24965761
POKRENI NEŠTO SVOJE

Platforma AymoLive umjetnicima daje vidljivost

Piše Dražen Gudić/SPONZORIRANI SADRŽAJ
Foto Jakov Prkic/Cropix
16. lipnja 2023. - 11:03

Vanja Perić i Ivan Magaš 2021. kreirali su platformu za predstavljanje umjetničkih kreacija neovisnih umjetnika uživo s opcijom komunikacije publike i umjetnika te publike međusobno uz mogućnost donacija. Platforma AymoLive neovisnim umjetnicima daje vidljivost i pruža mogućnost zarade, a publici priliku da vide kreacije iz cijelog svijeta i virtualno upoznaju umjetnika. Pakra d.o.o. s aplikacijom AymoLive jedna je od deset dobitnika natječaja "Pokreni nešto svoje" koji raspisuje ACT grupa, a financira Philip Morris Zagreb.

image

Vanja Perić i Ivan Magaš

Jakov Prkic/Cropix

Ideja za platformu javila se Vanji u proljeće 2020. u vrijeme lockdown-a kada umjetnici nisu imali mjesto za prezentiranje svojih radova. Ivan Magaš je izradio programska rješenja a Lara Tepšić dizajn stranice i tako je nastao AymoLive. Prvi glazbenik koji je nastupio na platformi je bio Vanjin suprug.

- Suprug mi svira iz hobija, imamo kući mali studio, ali nikad nije nastupao s publikom. Aymolive ga je ohrabrio da se prijavi na ST-art festival koji se održavao u klubu Kocka, gdje je imao priliku za prvi nastup uživo - prisjeća se Vanja samih početaka aplikacije.

Inače, AymoLive ne snima događaje nego ide uživo što publici daje osjećaj realnosti. Prosjek gledanja uživo događaja je između 40 i 50 ljudi a do sada je ukupno 115 umjetnika predstavilo svoj rad putem platforme.

- Publika cijeni više događaj uživo nego snimljeni materijal zbog prirodnosti – objašnjava nam Lara Tepšić, kreativna dizajnerica platforme.

Umjetničke kreacije dostupne na platformi različitih su koncepata, trenutno s najvećim naglaskom na poeziju, storytelingu i glazbi pričaju nam Vanja Perić i Lara Tepšić.

- Htjeli smo da oni koji vole specifični tip umjetnosti poput storytellinga imaju to gdje i pronaći - ističe nam koncept Vanja Perić, suosnivačica aplikacije

image

Aymo live

- Na AymoLiveu su prezentirani oblici umjetnosti poput storytellinga koji nisu široko dostupni publici kao npr. glazba. Aymolive omogućuje ovakvim umjetnicima veću vidljivost, a gledateljima da uživaju u izvedbi koja im inače ne bi bila dostupna.

Dobar primjer za to je predstojeći zanimljivi događaj na Aymolive-u. Radi se o Tjednu poezije koji će se održati od 5. - 11. lipnja kada će 15 umjetnika iz 7 zemalja tj. 13 lokacija predstaviti svoja djela. Umjetnici od Perua do Pakistana predstavit će uživo svoje kreacije na ovoj platformi koja je za publiku potpuno besplatna.

- Putem aplikacije moguć je međusobni razgovor između gledatelja kao i gledatelja s izvođačem. Također, umjetnici mogu primati i donacije ali samo preko vanjske poveznice, ne preko AymoLivea - objašnjava nam Vanja Perić

Krajnji cilj osnivača je da umjetnici mogu zarađivati kroz Aymolive a u tome bi im u daljnjem razvoju mogla pripomoći pobjeda na programu "Pokreni nešto svoje" u sklopu kojega će primiti mentorsku i financijsku podršku koju osiguravaju ACT Grupa i Philip Morris Zagreb. Riječ je o programu pomoću kojeg je u male poduzetnike uloženo više od 655.000 eura, a društveni povrat programa utrostručen je u odnosu na uloženo:

- Nije samo stvar u izradi aplikacije nego u servisima koji će osigurati da aplikacija živi na internetu što se skupo plaća – istaknuo je Ivan Magaš koji je po struci programer.

Akceleratorski dio programa traje ukupno šest mjeseci te može postati stepenicom za proširenje projekta na druge ideje.

- Ivan je pokazao kako je programiranje više kreativni nego tehnički posao a Lari je ovo prva stranica koju je dizajnirala i ona se vidi u web-dizajnu i kreativi. Ovaj sjajni tim mladih kreativaca približio je umjetnost umjetničkoj zajednici.

image

Ekipa Aymo live na radnom sastanku

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. srpanj 2024 01:57