StoryEditorOCM
ObalaNESAVJESNO LIJEČENJE

Počelo suđenje za smrt dječaka Gabrijela, tragediju koja je potresla Hrvatsku, liječnicama prijeti duga kazna zatvora

Piše DV
22. svibnja 2023. - 09:50

Na Općinskom sudu u Dubrovniku jutros je počelo suđenje u slučaju smrti devetogodišnjeg Gabrijela Bebića koja je prije četiri i pol godine potresla Hrvatsku.

Nakon provedene istrage Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću u veljači 2021. podiglo je optužnicu protiv četiri hrvatske državljanke (1988., 1989., 1984. i 1972.) zbog počinjenja kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem.

DORH okrivljenicama stavlja na teret da su tijekom 9. i 10. prosinca 2018. u Metkoviću, u zdravstvenoj ustanovi i kao zdravstvene djelatnice, djetetu (2009.) koje je u više navrata dovedeno u zdravstvenu ustanovu u teškom stanju, upoznate sa tim stanjem i prema simptomima pogoršanjem zdravstvenog stanja djeteta, olako držeći da dijete nije vitalno ugroženo, postupale protivno pravilima medicinske struke.

image
Božo Radić/Cropix

Prvookrivljenu (D.D.) i drugookrivljenu (J.V.) kao dežurne liječnice metkovske ispostave Zavoda za hitnu medicinu Dubrovačko-neretvanske županije, tereti se da su propustile adekvatno pregledati dijete i utvrditi ozbiljnost zdravstvenog stanja i životnu ugroženost djeteta.

Osim toga, nisu primijenile terapiju djelotvornim lijekovima i poduzele daljnje radnje za hitno medicinsko zbrinjavanje djeteta u Klinički bolnički centar Split na daljnje pretrage i hospitalizaciju te su dijete vratile na kućno liječenje.

Također četvrtookrivljena (M.M.) je 10. prosinca 2018., odbila pregledati dijete i oca djeteta uputila da dijete odvede kod pedijatra te istog dana, nakon postavljene dijagnoze i prepoznavanja životne ugroženosti, prilikom medicinskog zbrinjavanja djeteta propustila ordinirati odgovarajući lijek.

Trećeokrivljenu (N.T.) kao medicinsku sestru pedijatrijske ordinacije  optužnica tereti da nije provela standardizirani postupak procjene stanja djeteta dovedenog u čekaonicu i prepoznala teško zdravstveno stanje djeteta i da je već životno ugroženo. Tereti je se da nije obavijestila liječnika, pa je zbog toga, kao i zbog prethodnog neodgovarajućeg postupanja okrivljenih dežurnih liječnica zavoda za hitnu medicinu došlo do daljnjeg pogoršanja zdravstvenog stanja djeteta.

image
Božo Radić/Cropix

Dijete je, unatoč naknadnom prijevozu i hospitalizaciji u Kliničkom bolničkom centru Split i tamo poduzetom intenzivnom liječenju, uslijed obostrane virusne i bakterijske upale pluća, multifokalne nekroze plućnog tkiva, obostrane upale porebrice, ždrijela, sepse, respiratornog distresnog simptoma, respiratorne insufiencije i septičkog šoka, preminulo 11. prosinca 2018.

Ako im se na sudu dokaže krivnja četiri medicinske djelatnice, tri liječnice i medicinska sestra mogu biti kažnjene kaznom zatvora od jedne do osam godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 01:59