NEPONOVLJIVA

Osebujna Iris Apfel zna kako obojiti život vedrim bojama. Ove godine trebala bi proslaviti stoti rođendan, a još uvijek je puna poduzetničkog duha

Piše Matea Roglić
Foto Nancy Rivera/Zuma Press/Profimedia
7. travnja 2021. - 20:21

Ako netko zaslužuje status modne legnede, onda je to definitivno Iris Apfel. Famozna dizajnerica interijera, kolekcionarka nakita i umjetnina, modna ikona i inspiracija mnogim dizajnerima, beskrajno je duhovita i autentična dama u svakom pogledu – a tek joj je devedeset devet godina!

Od prvih je koraka voljela igru, poigravala se tkaninama i modnim izrazima. Tako su je odgojili – kaže. Da bude slobodna i radi ono što želi, odijeva ono što je veseli, radi ono što je inspirira.

Prvi komad nakita kupila je kao jedanaestogodišnjakinja i od tada, kaže, više nije mogla stati. U braku je bila punih 68 godina. Radila je za Bijelu kuću. Dva puta mjesečno bi putovala u Europu samo da kupi adekvatne tkanine za svoju odjeću. Dobila je i svoje lutke - "Styled By Iris Apfel".

image
Napravila je i limitiranu kolekciju šminke za MAC kozmetiku za zimu 2011., a tada je izjavila: "Ja sam najstarija živuća osoba koja je ikad bila lice velike kozmetičke kampanje"
Ron Adar/Zuma Press/Profimedia

Ova hodajuća inspiracija zbog svoje jedinstvene vizije stila, poduzetničkog duha i neovisnosti – stekla je status modne dive. O njezinom je životu snimljen i dokumentarac u režiji proslavljenog Alberta Mayslesa.

Napravila je i limitiranu kolekciju šminke za MAC kozmetiku za zimu 2011., a tada je autoironično izjavila: "Ja sam najstarija živuća osoba koja je ikad bila lice velike kozmetičke kampanje". Njezin stil opisuju kao eklektičan jer spaja visoku modu, vintage komade, ali i second hand odjeću – a sve to kombinira besprijekorno.

- Nikada se nisam pokušavala uklopiti. Nije ni da sam se trudila biti buntovnik ili raditi stvari koje nisu bile društveno prihvatljive, ali naučila sam vrlo rano da moram biti svoja ako želim biti sretna i zadovoljna – poručuje nam ova, kako je samu sebe nazvala, ˝starija starleta˝.

Smije se od momenta kada otvori oči, a titula modne ikone prati je kud god krenila.

- Spoznavanje sebe i svog stila isto je kao kad odete kod psihijatra, samo nigde nema kauča i nekoga ko vas sluša - kazala je Apfel u jednom od svojih intervjua. Ova neprikosnovena žena zmaj ima more famoznih izreka, baš poput svojih kombinacija, a za vas smo izdvojili neke od njih!

Izreke Iris Apfel

“Odaberite partnera koji slavi vas i vaš uspjeh.“

“Kada vas nešto uzbuđuje, istražite to i dopustite si taj užitak.“

“Da biste ostali u dobroj formi, morate razmišljati mladenački.“

“Neka vam najprije bude stalo do vašeg mišljenja, a tek onda tuđeg.“

“Iz moje perspektive, ako ne dolazite iz prošlosti, ne možete ići u budućnost.“

“Raditi po svome najbolja je stvar na svijetu. Ako imate što raditi.“

“Ako vam je frizura tip-top i imate dobre cipele, izvući ćete se sa svačim.“

“Nikada nisam imala biznis plan. U sve sam upadala naglavačke. Ako mi se stvari čine ispravnim, ja ću ih raditi.”

“Izuzeci potvrđuju pravila. Zbog toga ne volim pravila.“

“Ruž – što crveniji, to bolji“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 17:29