<p>26 05 2023<br>
Hrvatske šume</p>
PRIRODA

Društveno odgovorno poslovanje Hrvatskih šuma

Piše Dražen Gudić
16. lipnja 2023. - 12:10

Prvenstveno za naglasiti kad je tema društveno odgovorno poslovanje Hrvatskih šuma d.o.o. jest da Društvo sa svojih oko 8000 zaposlenika savjesno i marljivo obavlja svoju primarnu funkciju, a to je odgovorno upravljanje i gospodarenje našim najvrjednijim resursom – šumom i šumskim zemljištem u vlasništvu Republike Hrvatske. Isto tako, načelima održivoga gospodarenja, ekonomske i ekološke prihvatljivosti te socijalne odgovornosti, Hrvatske šume d.o.o., osim gospodarskoj djelatnosti, pristupaju jednako odgovorno i prema cjelokupnom okolišu, kao i prema lokalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini društva u cjelini, kao i svim dionicima koji su nužni za uspješno poslovanje Društva.

Hrvatske šume d.o.o. već tradicionalno u 30 godina svoga postojanja njeguju obrazovno, humanitarno i ekološko djelovanje putem različitih kampanja, u čemu nas Slobodna Dalmacija redovito prati i na čemu joj zahvaljujemo.

Potkraj 2022. godine na čelo Hrvatskih šuma d.o.o. imenovan je Nediljko Dujić, dugogodišnji gradonačelnik Skradina, ali i savjetnik dotadašnjoj Upravi, koji je nastavio s načelom odgovornosti upravljanja šumama, u kojem aktivnosti Društva trebaju biti u skladu s održivim gospodarenjem našim prirodnim resursom, ali i javnim interesima, uvažavajući sve socioekonomske važnosti šume i šumskog zemljišta kojim Hrvatske šume gospodare.

Poticanjem ekoloških i humanitarnih kampanja, Hrvatske šume žele dati svoj doprinose rastu svijesti o šumama na globalnoj razini. U ovom razdoblju pojačan je fokus na protupožarnu zaštitu kao jednu od bitnih sastavnica društveno odgovornog poslovanja. S Hrvatskom vatrogasnom zajednicom u travnju je potpisan novi sporazum o suradnji, a važno je istaknuti kako su Hrvatske šume d.o.o. samo za ovu godinu za protupožarne aktivnosti uplanirale čak 16,3 milijuna eura. Ulaganja će se izvršiti u proširenje područja videonadzora s 20 novih lokacija za kamere diljem obale, tako da će kamerama sad biti pokrivene sve priobalne županije. Isto tako, planira se izgradnja 400 kilometara novih protupožarnih prometnica i održavanje mreže od gotovo 10.000 postojećih kilometara.

Cijeli niz korisnika upućen je na šume i šumska zemljišta, no posebno bismo tu kao korisnike istaknuli stočare s krških pašnjaka, čijim korištenjem se nastoji potaknuti ostanak stanovništva i gospodarsku djelatnost u ruralnim krajevima. Stoga Hrvatske šume d.o.o. neće stati na 16 dosad objavljenih javnih poziva za zakup šumskog zemljišta, nego će nastaviti s podržavanjem ruralnog razvoja. Ukupna do sada ugovorena površina za pašarenje veća je od 61.000 ha, a sklopljeno je 2300 ugovora.

Također, nastavljamo s izvrsnim projektima zaštite prirode koji se financiraju iz EU fondova, pa trenutno u različitim fazama provedbe imamo projekte ukupne vrijednosti 172,5 milijuna eura.

Javnosti su ipak najpoznatije naše akcije pošumljavanja, kao i kampanje koje radimo s udrugama poput Saveza izviđača Hrvatske i HGSS-om, a to su "Boranka" i "Co2mpensating by planting", i sami se građani rado odazivaju akcijama u kojima mogu posaditi drvo i osjetiti da su i sami doprinijeli boljitku cijelog planeta, jer su svi svjesni važnosti šuma za očuvanje života na Zemlji.

Stoga je naš primarni zadatak, kao što smo to naglasili na početku – odgovorno i održivo gospodariti našim najvrjednijim prirodnim resursom šumom – šume danas za pozitivan socioekonomski učinak na društvo sutra!

image

Nediljko Dujić, predsjednik Uprave

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 17:21