StoryEditorOCM
Obalaneutemeljni otkaz?

Što se događa u OŠ ‘Strožanac‘? Neke optužbe protiv nagrađivane učiteljice zvuče nevjerojatno; Umiješala se i politika

Piše Marijana Cvrtila
1. lipnja 2023. - 07:14

Dio djece ne dolazi na nastavu, roditelji prosvjeduju, jednoj je učiteljici najavljen izvanredni otkaz i trenutačno se nalazi na bolovanju, druga je dobila opomenu, odnosno upozorenje pred otkaz, a zbog događanja u školi zatražen je nadzor Agencije za odgoj i obrazovanje nad postupcima odgojno-obrazovnih radnika.

U sve se upetljala i politika, a pred kraj školske godine postavlja se ključno pitanje: trebaju li se razmirice i problemi u OŠ Strožanac – Podstrana prelamati preko leđa učenika i to baš sad, kada bi se trebali radovati nadolazećim praznicima?

’Sedam grijeha’

Tako ukratko trenutačno izgleda pomalo kaotična situacija u OŠ Strožanac – Podstrana, iako je niz kontradiktornih informacija i krivih interpretacija koje posljednjih dana pune medije o događanjima u toj školi doista teško ispričati u nekoliko rečenica.

Situacija je eskalirala nakon što je u ponedjeljak Školski odbor te škole dao suglasnost ravnateljici Žani Prižmić za izvanredni otkaz učiteljici hrvatskog jezika Zrinki Perković Dodig. Iako se kao razlog navodilo to što je učiteljica navodno samoinicijativno i bez konzultacija sa stručno-pedagoškom službom škole pozvala policiju nakon saznanja da je problematični učenik donio u školu željeznu šipku te prijetio drugim učenicima, to i nije u potpunosti točno.

image
Augustin Markota/Slobodna Dalmacija

Ravnateljica Žana Prižmić medijima je rekla kako to nije bio razlog nego je “dotična učiteljica dobila otkaz što je učinila sedam stvari, strašnih povreda iz radnih odnosa i jedan od tih razloga je upravo njezino neprijavljivanje nasilničkog ponašanja”. Međutim, kojih je to “sedam smrtnih grijeha” učiteljice Perković Dodig, nije navela.

- Mi ne znamo koji su stvarni razlozi izvanrednog otkaza kolegici Perković Dodig. Prema našim saznanjima, Školski odbor dao je suglasnost ravnateljici, a da na toj sjednici nisu predočeni nikakvi materijali koji bi poslužili kao dokaz o bilo kakvoj njezinoj krivnji – tvrdi naš izvor iz OŠ Strožanac – Podstrana, s kojim smo u srijedu pokušali rekapitulirati niz nemilih događaja u toj školi.

Također, niz drugih sugovornika s kojima smo razgovarali upozorava sljedeće: u interpretaciji događaja izmiješano je i spojeno nekoliko informacija, u priču su uključene dvije, a ne jedna kažnjena učiteljica, iako se mnogo toga vrti oko učenika kojemu su razrednice (bile) obje te učiteljice.

Naime, učenik petog razreda o kojemu je riječ premješten je 20. ožujka iz razreda učiteljice Zrinke Perković Dodig drugoj razrednici i u drugi razred u toj školi, a sve zbog ranijeg niza pedagoških mjera koje su mu izrečene dok mu je razrednica bila Perković Dodig. Prema informacijama nekih od naših izvora, nastavio je s neprimjerenim ponašanjem i u tom razredu.

image
Vojko Bašić/Cropix

Njegovo otac tvrdi da dječak ima ADHD, a nakon premještaja u drugi razred dobio je i asistenta. Informacije koje imamo govore i kako ga je stručna služba škole uputila na nadležno povjerenstvo koje je ustanovilo da se radi o djetetu s teškoćama, međutim, tvrde naši izvori, to rješenje o individualnom programu za dječaka stiglo je u školu tek u ovaj ponedjeljak.

Kako bilo, dječak je prije nekoliko dana u školu došao sa željeznim predmetom (neki naši izvori kažu da je to bio odvijač za gume od 30 centimetara, otac tvrdi vijak od desetak centimetara) te navodno prijetio da će biti novi Kosta. Događaj se zbio na nastavi njemačkog jezika, a kada je nova dječakova razrednica drugi dan o tome saznala od roditelja koji su došli na primanje, odmah je nazvala policiju sukladno Smjernicama ministra Radovana Fuchsa. Policajac je doista u dječaka pronašao sporni predmet, a policija je potvrdila da provodi istragu.

