StoryEditorOCM
Obala‘hvala na terminu‘

Ogorčeni otac iz Zadra uputio javnu ‘zahvalu‘: ‘Kronični kašalj i teško disanje mog sina nisu stvarali paniku...‘

Piše Dalmacija SD
31. svibnja 2023. - 13:14

Zadranin ogorčen sustavom zdravstva (podaci poznati redakciji) obratio se javnosti pismom naziva ‘Zahvala‘ u kojoj navodi kako je malo više od godine dana bilo potrebno da mu dijete, sada staro šest godina, dobije uputnicu za specijalistički pregled pulmologa, javlja Zadarski.hr.

- S ponosom Vam javljam da ćemo prvi pregled pulmologa obaviti u veljači 2024. godine u Općoj bolnici Zadar. Kad smo krenuli u postupak dijete je bilo staro 4.5 godina. Dakle čekajući na upućivanje i prvi pregled kod pulmologa prošlo je nešto manje od dvije godine, čak dva mjeseca manje - napisao je otac djeteta, te sarkastično zahvalio na ‘terminu‘ navodeći kako su saborski zastupnici, odgovorne osobe iz Vlade i ministarstava i osobe iz struke učinili sve da djeca kojima je hitno potrebno liječenje dugo ne čekaju na prve preglede.

- Ne želim niti znati koliko bi godina čekali na uputnicu i prvi pregled da VI niste stvorili preduvjete za sretnu državu. Kronični kašalj, teško disanje, upale i stalna opstrukcija kod disanja djeteta nisu stvarali paniku birokratima, a mi roditelji koji paničarimo ipak ništa ne znamo pa s punim povjerenjem u sustav prepuštamo bespomoćno dijete u ruke birokraciji - naglasio je. 

Istaknuo je kako je danas, u srijedu, kontaktirao privatnu dječju pulmološku ordinaciju, te da su mu ti ‘zločesti privatnici‘ zakazali termin već sutra.

- Zamislite sutra (može ih sram biti kako se usuđuju biti tako učinkoviti nauštrb besplatnog i svima dostupnog javnog zdravstva) pregled djeteta kod specijalista dječje pulmologije. Platit ću za taj pregled pola mjesečne plaće s nadom da ćemo napokon krenuti s terapijom koje je potrebna za dijete.

Odgovorno tvrdim da sam ranije znao za privatnu dječju pulmološku ordinaciju odmah bih radio tri do četiri dodatna posla kako bih plaćao djetetu liječenje jer je to jednostavnije nego bespomoćno stajati kraj šaltera, bez obzira na podstanarstvo i to što nemam pravo na dječji doplatak jer radim dva posla legalno te je i supruga zaposlena, srce mi je puno kad vidim kako se dajete za dobrobit svih građana (djelatnici koji rade na šalterima nisu krivi za dugotrajne liste čekanje) - napisao je.

Naglasio je kako ovakvo zdravstvo opstaje još uvijek samo zahvaljujući predanosti doktora i ostalog medicinskog osoblja, te da bez njih ne bi niti bilo zdravstva.

- Njima iskreno hvala a VI se zamislite koje ste preduvjete stvorili da se doktorima olakša rad, a pacijentima omogući pravovremeno liječenje - rekao je te postavio pitanje ‘za prijatelja‘ odgovornima, može li ukoliko nabavi adresu u Bosni i Hercegovini i zadrži državljanstvo RH imati prednost na liječenje u RH ili kao državljanin RH ima pravo na liječenje u najmodernijoj bolnici napravljenoj njegovim novcima u Mostaru? 

- Do sad sam svaki put nalazio razlog za život u RH, hvala Vam što ste mi otvorili oči da počnem djecu odgajati da postoji neki bolji svijet izvan RH - poručio je ogorčeni otac. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:17