StoryEditorOCM
DalmacijaŠETNICA PUNA SMRADA

Dugi Rat: s većom kišom eto i fekalija nasred rive

Piše PSD.
10. svibnja 2012. - 23:36
Nakon svake veće kiše dugoratska riva pliva u - da ne kažemo čemu. Šahtovi kanalizacijske mreže daju, istina, sve od sebe, ali preslabi su da zadrže napad fekalija te, na užas mještana, popuštaju bojeći jedinu mjesnu šetnicu odbojnim tonovima.

Dugoraćani su nemoćni: nakon što su se riješili tvornice ferolegura, zaskočilo ih je novo zagađenje. Bit ćemo pristojni pa nećemo reći u što su upali, ali im je, u to nema nikakve sumnje, došlo do grla. Još jedna turistička sezona je pred vratima, a njihova riva - obnovljena, proširena i zazelenjena - čovjeka ostavlja bez daha. Doslovno.

- Ne zatvaramo oči pred problemom, ali za sada ne možemo ništa učiniti. Kanalizacijske cijevi su stare i uske te ne mogu odgovoriti potrebama stanovništva koje se znatno povećalo u odnosu na razdoblje kada su postavljene - kaže nam općinski načelnik Jerko Roglić.

Ipak, rješenje je na vidiku. Nakon što se za nekoliko mjeseci zgotovi izgradnja kanalizacijske mreže na području Duća, na red će doći zapadni dio općine kao i sam Dugi Rat.

- Teško je sada govoriti o datumima, ali rješenje problema na rivi svakako će nam biti prioritet.

Trenutačno nam pak nema druge nego se nadati kako će ovo ljeto biti sušno jer fekalije izlaze kroz šahtove samo nakon naglih i obilnih padalina - objašnjava Roglić.

A kad procuri, na teren izlaze općinski komunalci. Korak im je, međutim, spor i težak.

- Ljude iz vlastitoga pogona doslovno moramo tjerati da čiste šetnicu. No, treba i njih razumjeti, nije to ugodan posao - zaključuje načelnik Roglić.

V. VUKOVIĆ
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 15:13