StoryEditor
ObalaPRITISLO IH

Makarski ugostitelji apeliraju na gradsku vlast: Smanjite nam makar cijenu štekata, kad već nemamo pravo na pomoć države zbog pada prometa

19. studenog 2020. - 17:46
Makarski ugostitelji tvrde da im je potrebna dodatna pomoć za preživljavanje zimeIvo Ravlić/Cropix

Čak sedamnaest makarskih ugostitelja potpisalo je apel Gradu Makarskoj u kojemu od gradonačelnika Jure Brkana traže da ih sasluša, primi i pomogne da prebrode tešku zimu.

Naime, kako navode u dopisu koji su nam poslali, problem je u tome što je većina njih ostvarila prosječni promet od 60 posto u odnosu na 2019. godinu te ne spadaju u skupinu koja bi imala pravo na pomoć. U toj su skupini ugostitelji s ostvarenim prometom manjim od 50 posto. To je, kažu, znatan podbačaj u odnosu na prijašnje godine, a opet nedovoljno za mjeru pomoći od Grada.

– Grad Makarska izišao je ususret obrtnicima u ovim teškim trenucima s određenim mjerama koje su pomogle, ali su nedovoljne. Mislimo da bi Grad trebao pokazati malo više osjećaja i pomoći onima koji posluju tijekom cijele godine, i održavaju i plaćaju djelatnike, i sve ostale troškove prema Gradu i državi. Svima bi bilo u interesu da se objekti ove zime ne zatvaraju, da se javne površine ne otkazuju i da svi djelatnici zadrže svoje radno mjesto.

Mi smo svoje obveze prema Gradu uglavnom podmirili (porez na javnoprometne površine) i nemamo mogućnosti žalbe jer nismo na manje od 50 posto ostvarenih prihoda u odnosu na prošlu godinu – stoji u dopisu, u kojemu podcrtavaju da će biti teško održati posao tijekom jeseni i zime i izbjeći otpuštanja, osobito s obzirom na to da su većina ovisnici o lijepom vremenu (otvoreni štekati), te zbog neizvjesnosti oko situacije s koronom.

– Tražimo od vas da nam iziđete ususret u idućem razdoblju (jesen, zima), te nam pomognete da ovo skupa prebrodimo na zadovoljstvo cijele zajednice, kako nas, tako i Grada, države, naših djelatnika, dobavljača, te svih ostalih koji su povezani s našim poslovima. Od zatvorenih objekata nitko nema koristi. Dosta drugih gradova ima modele za održivost poslovanja zimi već godinama, a kamoli ne u ovakvim okolnostima. Jedna od mogućnosti je da nam smanjite cijenu štekata za jesen i zimu dok vladaju ovakve teško izdržive okolnosti. Spremni smo sjesti za stol s vama i saslušati prijedloge i ponude, samo se nemojte oglušiti i ignorirati nas – stoji u dopisu.

Dogradonačelnik Dražen Nemčić o apelu ugostitelja kaže:
– Kako je propisala država, tih 50 posto, time smo se vodili i mi, ali to ne znači da nećemo pratiti situaciju i onda naknadno reagirati. Najprije trebamo vidjeti kakva će biti situacija, ne samo s ugostiteljima, nego i s prihodima i rashodima Grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 16:24