SPLIĆANKE I PATRON

Učenice i profesorice splitske Prirodoslovne gimnazije napravile su istraživanje o svetom Duji i podsjetile na predaju koju smo sramotno kolektivno zapustili

Piše Tihana Marović
Foto Tom Dubravec/Cropix
20. svibnja 2021. - 12:54

Kad se okupi sedam mladih žena sa željom da naprave dobru stvar, jasno je da će njihov trud vrlo vjerojatno uroditi kvalitetnim proizvodom. U ovom slučaju sjajnu, a malo poznatu priču o svetom Dujmu kroz kratki film ispričale su učenice trećeg razreda splitske Prirodoslovne gimnazije.

Lana Borovčić KurirNina DrljeKlementina DamićMarieta Knezović i Anđela Piplović, uz pomoć koordinatorica projekta, profesorica Dorotee Grgatović i Iliane Gudelj, napravile su videouradak "Od Kapljice do Crkvice – Čudo svetog Duje", koji je dio skupnih projekata pod nazivom "Čuvari baštine" Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Ovogodišnja tema bila su su "Skrivena blaga mista moga", a cure su napravile pravi potez i upozorile splitsku javnost na legendu o svetom Dujmu koju smo kolektivno zapustili i zaboravili, a nikako nismo smjeli!

image
Malo poznatu priču o svetom Dujmu kroz kratki film ispričale su učenice trećeg razreda splitske Prirodoslovne gimnazije Lana Borovčić Kurir, Nina Drlje, Klementina Damić i Anđela Piplović
Tom Dubravec/Cropix

Jeste li znali da se prijenos tijela svetoga Dujma odvio 29. srpnja 651. godine, a tom su prilikom potekla dva čudesna izvora gdje su podignute crkvice: jedna relativno poznata u Dujmovači, a druga na Kmanu?

Svojim su istraživanjem doslovno spasile stvar jer ove godine obilježava se 1370 godina prijenosa kostiju splitskog patrona, pa se možda, nakon njihova istraživanja, javnost i vodstvo grada ipak odluče na nešto svečanije obilježavanje.

Cure su, napomenimo, zaista iskazale interdisciplinarnost koja ujedinjuje povijest, povijest umjetnosti, informatiku, nove tehnologije i, povrh svega, istraživački rad.

Primile su se posla, istražile put kojim se prenosilo tijelo sveca iz Salone do Splita, te su, osim što su osmislile i izradile film, napravile i digitalnu mapu, letke i plakate.

image
- Ovo bi svi splitski školarci definitivno trebali znati. Sveti Duje je najvažnija figura grada i zaista smo i same puno naučile radeći na ovom projektu - složne su Lana, Nina, Klementina i Anđela
Tom Dubravec/Cropix

Evo i što su saznale. Legenda kaže da su tijelo prenosila djeca, koja su jedina bila dovoljno nevina i čista da mogu primiti svečeve kosti. Zbog vrućine, ali i težine tereta, stala su se odmoriti na nekim mjestima gdje je čudesno potekla voda za osvježenje.

Na tim je mjestima, čudu u čast, izgrađena crkvica svetoga Duje u Dujmovači i kapelica svetoga Duje na Kmanu. Dujmovača je, to je barem poznato, dobila naziv po crkvi svetog Dujma (1947.), a svake godine, 29. srpnja, hodočasnici misnim slavljem proslavljaju spomen prijenosa kostiju svetoga Dujma.

- Ovo bi svi splitski školarci definitivno trebali znati. Sveti Duje je najvažnija figura grada i zaista smo i same puno naučile radeći na ovom projektu - složne su Lana, Nina, Klementina i Anđela. Marieta nam se, nažalost, nije pridružila, jer je bila u samoizolaciji.

image
Cure su napravile pravi potez i upozorile splitsku javnost na legendu o svetom Dujmu koju smo kolektivno zapustili i zaboravili, a nikako nismo smjeli
Tom Dubravec/Cropix

Aktualna školska godina, kažu nam cure, bila im je itekako izazovna.

- Teško je bilo pratiti sve online, a sada kada smo se vratile u školske klupe pišemo puno testova i ispita, tako da je zaista stresno. Tim više što se bliži kraj godine - govori nam Klementina, a ostatak ekipe podvlači da bi im stres bio značajno manji da nisu imale online nastavu.

Ideju za projekt, govore nam, u suradnji s profesoricama, imale su već prošle godine, a u samu realizaciju krenule su prije nekoliko mjeseci.

- Dogovorile smo se, posložile ideje i zajedno odlučile što i kako. Nije bilo problema oko dogovora, poprilično smo složne. Prikupile smo sve informacije, onda smo osmislile scenarij, počele snimati, a zatim smo napravile letke, mape, na sve smo mislile - svjedoči Nina.

image
Koordinatorice projekta su profesorice Iliana Gudelj i Dorotea Grgatović
 
Tom Dubravec/Cropix

Zanimalo nas je zašto baš sveti Duje?

O splitskom zaštitniku, kažu, znale su koliko i prosječan Splićanin; da je zaštitnik grada i da mu kosti leže u splitskoj katedrali. No, onda su proniknule u tajne pučke legende i otkrile da tu zaista ima dobrog materijala za obradu.

- Nastavnica je znala malo više, a i bio nam je cilj pronaći nešto što je korisno, a većina ljudi ne zna. Blagdan svetoga Duje i za našu generaciju jedan je od važnijih dana u godini. Uspjelo nas je zaista zainteresirati, u jedan dan smo sve snimile, bilo je fenomenalno.

Nastavnice su nam pomogle, same smo kostime priredile, same smo glumile... Ovo je totalno ženska priča. Osim, svetog Duje, naravno - smiju se cure.

- Ovakvi projekti su sjajni, najbolji dio školovanja, a i puno nam je bliži odnos i suradnja s nastavnicama. Inače, imamo dosta projekata, baš su gušt, puno zanimljivije je učiti na ovaj način. U našoj školi smo dobile puno znanja, prvenstveno iz biologije, fizike i kemije - govori nam Nina.

image
Cure su u školi, kažu, dobile puno znanja, prvenstveno iz biologije, fizike i kemije
Tom Dubravec/Cropix

U školi im je, vjerovali ili ne, toliko dobro da ne iščekuju s nestrpljenjem fakultetske dane. Ipak, sve će nastaviti s formalnim obrazovanjem. Klementina želi upisati farmaciju, Nina stomatologiju, Anđela psihologiju, a Lana fizioterapiju.

S ovakvom predanošću i temeljitim radom, ne sumnjamo da će im to s lakoćom poći za rukom.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:14