StoryEditorOCM

Mještani Radošića: Zbogom, Lećevico, idemo mi u Kaštela!

Piše PSD.
18. svibnja 2015. - 23:32
Želimo da se Radošić odvoji od Općine Lećevica i pripoji Kaštelima, jer 20 godina načelnik Ante Baran nije ništa učinio za naše selo. Rade za svoj interes, a naše selo svakim danom sve više propada – zaključili su nam na zboru mještana Radošićani i uglas nam kazali stanovnici ovoga sela u Kaštelanskoj zagori.

Čim se spomene Radošić, svima će na pamet odmah pasti čuvena Bikijada, Etno-eko Škopljanci i Radošićani su, pričaju nam, jako ponosni na to, no vjerovali ili ne, više od toga nemaju.

- Čujte, nemamo vam mi ovdje osnovnih sredstava za život, voda, struja internet, sve je to u jako lošem ili nikakvom stanju. Vidjeli ste i cestu, a putokaza gotovo nigdje. Narod je ljut jer od općine nemaju ništa, a s druge strane u općinskoj upravi cvjeta kriminal, tako napišite kriminal višemilijunskih iznosa – govori nam u ime mještana Željko Mihoković.

On je, odmah nam kaže, došljak, u Radošić je stigao na ženino imanje, tu mu se sviđa i tu namjerava proživjeti mirovinu. No, kako kaže, nije mu dugo trebalo da zbroji dva i dva i shvati da netko radi protiv mještana:

- Odgovorno vam tvrdim da načelnik Ante Baran sustavno provodi kriminal, pljačku, nesavjesno obavljanje službe, zloupotrebu službenih ovlasti, pogodovanje i to u milijunskim iznosima, a sve na štetu mještana Radošića koji nemaju vodu, nemaju javni prijevoz, nemaju trgovine, nemaju liječnika, pošta je jednom tjedno protivno svim zakonima, a istovremeno se kupuju kamioni u milijunskim iznosima...- nabraja Mihoković sve što ne valja u općini.

Kamion nema što voziti

Ako i stoji sve što je rečeno, zašto im smeta kamion za odvoz smeća, zar nije bolje imati suvremeni, a ne zastarjelu mehanizaciju?

– Smeta nam jer nema šta voziti, smeće se ne odvozi danima iz kontejnera, pitamo se što će nam takav skupi kamion, a i kontejneri se uopće ne peru – priča Mihoković.

Radošić poput drugih sela bilježi pad nataliteta, mladi odlaze i ne uglavnom se ne vraćaju, a oni koji ostaju, ostanu bez posla. Takva je sudbina zadesila Marija Barača, 29-godišnjaka koji nije otišao s didovine. – Ostao sam, zasnovao obitelj jer želim živjeti u svom selu, ali ostao sam bez posla u komunalnoj tvrtki. Šta ću više očekivati, kako dalje živjeti ne znam, ali znam da želim biti u svom selu i podizati obitelj – iskreno će na zboru mještana Barač.

Zborovi mještana na kojima bi se moglo čuti što ih tišti ranije nikada nisu bili sazivani, no tada se radošićki Željko pokrenuo, sazvao prvi i evo drugi i to pred bivšom školom.

– Tu smo pred školom, ali u školu ne smijemo, ona je napuštena jer đaka nema, ali je uredno iznajmljena Udruzi Split zdravi grad, a mi pojma nemamo po kojoj cijeni, ali zato znamo da mi kao mještani od toga nemamo ništa - priča Mihoković.

Doista, u selu štošta nedostaje, nema putokaza uz cestu, ceste su u jako lošem stanju, nigdje dućana, a pošta radi samo dva sata dnevno, dok poštar u selo zalazi samo utorkom, no ako je vjerovati županijskim planovima, ova će općina biti mjesto modernog Regionalnog centra za okoliš.

– Imat ćete Centar za otpad, zaposlit će se ljudi - govorim Radošićanima, na što oni skaču kao opareni: Ma kakvo smeće, o čemu govorite?!!!

Nećemo smeće u našoj općini to smo već rekli i opet ćemo, nećemo da nas truju, prosvjedovali smo već davno, a prosvjedovat ćemo opet, ali još žešće, samo neka dođu. Neka nam izgrade bilo šta, ali taj Centar za smeće nećemo prihvatiti – ljutito će Mijo Đirlić. Kako kažu već im je preko glave planova oko toga Centra, spominju bivšeg župana Sanadera i aktualnog Ževrnju, no na čelu svih nezakonitih radnji jedan je čovjek – Ante Baran.

– Zna se da je na desetke milijuna otišlo u vjetar oko tog Centra, mi računamo kako je godišnje isparilo oko 5 milijuna iz općine, pa sad računajte godinu po godinu koliki je to iznos i šta se sve moglo napraviti, a nije.Mi smo na domak autoceste, a od nje nemamo ništa - veli Željko.

Par minuta preko Malačke

Što dalje, pitamo ljutite Radošićane?

– Ovako ću vam reći, niti smo tili biti u općini Lećevica niti nas je ko pita, oni koji su uz vlast digli su ruke mi smo pripali njima, a od toga ništa nemamo. Svi gravitiraju Kaštelima zašto se ne bi pripojili dolje ionako do Kaštela imamo par minuta preko Malačke - govori Nikola Lovre Đirlić.

Radošićani su svoje rekli, kako kažu prvi put za novine, a kad će i pročitati ono što su rekli ne znaju jer u njihovom selu dućana nema, valjat će put pod noge pa do Kaštela...A do tada stati neće i njihov glas će se čuti mnogo dalje od Splita i Zagreba, ako treba i do središta Europe kojoj pripada i ovo od vlasti zaboravljeno selo.

Ojdana Koharević
Snimio Vojko Bašić / CROPIX

Nemoralna ponuda

- Eh, da sam prihvatio nemoralnu ponudu iz HDZ-a, danas bih bio bogat čovjek - govori nam Željko. – Kakvu nemoralnu ponudu, šta su vam to nudili? - pitam u čudu.

– Ante Baran mi je rekao: ‘Dođi u HDZ, imamo para, imat ćeš ih i ti’...Imam vam ja to sve snimljeno na mobitelu, voljan sam to sve pokazati istražnim organima. Niti sam bio u kakvoj stranci, umirovljeni sam branitelj, 80-postotni invalid no nisam se borio za ovakvu Hrvatsku - kaže Željko.

Shvatio je to ozbiljno

Što na sve kaže prozvani Ante Baran?

- Vjerujte mi da je naša općina bolje uređena od drugih sela u Zagori. Što se tiče kamiona, istina on košta 2 milijuna, a sa 80 posto nam ga je sufinancirao Fond za zaštitu okoliša.

- Jeste li Mihokoviću nudili članstvo u HDZ- u? -pitam Barana.

- Počeo mi nabrajati kako mi iz HDZ-a sve imamo da smo puni para pa sam mu ja u šali rekao da dođe. A vidim on to shvatio ozbiljno, stvarno smiješno - odgovara Baran.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. lipanj 2024 23:33