StoryEditorOCM
Dalmacijanaplatni (ne)red u makarskoj

'Gradonačelniče, dužni ste nam već milijun kuna!: roditelji koji su se odlučili za 'kućni servis' umjesto vrtića dobili novac samo za prva tri mjeseca ove godine

Piše Ivona Ćirak/Makarska kronika
13. rujna 2019. - 20:35
Jure Brkan

Grad Makarska očito nije računao na toliki interes roditeljima koji su se odlučili za "kućni servis" umjesto vrtića i kojima je Grad za to obećao isplaćivati 1000 kuna mjesečno. Naime, mame i tate su nadležni odjel zasuli zahtjevima kojih je u ovom trenutku, kako doznajemo, gotovo 200!

Kako su ih zasuli za zahtjevima, tako ih sada zasipaju s pitanjima: gdje je lova? Naime, Grad je isplatio samo za prva tri mjeseca, a dug se gomila jer se sada već radi o zaostacima teškim milijun kuna. Toliko, naime, iznosi trošak naknada za ostalih pet mjeseci za 200-tinjak korisnika. Ukupno bi Grad ova mjera, uz ovoliki interes, stajala dva milijuna kuna godišnje!

'Nije mi žao'

Evo što je o tome svojedobno kazao gradonačelnik Jure Brkan, koji se, kaže, ni najmanje ne kaje zbog ove odluke i obećava kako će svima biti isplaćena naknada do zadnje lipe...

- S isplatom naknade se kasni jer u gradskom proračunu nismo osigurali dovoljno sredstava. Očigledno je da smo krivo procijenili jer mi smo računali na 50-ak korisnika. Isplatili smo koliko smo mogli odnosno sva sredstva koja su predviđena za tu svrhu, a da bismo nastavili s isplatom trebamo donijeti rebalans proračuna koji je u pripremi i koji će biti na dnevnom redu sljedeće sjednice Gradskog vijeća. Čim usvojimo rebalans proračuna roditeljima će biti isplaćeni zaostaci i do kraja godine ćemo ispoštivati sve svoje obveze. Ispričavam se svim roditeljima, ali bez obzira na našu krivu procjenu i početničke greške nije mi žao ni jedne kune jer ovo je dobra demografska mjera koja potiče roditelje da budu kući sa svojom djecom - kazao je gradonačelnik na sjednici Vijeća.

Nove prijave

Koliko se Grad preračunao, najbolje govori činjenica da nije predvidio ni približan iznos - raspolagao je sa samo 360 tisuća kuna, što odgovara tek trećini potrebnog novca. Očigledno je preliminarni izračun bio vrlo paušalan, ali rebalansom bi se ova greška trebala ispraviti.

U međuvremenu su krenule nove prijave pa će biti zanimljivo pratiti hoće li brojka rasti, dok će se tek u prosincu znati koliko je Grad iz svoje blagajne namijenio za ovu naknadu koju su jedni pozdravili, dok su drugi komentirali kako ide na ruku uglavnom roditeljima koji ionako imaju mogućnost ostanka doma jer zbog zarade na apartmanima niti ne moraju raditi.

Uz napomenu kako je mjera pozitivna, pravo je pitanje je li Grad trebao uvesti nekakav cenzus ili se s time nisu imali razloga zamarati jer novac je ionako naš, a zasluge na izborima samo njihove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 20:33