StoryEditorOCM
ObalaOBJEKT NA SUŠENJU

Poplava izbacila mališane iz vrtića na Pelješcu: ‘Voda je samo šiknula iz cijevi i prekrila prizemlje, imali smo sreću‘

Piše Sandra Barčot
17. svibnja 2024. - 17:52

Tjedan dana djeca Predškolske ustanove Orebić, morala su na “prisilan” odmor od svog odlaska u vrtić, od druženja sa drugim mališanima i svojim tetama, budući da je njihov vrtić poplavljen!

Voda je samo šiknula iz cijevi i prekrila prizemlje ove predškolske ustanove u Orebiću, općini na jugozapadnom dijelu poluotoka Pelješca, te tek zahvaljujući brzoj reakciji rukovodstva predškolske ustanove i pomoći vatrogasaca iz domicilnog Dobrovoljnog vatrogasnog društva Orebić, šteta je sanirana i sada se vrtić suši! Površina poda vrtića, preciznije rečeno.

image

Od vode je stradao donji kat vrtića

Vojko Bašić/Cropix

- Odmah ćemo s dobrom vijesti nakon ove ružne - djeca će nanovo u vrtić, u svoje grupe već od ponedjeljka, 136 mališana imamo u ovom centralnom vrtiću naše Predškolske ustanove Orebić, osam grupa produženog boravka, uz grupe u Vignju i Potomju.

Na području tri općine

Naša ustanova djeluje na području tri općine - Orebić, Janjina i Trpanj pa su nam sva djeca, njih 202 upisana u vrtić. Mi nemamo problema sa “viškom” djece - govori nam ravnateljica PU Orebić Sanda Menkadžiev, koju u stopu pratimo u obilasku zgrade koja se suši.

image

Šteta je napravljena

Vojko Bašić/Cropix

Prizemlje trokatnice koja je uređena za smještaj jasličara i predškolaraca trenutno “krase” aparati za sušenje, izvlačenje vlage iz podova i zidova.

image

Sanda Menkadžiev: Imamo četrdesetak djelatnika, a sada nam je sedam naših dama na porodiljnom

Vojko Bašić/Cropix

- U subotu, tijekom jutra, oko 10.30 sati sam došla u vrtić uzeti neku dokumentaciju i srića što sam svratila jer vikendom ne radimo. Sve je bilo puno vode, jer nam je pukla cijev u WC-u, od jakog pritiska iz centralnog vodovoda. Pospugali smo sve, priskočili su nam vatrogasci, a roditelje smo morali zamoliti da djeca ovaj tjedan ostanu doma. I hvala im svima od srca na razumijevanju, svi su pitali kako oni mogu pomoći da se što prije sanira šteta - kaže nam prva dama predškolske ustanove, kojoj je na čelu punih 31 godinu.

image

I upis se obavlja vani, u dvorištu poplavljenog vrtića

Vojko Bašić/Cropix

Suprug, koji je dva desetljeća ravnatelj domicilne osnovne škole i ona, koja “dirigira” orebićkom predškolskom ustanovom, doselili su na Pelješac iz Splita, te možemo slobodno reći čine okosnicu obrazovanja u Orebiću.

- Najponosnija sam što smo osigurali mjesto u vrtiću za sve naše mališane, nama su stvarno djeca u fokusu, a ne samo na papiru i obećanjima - ponosno nam kaže Menkadžiev, pokazujući i unutrašnjost zgrade koja je nekada bila odmaralište Bačke Topole:

- Općina je 1997. godine kupila zgradu izgrađenu 1968. godine za 2,8 milijuna kuna, uredili smo je za vrtić, kat po kat objekta površine oko 400 metara kvadratnih na 5500 metara kvadratnih općinske zemlje. Iz EU fondova smo povukli dosta novca, samo za namještaj 350 tisuća kuna. Veseli me i što nam je okoliš zelen, imamo dvije tisuće sadnica, ali i uređena dječja igrališta i u Potomju, dok se drugo gradi u Kuni.

Nema lista čekanja

- Kod nas nema lista čekanja, evo vidite idanas su upisi no izvan zgrade u našem dvorištu, zbog ove poplave - iznosi nam dalje detalje iz rada vrtića naša sugovornica, otkrivajući:

image

Dječje igralište

Vojko Bašić/Cropix

- Imamo četrdesetak djelatnika, a sada nam je sedam naših dama na porodiljnom! Premda će nam biti teško naći zamjene, pa se snalazimo na sve načine, to je naša radost i veselje. Mi vam radimo kao predškolska ustanova cijelo ljeto, nema pauze jer smo turističko mjesto, roditelji ljeti imaju najviše posla, pa od 136 djece u Orebiću, u matičnom vrtiću samo njih deset neće ga pohađati ljeti. No dolazi nam deset mališana iz Vignja, pa sve opet moramo organizirati za rad u punom kapacitetu.

image

PU Orebić ima 202 djece i Sanda Menkadžiev, ravnateljica vrtića, zadovoljna je što kod njih nema lista čekanja

Vojko Bašić/Cropix

Što po svemu sudeći ni ravnateljici, a ni djelatnicima nije teško, jer i prostorije u kojima borave mališani su uređene s ljubavi, kao i okoliš same zgrade, koja ima i dosta parkirnih mjesta.

Uz objekt vrtića su i dva dječja igrališta, koja graniče sa malonogometnim i košarkaškim igralištem, pa je to u stvari “zona djece i mladih”. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 10:18