StoryEditorOCM
Dalmacijaoni rade i zarađuju

‘Matadura’, ‘Sardina’ i ‘AD Plastik’ - zlatne tvrtke koje se ne boje krize

Piše PSD.
28. lipnja 2012. - 15:13
Prava svečanost odvijala se u Hrvatskoj gospodarskoj komori, Županijskoj komori Split u srijedu ujutro – u sklopu sjednice Gospodarskog vijeća dodijeljene su plakete “Zlatna kuna” najuspješnijim poduzetnicima u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Među malim trgovačkim društvima prestižnu je plaketu osvojila splitska tvrtka “Matadura” d.o.o., a Damjan Krklec, direktor tvrtke, otkrio nam je tajnu uspjeha:

- Svaki radnik treba osjećati tvrtku u kojoj radi kao svoju, treba znati da će koliko god da energije i rada uloži u nj, bit će mu vraćeno - kazuje nam Krklec - napominjući kako svoje radnike redovito nagrađuju i tako stimulira za što bolji rad u budućnosti. - Pokušavamo stvoriti firmu koja će biti kao obitelj, zato radnicima i dajemo mogućnost da postanu suvlasnicima - zaključuje mali poduzetnik.

Krovna institucija

I to im, priznala je i njihova krovna institucija – stvarno ide od ruke. Dogradonačelnik Jure Šundov, predajući plaketu, priznao je kako ga silno raduje što ta vrijedna nagrada ostaje u – Splitu.

Između pet nominiranih srednjih tvrtki – “Zlatnu kunu” ponijela je “Sardina” d.o.o. iz Postira. Direktor joj Mislav Bezmalinović vjeruje kako ih čeka još bolja budućnost. Kad se zna da su Postirani prošle godine uspjeli ostavariti prihod od 202 milijuna kuna, a od toga im je 15,7 milijuna bila dobit, za njih stvarno straha nema.

- Mi profit konstantno ulažemo u napredak, u prvom kvartalu 2013. očekujem da će naša nova tvornica biti gotova - kazuje Bezmalinović, a mi dodajemo kako je ta investicija teška 153 milijuna kuna.

Dožupan Luka Brčić je uručujući nagradu pozvao sve da se okrenu upravo – našim proizvodima, i to poglavito – ribljim.

Između pet kandidiranih velikih tvrtki, plaketu je ponio “AD Plastik” d.d. iz Solina. Predsjednik Uprave Josip Boban kazuje kako tajne uspjeha jednostavno – nema:

- Treba raditi i imati dobre namjere! Kod nas su inače izokrenuta mjerila vrijednosti, izokrenute su namjere, a sve što nam u biti treba je vrijeme. Ništa se ne postiže preko noći - kratak je bio Boban.

Posebnu nagradu županijske HGK dobio je Marinko Biškić, vlasnik tvrtke “Luxor” d.o.o., i to za – inovacije.

- Naši su proizvodi, začini i čokolade, dobivali do sada svu silu nagrada, a ovo je prvi put da je dobijam ja osobno, zato me hvata trema - iskren je bio Biškić.

Žal za proizvodnjom

U 25 godina koliko njegova “Nadalina” radi, trudio se, kaže, nikada ne kopirati, nikada biti sličan drugim proizvođačima, željeli su biti jedinstveni.

- Valjda smo uspjeli zadržati dječački duh u sebi, a i obitelj je uvijek bila podrškom, zgodna je ova nagrada, mislim da ću jednu napraviti u čokoladi, nasmijao nas je Biškić, punker-čokoladijer.

Puna je ponosa bila i Jadranka Radovanić, predsjednica Komore, koja je podsjetila okupljene kako je upravo Komora, uz Sud, najstarija institucija u Splitu, postoji u kontinuitetu od 1808. godine. Zadovoljna je poslovanjem, ali savjetuje:

- Usluge su nam potrebne, turizam nam je važna grana, ali se ne smijemo oslanjati samo na to, bez direktne proizvodnje nema nam napretka - veli Radovanić.

Ako se voditi uspjesima 11 tisuća tvrtki u Splitsko-dalmatinskoj županiji, svima bi nam trebalo biti bolje.

Piše Milena Budimir
Snimio Ante Čizmić/Cropix

Tko je sve bio u utrci?

Od malih tvrtki nominirani su bili “Beki-mont” d.o.o. - Solin, “Goran i Zoran” d.o.o. - Solin, “Krah” d.o.o. - Vrgorac, “Pro Integris” d.o.o. - Split, a pobijedila je “Matadura” d.o.o. - Split. Od srednjih tvrtki nominirani su bili “Apfel” d.o.o. - Makarska, “Dalstroj” d.d. - Split, Poduzeće za ceste - Split d.d., “Tromont” d.o.o. - Split, a pobijedila je “Sardina” d.o.o. - Postira. U kategoriji velikih tvrtki nominirani su bili “Hoteli Brela” d.d., Mesna industrija “Braća Pivac” d.o.o. - Vrgorac, “Studenac” d.o.o. - Omiš, “Tommy” d.o.o. - Split, a pobijedio je AD Plastik d.d. - Solin. Posebne su nagrade ponijeli i Hoteli Makarska koji slave 60 godina postojanja, kao i Mesna industrija braće “Pivac”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. srpanj 2024 05:09