Poništene mjere

Policiju, dakle, nije pozvala Zrinka Perković Dodig, nego nova dječakova razrednica, ali je ravnateljica Prižmić procijenila kako to nije smjela izvesti bez konzultacija s njom, odnosno stručno-pedagoškom službom škole te je toj učiteljici izrekla upozorenje pred otkaz. Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odgovorili su nam u srijedu da je ta učiteljica, prema očitovanju škole, “temeljem neprovjerenih informacija obavijestila policiju o navodnim prijetnjama”. Iz škole su demantirali i da je dječak prijetio kako će on biti “novi Kosta”.

image
Vojko Basic/Cropix

Cijeli taj slučaj poklopio se s izvanrednim otkazom Zrinki Perković Dodig, za koji je suglasnost u ponedjeljak ravnateljici dao Školski odbor. Kako smo doznali, zbog problematičnog ponašanja dječaka kojemu je tada bila razrednica, Zrinka Perković Dodig mu je tijekom školske godine izrekla niz pedagoških mjera, uključujući na kraju i strogi ukor. Međutim, kako kažu naši sugovornici, svaku od tih pedagoških mjera potvrdilo je i Razredno i Učiteljsko vijeće. Ipak, kada je u ožujku u školu stigla Prosvjetna inspekcija, te je pedagoške mjere poništila.

- Inspekcija je bila u nadzoru u ožujku ove godine te je zbog nepoštivanja procedure prilikom izricanja pedagoških mjera, iste poništila - potvrdili su nam u srijedu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja. Navodno je nakon toga Prosvjetna inspekcija naložila ravnateljici da nadzire rad Zrinke Perković Dodig, što je ova i učinila.

Iz Sindikata hrvatskih učitelja doznali smo i kako su obje učiteljice njihove članice te da će im pružiti svu potrebnu pomoć i uputiti ih u daljnje korake. Međutim, u slučaju Zrinke Perković Dodig, koja je trenutačno na bolovanju, simptomatično je to što još uvijek, prema informacijama Sindikata, nije dobila nikakvo pisano rješenje o otkazu.

- Prema informacijama kojima raspolažemo, riječ je o potpuno neutemeljenom otkazu koji se ne zasniva na činjenicama. Strašno je da je situacija uopće eskalirala do te mjere da je dodatno uznemirila djelatnike i učenike škole. Ravnateljica u svom radu nije poduzela korake koje je kao ravnateljica morala i ona je odgovorna za eskalaciju te situacije – kaže Ana Hinić, voditeljica Područnog ureda SHU u Splitu. 

image
Vojko Bašić/Cropix

Na nastavi samo problematični dječak

U srijedu smo pokušali doći i do ravnateljice OŠ Strožanac Žane Prižmić, ali se nije javljala na telefon. Prema našim informacijama,
u školi se održava nastava, ali traje bojkot dijela roditelja petih razreda.

Nakon što roditelji petog razreda u koji je premješten problematični dječak tri dana nisu slali svoju djecu na nastavu, sugovornici nam kažu da se u srijedu na nastavi nisu pojavili ni učenici iz bivšeg razreda kojemu je razrednica do smjene bila Zrinka Perković Dodig. Njoj je, navodno, već pronađena i zamjena.

Bizarno zvuči informacija da se u vrijeme bojkota nastave ona održavala samo za problematičnog dječaka, samog u razredu.

Na koncu, spomenimo kako dio javnosti obračun u OŠ Strožanac gleda i u političkom kontekstu: ravnateljica je članica HDZ-a, a Ante Popović, koji je javno progovorio o slučaju, vijećnik Splitsko-dalmatinske županije iz redova Mosta, a u Podstrani se 9. srpnja spremaju izbori za vijeća mjesnih odbora.

Slala učenike na njemački?!

Zbog čega je nagrađivanoj i uspješnoj učiteljici, višoj savjetnici i jedinoj u školi s doktoratom znanosti, Zrinki Perković Dodig, najavljen izvanredni otkaz?, pitanje
je na koje nismo dobili službeni odgovor.

Navodno joj se, kako neslužbeno doznajemo, spočitava loš odnos s roditeljima, a optužena je navodno i da je radila lošu atmosferu na relaciji učitelji - stručna služba škole.

Isto tako, navodno joj je ravnateljica zamjerila što je dio učenika u vrijeme sata razredne zajednice puštala na izbornu nastavu njemačkog i talijanskog jezika. To je za naše izvore potpuno besmisleno jer, kako kažu, ravnateljica je kao odgovorna osoba propustila uvrstiti izbornu nastavu njemačkog i talijanskog jezika u raspored, pa su djeca imala koliziju tih predmeta.

Još nevjerojatnije zvuči optužba, za koju nismo dobili službenu potvrdu, prema kojoj je ravnateljica koja je posjetila sat Zrinke Perković Dodig, zamjerila što se tema školske zadaće koju je ispisala na ploči nije poklopila s temom o kojoj je s učenicima razgovarala u ostatku nastavnog sata?!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 00:53