StoryEditorOCM
ObalaMILIJUNI U VJETRU

Veliki problemi u najskupljem studentskom domu u Dalmaciji koji je nedavno pompozno otvorio premijer Plenković: ‘Rijetko imamo tople vode, internet šteka, a grijanje je lutrija‘

Piše Matea Magaš
15. studenog 2022. - 13:43
‘Sveučilišni ponos‘, kako su objekt “krstili” iz krovne znanstvene institucije, nudi smještaj u dvokrevetnoj sobi za 825 kuna, a u trokrevetnoj sobi po 675Luka Gerlanc/Cropix

Voda stalno curi iz tuš kabine, rijetko ima tople vode, internet “šteka”, a i grijanje je lutrija...

Ovako, prema svjedočanstvima korisnika, izgleda život u novom i modernom studentskom domu u Zadru, čija je izgradnja koštala čak 75 milijuna kuna! Dodajmo da je “sveučilišni ponos”, kako su objekt “krstili” iz krovne znanstvene institucije, ujedno i najskuplji dom u Hrvatskoj: jednokrevetna soba za osobe s invaliditetom košta 600 kuna, smještaj u trokrevetnoj sobi 675, a u dvokrevetnoj čak 825 kuna.

No, nakon svečanog otvorenja na koji je stigla krema političke scene u Hrvatskoj, predvođena HDZ-ovcima i njihovim stranačkim čelnikom i premijerom Andrejom Plenkovićem, studenti sada otkrivaju boljke svoga novog smještaja.

- Cimerica i ja smo automatski, zbog dovoljnog broja bodova, dobile novi dom. Nismo mogle niti birati želimo li ostati u starom, gdje smo provele četiri godine, a vjerujte mi, kao i većina studenata, htjele smo još jednu godinu živjeti u njemu.

image
Luka Gerlanc/

No, nije bilo mogućnosti zamjene, upravo zbog činjenice da su mnogi poželjeli isto... Vjerojatno bi novi dom onda ostao poluprazan – govori nam jedna studentica četvrte godine Sveučilišta koja već danima čeka grijanje u sobi.

- Prijavila sam problem portiru, koji sve probleme koje zaprimi piše u knjigu. Tad sam primijetila koliko je još studenata prijavilo isti problem, ali i razne druge.

U razgovoru s ostalim kolegama shvatila sam da je napravljeno mnogo propusta – komentira naša sugovornica.

Njezin kolega, sustanar u novom objektu, ima sobu u drugom dijelu paviljona, gdje internet često ne dopire:

- Više smo bez interneta nego što ga imamo. Valjda je ruter predaleko pa ne hvata dobro. Ne razumijem kako u 21. stoljeću nisu uspjeli pokriti cijeli dom kako spada.

image

otvorenje i obilazak Studentskog doma i restorana - premijer Plenković i rektorica Vican.
 

Luka Gerlanc/

Ono što ih najviše muči je manjak prostora za učenje. Naime, u cijeloj zgradi koja je zaista impozantna, studenti, osim u svojim sobama, nemaju gdje učiti.

- U starom domu imali smo čitaonicu, kako smo je zvali, a u novom nemamo ništa. Da samo jedna od nas tri u sobi poželi gledati televizor i odmoriti se od obaveza, nas dvije ne možemo učiti...

Navodno postoji nekakav dnevni boravak, no budući da je uvijek zaključan, ne znam je li taj prostor uopće predviđen za učenje – komentira druga studentica koja je imala i jednu pohvalu: za menzu i hranu koju poslužuju.

Ipak, dolazak do tog ključnog prostora je kompliciran.

- Postoji lift koji sa svih katova vodi do te nulte etaže gdje se nalazi menza, no njega više ne smijemo koristiti jer se uprava boji da netko sa strane ne bi kroz menzu ušao u dom - otkriva naša sugovornica.

Za pranje i sušenje rublja moraju plaćati žeton od 40 kuna te moraju svu odjeću nositi u – stari dom.

- Tamo se nalaze praonice rublja. Da stvar bude bizarnija, studenti koji žive u starom domu plaćaju taj isti žeton 10 kuna. Također, uvijek moramo prati i sušiti, dakle nema izbora jeftinijeg od 80 kuna - kaže studentica.

Iz kabineta sveučilišne rektorice Dijane Vican tvrde da je “nova zgrada opremljena kompleksnim sustavima s brojnim senzorima što je generiralo neke neočekivane posljedice”.

- Čim su se pojavili prvi problemi s grijanjem i toplom vodom u pojedinim dijelovima novoga studentskog doma, pristupili smo njihovu sustavnom rješavanju. Ostali manji tehnički problemi također su riješeni ili se trenutačno rješavaju.

Sveučilište je svjesno poteškoća koje se pojavljuju i na njih promptno reagiramo u suradnji s projektantima i izvođačima. U tijeku je postupna funkcionalna operacionalizacija cijelog objekta pod svim uvjetima i uhodavanje svih korisnika pa apeliramo na strpljenje i žurnu prijavu svih uočenih problema nadležnim sveučilišnim službama. Učinit ćemo sve kako bi studenti u domu imali najbolju moguću kvalitetu smještaja.

Nije nam poznato da je smještaj u novom studentskom domu najskuplji u državi. Ta tvrdnja nije argumentirana - zaključuju sa Sveučilišta.

image

Plenković je pogledao sobe u domu povodom njegovog otovrenja

Luka Gerlanc/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. listopad 2023 10:52