StoryEditorOCM
Obalamakarani odlučili

Nakon teksta u Slobodnoj, gradska vlast izmijenila Pravilnik o stipendijama: Mladi harmonikaš Ante Selak napokon će moći lakše putovati na studij u Španjolsku

23. studenog 2022. - 22:55

Prije 20-ak dana pisali smo o Makaraninu, 19-godišnjem Anti Selaku koji je za vrijeme osnovnog i srednjoškolskog obrazovanja u rodnoj Makarskoj osvojio najmanje 30 prvih nagrada na natjecanjima iz harmonike i u Hrvatskoj i svijetu, koji sada studira u španjolskoj Zaragozi i koji ni od jedne institucije nema potporu u vidu stipendije ili plaćanja putnih troškova.

Ante i njegova mati Matilda prije dvije godine su ostali bez oca i supruga, hrvatskog branitelja, pa sada žive od jedne mirovine, a putnu kartu u jednom smjeru Ante za sebe i harmoniku koja zauzima dodatno sjedalo plaća 600 eura.

Ispravljena nepravda

Tada nam je Antina mati kazala da bi ona i sin bili sretni da mu Grad Makarska ili Ministarstvo obrazovanja plate barem jednu kartu godišnje do Španjolske, a o stipendiji da ne govorimo.

Matilda Selak se obraćala makarskoj gradskoj upravi iz koje su joj kazali da će “razmotriti sve opcije kako bi se pomoglo njezinu sinu pri sufinanciranju troškova”.


image

Ante je pravi virtuoz na harmonici

Srećom, nepravda prema Anti i svim makarskim studentima koji studiraju u inozemstvu je ispravljena pa je tako Grad izradio novi Pravilnik o dodjeli studentskih stipendija, a u koji je uz dosadašnje četiri kategorije uvedena uvedena i posebna kategorija stipendije od posebnog značaja za Grad Makarsku. Naime, ključna novina je da se od ove godine na natječaj imaju pravo javiti i studenti koji studiraju u Europskoj uniji te da se uz stipendije za uspješne studente, iz socijalne skrbi, umjetničke i stipendije za deficitarna zanimanja uvodi i nova kategorija – stipendija od posebnog značaja za Grad Makarsku, za koju će se uz studente iz RH i drugih zemalja Europske unije moći prijaviti i studenti koji studiraju na području Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država.

Odmah se prijaviti

Ova vijest je najviše obradovala Antu Selaka i njegovu majku, koja nam je kazala da je presretna te da će Antu u roku prijaviti za dobivanje stipendije, i to čim joj dođe prijevod Antina statusa o školovanju.

- Grad Makarska je doista ispunio obećanje i napravili su sve što je u njihovoj moći, i to baš onako kako su mi rekli na sastanku. Svaka im čast na izmjeni Pravilnika i ako Ante dobije stipendiju, ona će nam puno olakšati troškove putovanja do Španjolske i natrag - kazala nam je Matilda Selak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. studeni 2022 22:55