koje će se upoznati s bioraznolikošću morskog ekosustava. Mališani će uživati i u interaktivnoj igri "Što je moj prijatelj pojeo?" kroz koju će saznati više o problematici otpada iz mora. Dočekat će ih platnena riba napunjena plastičnim predmetima, dok djeca budu opipavala ribu pokušat će pogoditi što je ona pojela. Sigurni smo kako će igra probuditi dječju maštu te da će odgovori nasmijati sve prisutne, tako ćemo kroz igru podići svijest o zagađenju mora i naučiti djecu kako mogu zaštititi morske prijatelje. 

image

Podgora, 240524
Projekt Volim more u organizaciji Slobodne Dalmacije i Turisticke zajednice Splitsko dalmatinske zupanije.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix

Za đake viših razreda osnovne škole pripremili smo novu inačicu popularnih igara "Križić-kružić" i "Čovječe ne ljuti se", kroz koje ćemo ih upoznati s činjenicama vezanim za more, morske vrste, zaštićene vrste, morske ekosustave i različita staništa. Elemente hranidbene mreže mora upoznat će kroz igru "Hranidbena mreža mora", dok će kroz igru "Što sadrži želudac kita?" saznati više o problemu mikroplastike simulirajući sadržaj želuca kita, oceana i morske vode s pomoću različitih rekvizita.

image

Podgora, 240524
Projekt Volim more u organizaciji Slobodne Dalmacije i Turisticke zajednice Splitsko dalmatinske zupanije.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix

Za sve znatiželjne koji bi se i sami danas-sutra željeli okušati kao ribari bit će organizirana mala škola vezivanja udice, a čeka ih i mali dar kako bi odmah mogli iskoristiti novo stečeno znanje i sami se upustiti u ribolov.

Pozvana su djeca svih uzrasta,  očekujemo vas 14. lipnja u Marini.

Dragi naši mali kapetani i ljubitelji mora, nadamo se da se vidimo na ovom jedinstvenom događanju. Želimo vam da naučite sve o moru i dobro se zabavite! 

image

Podgora, 240524
Projekt Volim more u organizaciji Slobodne Dalmacije i Turisticke zajednice Splitsko dalmatinske zupanije.
Foto: Duje Klaric/CROPIX

Duje Klaric/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
10. lipanj 2024 09:09