Nisu bili blesavi stari ljudi kad su govorili da "žena drži tri kantuna kuće" (po nekima i četiri), žena je ta koja u svaku kuću unosi toplinu, život i red. U Procaffe kao "kuću kave i finih zalogaja" unosi pak - svu slast ovoga svita!
Već odavno je splitska kavana Procaffe "na Gusara" - jedna od istovjetnih u drugim gradovima i lokacijama - mjesto gdje Splićani dolaze na najbolju kavu. No, veselja ima i za one koji nisu od kofeina pa čak ni kave uopće (da, ima i takvih), oni naime dođu guštati u pogledu na Kaštelanski zaljev uz - kolač i čašu vode. Opet lipo!
A taj kolač napravile su vrsne slastičarke, naime u redovima Procaffea ima ih čak četiri, uz nekoliko pomoćnica! Najdugovječnija je Lada Siriščević, koja je u nekom davnom "prošlom životu" učila najprije za frizerku, dok joj se pjenjača nije osladila. A ona je - pozlatila!
Tu su na službi i marljive, ali samozatajne majstorice: Fani Fistonić, Mirjana Budimir i Tatjana Krističević, te pomoćnice Diana Bilobrk, Leona Bajo i Daniela Tomić; one ne samo da priskoče oko slatkoga nego im nije ispod časti ni beštek složit', a prave tako ukusne sendviče, tortilje i slane kornete da vam dođu suze na oči od ugode kad ih zagrizete!
Najiskusnija u slatkom dijelu - koji je uz kavu forte ponude Procaffea - je spomenuta Lada Siriščević. U slastičarnici je od samog početka rada kavane/slastičarne, rekonstruirala je niz starih recepata, osuvremenila ih ali i dizajnirala niz zdravih, sirovih, bezglutenskih slastica... Toliko ih je u stažu napravila da ih doma - ne radi! No, familija nije zakinuta, uvijek iz butige nešto malo izađe "ukrivo" pa opet umjesto u raskošnu vitrinu butige svejedno ode u prave ruke (čitaj: želudac). Nikome cukar u krvi neće past, nema straja!
Pistacio-torta, Čoko-bomba s narančom (a la Jaffa), Ferrero, rafioli i drugi suhi kolačići, Orah torta, trobojni Peristil, Banana-torta, Havana... Sve slatkarije koje gospođa Lada "umijesi", ispeče i(li) ohladi toliko su brojne da bi nabrajanje pojelo ovaj tekst! Na tisuće se fešta i pireva u Splitu sladilo njenim kreacijama, Splitskoj je torti vratila stari sjaj, cheesecake je dovela do savršenstva, dakako uz potporu svog ženskog tima.
Voditeljica poslovanja kavane je također, pogađate, žena, zove se Andrea Marasović i ima dva završena studija: turizma te poreza i financija. Govori ruski, njemački i engleski, ali jako dobro razumije i svakodnevni jezik komunikacije sa svojim ženskim timom. A muškarci, isključivo konobari, dobro paze da joj se ne zamjere!
- Lijepo je raditi sa ženama, one su uvijek nekako savjesnije, uredne su i brižne. Muškarci, pak, fizički više potegnu, tako da smo svih stavili tamo gdje mogu dati svoj maksimum. I super je što stalno imamo sve više kolača u ponudi i što nam treba sve više ljudi za rad! Evo, danas smo dobili Danielu Tomić kao pojačanje u redovima pomoćnica - veselo će komunikativna Andrea, najmlađa u timu i k tomu šefica. Omiljena, čini se...
I Neretvanka Leona Bajo odnedavno je dio Procaffe obitelji, dok je Diana Bilobrk već iskusna u svim segmentima poslovanja. U kavanu je stigla kao - nesuđena knjižničarka.
- To je moj nedosanjani san, rad s knjigama, bilo kakav. No, i ovo je lijep posao, kudikamo dinamičniji, pogotovo u proljeće i jesen kad se najviše radi. Već sam navikla na sve poslove, a najviše me veseli miješenje bublica svako jutro; morate probati bublice "s mojim potpisom" - vedro će knjižničarka/pekarica.
Najiskusnija profesionalna slastičarka odaje mali ritual kojega sama sebi priušti s vremena na vrijeme.
- Nikad mi neće dosaditi slatkarije, a posebno guštam sljubiti Somersby od borovnice s fetom cheesecakea ili "ledenog vjetra". Tako sebi zahvalim za dobro odrađen posao toga dana - vragolasto namiguje "slatka Lada", koju su počele lagano slijediti i ostale cure Procaffe-tima. Pa treba i sebi nekad ugoditi, zar ne?
Sadržaj je nastao u suradnji sa Somersby ciderom.