StoryEditorOCM
ObalaMOST NA JADRU

Tomislav Debeljak na solinsku Širinu napokon poslao prvi bager, saznajemo kad će se zahuktati radovi na gradilištu

Piše Mia Sesartić
21. svibnja 2024. - 16:32

Na gradilištu nadvožnjaka na solinskoj Širini mogla su se jutros vidjeti vozila s oznakama "DiV" grupe vlasnika Tomislava Debeljaka, tvrtke koja je izvođač radova na ovom projektu "Hrvatskih cesta" ugovorene vrijednosti oko 25 milijuna eura s rokom izgradnje od 24 mjeseca.

Riječ je o rekonstrukciji križanja Jadranske magistrale i županijskih cesta na Širini, drugoj točki u cijeloj Hrvatskoj po dnevnoj frekvenciji prometa, koje bi se, zajedno s rijekom Jadro, trebalo premostiti četverotračnim nadvožnjakom.

Novi šok za vozače u Splitu i okolici, kopanje na ključnom gradilištu počet će - 1. srpnja!? Kasni i još jedan projekt

Ministar prometa Oleg Butković, službeno je uveo u posao izvođača, samoborsku "DiV Grupu", još u siječnju 2022. godine, a što se u međuvremenu događalo, iz "Hrvatskih cesta" su pred vijećnicima solinskog Gradskog vijeća sredinom ožujka obrazložili kako su se kroz proteklo vrijeme odvijala značajna arheološka istraživanja na terenu i kako su se u tri navrata mijenjali arheološki uvjeti.

image

Na Širini kod starog bunkera pojavio se jedan stroj

Duje Klarić/Cropix

Konzervatori su, kako je naveo predstavnik HC-a, u veljači dali svoje posljednje uvjete, a riječ je o potrebi preprojektiranja temelja, odnosno armiranobetonskih pilota.

Bageri na terenu

Na naš upit, znače li pojava bagera na terenu i početak iskopa na izgradnji nadvožnjaka, Tamara Đurijanček, iz HC-ova Ureda za odnose s javnošću odgovara nam kako su, prema već ranijim najavama, započeli radovi iskopa na izmještanju instalacija te se radi sukladno dinamičkom planu izvođača radova.

image

Investicija ‘Hrvatskih cesta‘ vrijedna je oko 25 milijuna eura

Duje Klarić/Cropix

- Sukladno našoj najavi, obavijest o prekidu privremene obustave radova na radovima rekonstrukcije križanja Širina u Solinu je upućena Izvođaču. Prekid privremene obustave radova je stupio na snagu 8. travnja.

Sukladno ugovornim obvezama i propisanim rokovima, izvođač je odmah nakon zaprimanja obavijesti, počeo s pripremama za izvođenje radova.

‘Ovo je nemoguće, Solin je prometno ugušen sa svih strana!‘, zavapio je gradski vijećnik, uskoro radovi na Širini

Među ostalim, trenutno se radi na usklađenju generalnog vremenskog plana, izradi pojedinačnih, detaljnih planova izvođenja radova, izradi izvedbenih projekata, geodetskom iskolčenju postojećih i budućih instalacija, koordinaciji vlasnika postojećih instalacija koje se izmještaju, mobilizaciji potrebnih ljudskih resursa, mobilizaciji strojeva i opreme, te nabavi potrebnih, specifičnih materijala za izvođenje radova izmještanja instalacija.

image

‘DiV‘ grupa službeno je uvedena u posao još u siječnju 2022. godine

Duje Klarić/Cropix

Izgradnja pilota

Dakle, radovi na projektu su u tijeku i odvijaju se sukladno ugovornim uvjetima - nabrojila je u prethodnom odgovoru Tamara Đurijanček, što sve još predstoji, a na naša pitanja vezana uz početak radova iskopa navela kako sukladno predanom vremenskom planu, očekuju da će se prvi radovi iskopa odvijati na izmještanju instalacija (vodovod, odvodnja, telekomunikacije, elektroinstalacije,..) i oni će početi u drugoj polovini svibnja, kako bi se stvorili preduvjeti za izvođenje radova na izgradnji mosta "Jadro" i pristupnih rampi.

- Početak izvođenja radova na izgradnji bušenih pilota, kao glavnih temeljnih elemenata mosta "Jadro", predviđen je za srpanj 2024. godine - ističe HC-ova glasnogovornica.

image

U tri navrata mijenjali su se arheološki uvjeti

Duje Klarić/Cropix
image

Na Širini kod starog bunkera pojavio se jedan stroj

Duje Klarić/Cropix
image

Vozilo ‘DiV‘ grupe na Širini

Duje Klarić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 07:36