StoryEditorOCM
Auto-motodugačka istraga

Velika korejska tvrtka zaradila tužbu u SAD-u, sumnja se da su u njihovim pogonima radila maloljetna djeca

Piše Robert Radica
3. lipnja 2024. - 21:56
Agencija je još prije dvije godine izvijestila da su djeca radila za filijalu kompanije i dobavljače dijelovaHyundai

Američko ministarstvo rada optužilo je južnokorejskog proizvođača automobila Hyundai da je nelegalno koristilo dječji rad u svojoj i partnerskim kompanijama u saveznoj državi Alabami.

U tužbi, podnesenoj američkom Okružnom sudu u Montgomeryju u Alabami, bit će zahtijevano od kompanija i da se odreknu bilo kakvog profita u vezi s korištenjem dječjeg rada, prenio je Reuters.

Agencija je još prije dvije godine izvijestila da su djeca, neka od njih imala su 12 godina, radila za filijalu kompanije Hyundai i dobavljače dijelova u spomenutoj južnoj američkoj saveznoj državi. Odjel za rad navelo je tri kompanije kao tužene, pored ove tvornice u Alabami i dobavljača auto-dijelova SMART i tvrtku za zapošljavanje zbog zloupotrebe rada djeteta od 13 godina.

Tada je otkriveno da je jedno dijete radilo do 50 do 60 sati tjedno na montažnoj traci.

Kompanija ne može izbjeći odgovornost tako što okrivljuje dobavljače ili tvrtke koje zapošljavaju osoblje za kršenje zakona o radu djece, kada su one zapravo i same poslodavci – kazala je odvjetnica za radne odnose Seema Nanda.

U istrazi koja je trajala 18 mjeseci, Reuters je saznao za maloljetne radnike u tvornici dobavljača u Luverne u Alabami, nakon što je nakratko nestalo dijete migranta iz Gvatemale u veljači 2022. godine iz obiteljske kuće u Alabami.

Djevojčica i njena dva brata, koji su tada imali 12 i 15 godina, radili su u tvornici i nisu išli u školu, navode ljudi upoznati s time, a prenosi agencija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. lipanj 2024 08:58