StoryEditorOCM
Auto-motoSvečana primopredaja

Nastavak FSB-ove i BMW-ove inovativne suradnje

Piše PR
31. svibnja 2024. - 12:00

Nastavak suradnje između Fakulteta strojarstva i brodogradnje i BMW Grupe, uz podršku tvrtke Tomić & Co., predstavlja značajan korak naprijed u integraciji akademskog znanja i industrijske prakse. Fakultet strojarstva i brodogradnje (FSB) Sveučilišta u Zagrebu i BMW Grupa iz Münchena nastavljaju svoj uspješan partnerski odnos koji je započeo u 2023. godini. Ključni projektni zadatak potpisan s BMW Grupom označio je početak suradnje na razvoju nove generacije predikcijskih modela baziranih na umjetnoj inteligenciji, s ciljem poboljšanja kvalitete i smanjenja troškova u proizvodnji baterijskih ćelija. U istraživački rad su uključeni ne samo istraživači s fakulteta, već i studenti diplomskog studija i doktorandi, čime se podiže njihova stručna kompetencija i mobilnost iz akademske sfere u gospodarstvo.

image
Karlo Šutalo/BMW iX1 xDrive30 i robot Pepper

Automobilska industrija prolazi kroz značajnu transformaciju prema elektromobilnosti, pri čemu visokonaponska baterija postaje ključna komponenta električnih vozila. Baterijska ćelija, kao središnja komponenta baterije, igra odlučujuću ulogu u postizanju optimalne proizvodnje baterija. Zbog toga je BMW Grupa uspostavila dva centra kompetencija: Battery Cell Competence Center (BCCC) usmjeren na razvoj novih tehnologija proizvoda i Cell Manufacturing Competence Center (CMCC), otvoren u listopadu 2023., fokusiran na procesnu tehnologiju. Optimizacija proizvodnje i svojstava baterijskih ćelija, suočena s velikom složenosti i brojnim parametrima, oslanja se na umjetnu inteligenciju za analizu i optimizaciju procesa.

image
Karlo Šutalo/prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić; robot Spot

Zbog uspješne suradnje BMW Grupe i Sveučilišta u Zagrebu te kako bi projektu dali dodatni poticaj, BMW Hrvatska, odnosno tvrtka Tomić & Co., odlučila je ustupiti Fakultetu strojarstva i brodogradnje BMW iX1 xDrive30. Ovo vozilo omogućit će FSB-u demonstraciju automobila u sklopu nastave o pogonima električnih vozila, promicanje elektrifikacije, čistog i održivog prometa te korištenje obnovljivih izvora energije – što je jedan od prioriteta Fakulteta. Osim toga, vozilo će se koristiti za odlazak na razna događanja, sastanke i druge aktivnosti, čime se omogućuje bolja vidljivost i prisutnost FSB-a u relevantnim akademskim i industrijskim krugovima.

image
Karlo Šutalo/prof. dr. sc. Zdenko Tonković, dr. sc. Daniel Tomić

Svečana primopredaja automobila održana je u srijedu, 29. svibnja u 12 sati u Sveučilišnom nastavnom centru AGG-FSB, Ulica Grada Gospića 1a. Ovaj čin potvrđuje predanost FSB-a razvoju vrhunskih stručnjaka koji će biti nositelji budućih inovacija u automobilskoj industriji. Partnerstvo s BMW-om i podrška tvrtke Tomić & Co. ističu važnost sinergije između akademskih institucija i industrijskih lidera u stvaranju održivih i naprednih tehnoloških rješenja.

image
Karlo Šutalo/prof. dr. sc. Zdenko Tonković, Damir Kirasić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 17:02