StoryEditorOCM
Obalanema džabe

Stanovnici koji primaju ovu naknadu morat će besplatno raditi za Grad, tko se ne odazove gubi novac! Donosimo detalje

25. svibnja 2023. - 20:19

U cilju da zajednici kroz svoj rad vrate financijsku pomoć koju posredstvom Hrvatskog zavoda za socijalni rad Makarska - bivšeg Centra za socijalnu skrb, dobivaju za podmirenje svojih osnovnih životnih potreba, 23 Makarana, radno i djelomično sposobnih za rad, morat će raditi za opće dobro u gradskim tvrtkama i ustanovama - od Makarskog komunalca, Stambenog do JU Gradski sportski centar i MARA-e do Dječjeg vrtića "Biokovsko zvonce" i dviju osnovnih škola.

Naime, Grad Makarska prvi put uvodi mjeru rada za opće dobro bez naknade, aktivnost reguliranu Zakonom o socijalnoj skrbi, a koristit će je korisnici zajamčene minimalne naknade. U radovima za opće dobro bez naknade sudjeluju radno sposobni ili djelomično radno sposobni korisnici zajamčene minimalne naknade ili članovi kućanstva s prijavljenim prebivalištem na području grada Makarske.

Sve po Zakonu

Sukladno Zakonu o socijalnoj skrbi, korisnici zajamčene minimalne naknade u radovima za opće dobro mogu sudjelovati najviše do 90 sati mjesečno što je 4 i pol sata dnevno. Ako gledamo realno, radno ili djelomično sposoban za rad korisnik zajamčene minimalne naknade koji je samac, mjesečno prima 1000 kuna.

A djelatnici gradskih tvrtki i ustanova mjesečno za osam sati rada, primaju minimalno 5000 kuna plaće, što bi značilo da bi korisnici socijalne naknade mogli zaraditi najmanje još 1500 kuna mjesečno, da ih se, naravno, plati. Ali, oni će raditi bez lipe naknade i biti sretni ako dobiju i marendu.

Osim toga, da mogu pronaći posao, sigurno bi ga pronašli i radili za neku pristojnu plaću, a ne sjedili kod kuće i primali 1000 kuna mjesečno koje mogu potrošiti za jedan dan samo na hranu, lijekove i kućne potrepštine.

Kako doznajemo iz Grada, riječ je o lakšim radovima kojima bi korisnici minimalne naknade stekli radne navike, a kao što su dostava pošte, pomaganje kućnim majstorima, sadnja biljaka i svi poslovi za koje gradske tvrtke i institucije iskažu potrebu.

Kako nam kazuju iz Grada koji je objavio javni poziv za iskazivanje potreba za sudjelovanje u radovima za opće dobro bez naknade trgovačkim društvima i ustanovama u kojima Grad Makarska ima osnivačka prava, sa korisnicima koji se odazovu pozivu sklopit će se ugovor o radu za opće dobro bez naknade.

Međutim, ukoliko se korisnik bez opravdanog razloga ne odazove pozivu Grada Makarske za sudjelovanje u navedenim radovima, ukida mu se pravo na zajamčenu minimalnu naknadu i to sukladno Zakonu. Izuzeci su stariji od 65 godina koji se smatraju radno nesposobnima, potom oni koji su pet godina pred ostvarenjem starosne mirovine, dijete starije od 15 dok se redovito školuje, do 26. godine života, potom trudnice i rodilje do šest mjeseci nakon poroda.

Od općeg rada bez naknade izuzeti su i roditelji koji čuvaju i odgajaju dijete do godinu dana, blizance do tri godine ili oni s troje i više djece do navršenih deset godina te roditelji koji koriste posvojiteljski dopust. Izuzet je i nezaposleni član kućanstva bez prihoda koji skrbi o djetetu ili odraslom članu obitelji koji nije sposoban skrbiti o sebi, potom nezaposleni član kućanstva koji skrbi za dijete predškolske dobi, a kojemu skrb nije moguće osigurati uz pomoć treće osobe ili u odgojno-obrazovnim ustanovama.

Podaci stižu od Zavoda

Hrvatski zavod za socijalni rad, područni ured Makarska dužan je jednom mjesečno Gradu Makarskoj dostaviti podatke o radno sposobnim ili djelomično radno sposobnim samcima korisnicima zajamčene minimalne naknade te radno sposobnim ili djelomično radno sposobnim članovima kućanstva koji su korisnici zajamčene minimalne naknade.

Grad Makarska dužan je Hrvatskom zavodu za socijalni rad, Područni ured Makarska jednom mjesečno dostaviti podatke o korisnicima zajamčene minimalne naknade koji su uredno pozvani, a nisu se odazvali niti sudjelovali u radovima za opće dobro.

Točno trajanje i mjesto obavljanja rada, opseg i vrsta radova za opće dobro bez naknade, definirat će se ugovorom o radu za opće dobro bez naknade između korisnika trgovačkog društva i ustanove u kojem Grad Makarska ima osnivačka prava i u kojem korisnik sudjeluje u radu za opće dobro bez naknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 01:22